Livsstil

HPV-vaccine er mere effektiv end ventet

19. november 2016 af Videnskab.dk Foto: Panthermedia/All Over Press
Vaccinen mod HPV, der kan forårsage livmoderhalskræft, har haft en betydelig effekt mod forstadier til kræftsygdommen, viser amerikansk studie. Læs mere om effekten af HPV-vaccine her.
HPV-vaccine mere effektiv end ventet.

HPV-vaccine

HPV-vaccinen virker. Bedre end forventet, endda. Det er konklusionen i et nyt studie fra den amerikanske delstat New Mexico, hvor man, siden vaccinen blev indført i 2007, har registreret effekten. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har undersøgt forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft blandt amerikanske piger og kvinder, der er blevet screenet. Fra 2007 til 2014 er forekomsten kraftigt reduceret for især de 15-19-årige.

Dansestjerne invalid efter HPV-vaccine

- Effekten er større, end vi havde turdet håbe på, hvis man måler det op imod, hvor mange der rent faktisk er fuldt vaccineret. Det peger på, at vaccinationen betyder mere end blot beskyttelse for den enkelte vaccinerede, siger Cosette M. Wheeler, ph.d. og forsker ved University of New Mexico, Alberquerque og hovedforfatter til studiet.

HPV-vaccine virker effektivt på danske kvinder

Flok-immunitet

Der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor vaccinen ser ud til at virke bedre end ventet. Cosette Wheeler forklarer:

- Der er efter vores mening tre forskellige ting, der spiller ind: for det første kan vaccinen give beskyttelse mod flere forskellige HPV-typer. For det andet kan vaccinen være effektiv ved færre doser, og for det tredje kan vaccinen give flok-immunitet.

Det kræver nok en forklaring.

Så let er det at undgå bivirkninger ved HPV-vaccinen

1. Der findes over 100 forskellige HPV-typer, og vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer, HPV 16 og 18, som er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Studier har dog, ifølge Cosette Wheeler, vist, at vaccinen også kan yde hel eller delvis beskyttelse mod andre, nært beslægtede HPV-typer. 

2. I USA betragter man en person som fuldt vaccineret, når vedkommende har fået tre injektioner. Forskning har dog vist, at færre doser kan være lige så effektive for unge. Derfor har man i Danmark valgt kun at give to doser af vaccinen til unge mellem ni og 14 år.

3. Flok-immunitet er et velkendt vaccinationsfænomen. Det betyder ganske enkelt, at når antallet af vaccinerede i en befolkning stiger, så vil smittespredningen blive mindre i hele befolkningen. Også blandt de, der ikke er vaccinerede, fordi de sjældnere bliver eksponeret for smitten.

Én dosis HPV-vaccine kan være nok

Færre doser er effektive 

Den forklaring er professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitets Institut for Immunologi og Mikrobiologi enig i. Han har læst studiet, men er ikke selv involveret i det.

- Flere tidligere studier understøtter, at vaccinen virker mod flere typer HPV end dem, den er designet til at forebygge mod. Der findes også evidens for, at færre doser end tre kan være effektive, og for at vaccination fører til flokimmunitet, siger Allan Randrup Thomsen, der på baggrund af den viden ikke vil kalde resultatet af studiet decideret overraskende.

Professor: Kritik mod HPV-vaccine er uvidenskabelig

- Jeg forventer, at HPV-vaccinen reducerer forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft for flere end blot de personer, der er fuldt vaccineret, siger han.

Sponsoreret indhold