Livsstil

Hjælp til syge forældre

5. juni 2014 af Charlotte Højlund Foto: All Over Press
At have syge forældre kan være næsten lige så opslidende som at have syge børn. Familiens ældste kan nemlig ikke altid tale sin egen sag, når han eller hun er indlagt på hospitalet, og så må vi træde til. Her kan du se familieekspert Charlotte Højlunds erfaringer og gode råd.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


For nylig blev min mor indlagt, og det blev lidt af en øjenåbner, for der er ikke meget hjælp at hente, når man har brug for det. Man skal faktisk være ret emsig og på tværs for at få den behandling, man har krav på, øv!

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sygdom og flytterod

For at gøre det hele endnu mere bøvlet blev min mor indlagt, netop som hun skulle flytte. Eftersom hun ikke selv kunne stå for flytningen, måtte jeg gøre det.

Mens den nye lejlighed var ét stort flytterod, blev der pludselig talt om udskrivelse til et plejehjem, for man mente ikke, at det var mit ansvar at tage mig af min mor. Men er det egentlig ikke det?

LÆS OGSÅ: Pas på dig selv: Er du stresset?

Far mor og børn - og mormor

Jeg har flere gange overvejet flergenerationsfamilien, hvor min mor skulle flytte ind hos mig. Da jeg fortalte om idéen til mine børn, spurgte de, om jeg mente "ligesom i Sydeuropa?"
Det gjorde jeg, for det giver fordele for alle parter: Bedsteforældre og børnebørn får et tættere forhold, bedsteforældrene kan hjælpe med børnene, og vi forældre kan passe på vores gamle, når de har brug for det. Så kan vi måske også få bugt med noget af den ensomhed, som hver fjerde dansker over 65 lever med.

Nu tænker du måske, om jeg virkelig kunne holde ud at bo sammen med min mor. Det mener jeg godt, jeg kunne. Men jeg kunne ikke holde ud at lægge hende i graven med vished om, at hendes sidste 10-20 år var ensomme og sørgelige, fordi jeg ikke ville give tilbage til det menneske, der har opfostret mig og passet på mig.

Når forældre er indlagt

¤ Sørg for at have rigtig meget hånd i hanke med, hvad der foregår på hospitalet.

¤ Spørg din mor eller far om behandlingen og de videre udsigter - eller bed om en samtale med en læge.

¤ Insistér på ordentlige undersøgelser, og at din mor eller far ikke hele tiden skubbes bagerst i køen.

Følg med i journalen

¤ Bed eventuelt din forælder om en fuldmagt, så du og dine søskende kan se samtlige journaler - det sender et signal om, at I følger med.

¤ Man mister nemt livsmodet ved en indlæggelse, så man ikke har overskud til at bede om basale ting som bad og hårvask. Det bliver du nødt til at sætte i værk.

¤ Acceptér ikke en udskrivning med for eksempel diagnosen dehydrering, hvis du ved, at det ikke kan passe.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du alvorligt syge børn - og deres forældre ...

Sponsoreret indhold