Livsstil

Hjælp delebørn med at tackle deres to hjem

2. juli 2013 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
Vi forældre får ofte at vide, at vi skal være enige om opdragelsen – især efter en skilsmisse. Men det er et næsten urimeligt krav at stille, for det er naturligt, at vi bliver mere forskellige efter et brud.Vi har delt hverdagen og været en familie i en årrække, men når vi ikke længere gør det, træder vi mere i karakter som os selv i stedet for at gå på kompromis.Det betyder, at mange børn oplever forskellige regler hos mor og far – og det er o.k., men det kræver hjælp fra de voksne.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Min hårde skilsmisse

Da jeg for snart 12 år siden blev skilt fra min første mand, som er far til mine tre ældste børn, havde vi til at begynde med fælles forældremyndighed. Det var før Forældreansvarsloven, så vi var ikke tvunget til det, men aftalte det i forbindelse med skilsmissen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Desværre havde vi en hård skilsmisse, hvor vi ikke var enige om noget som helst. Alt var en kamp, og alt blev afgjort i retten - både skilsmissen, bodelingen og sidenhen også forældremyndigheden.

Vi kunne ikke finde ud af at blive enige om de mest basale ting, og så er fælles forældremyndighed svær.

En skal bestemme

Efter flere år med diskussioner besluttede jeg at søge om fuld forældremyndighed. Der er nødt til at være en, der bestemmer, når man ikke kan blive enige.

Og vi er ikke enestående. På trods af, hvad man hører om lykkelige delebørn, ender mere end hver tredje skilsmisse mere eller mindre problematisk.

Læs også: Skal du skilles nu? Se Charlottes råd til at komme godt gennem skilsmissen

To hjem - to sæt regler

Men hvem bestemmer så, når man har delebørn, der bor en uge hvert sted, og som begge forældre vil opdrage?

Erfaringen har lært mig, at man ikke nødvendigvis behøver at være enige - heller ikke om opdragelsen. Og at det er langt sværere at blive enige, når man først er gået fra hinanden. Det kan børnene og godt rumme, hvis vi sørger for at tale med dem og rumme deres følelser og frustrationer.

Og så længe ens eks ikke foretager sig noget ulovligt eller gør skade på de fælles børn, har vi ingen ret til at bestemme, hvordan hverdagen skal foregå hos barnets anden forælder.

Hvis der er noget, der sårer børnene eller på anden måde påvirker dem negativt, kan vi forsøge at tale med den anden part, men det er ikke sikkert, at det bliver modtaget positivt.

Her får du råd til at tackle forskellighederne:

? Fortæl din tidligere partner, hvorfor du vælger at tage emnet op, ved at forklare hvad det gør ved børnene.

? Formulér det som et forslag i stedet for en anklage.

? Lad være med at blive vred over et afslag. Det er hans/hendes ret at bestemme, hvilke regler der skal være i deres hjem.

Inddrag børnene

? Fortæl børnene, at der er forskellige regler i de to hjem, og at det er helt okay.

? Er børnene kede af de anderledes regler hos den anden forælder, kan du udtrykke forståelse, men fortæl også ærligt, at du ikke kan bestemme over fars/mors hjem.

Læs også: Charlotte Højlund hjælper dig med at styrke dit barns selvværd

Sponsoreret indhold