Livsstil

Hvorfor lader vi ikke robotter sortere skraldet?

2. juli 2020 af Anne Ringgaard, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
En læser vil æde sin gamle hat på, at robotter snart kan sortere vores affald, så vi ikke behøver gøre det selv. Forskerne er knap så optimistiske.

Argh! Det er besværligt at sortere alt det skrald, vi producerer.

Skraldespandene til de forskellige typer affald fylder, og det er ikke til at hitte ud af, hvor man skal placere noget, der er lavet af flere forskellige materialer, for eksempel mælkekartoner med plastiklåg. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Problemet har fået en af Videnskab.dk’s læsere til at tænke store tanker: Måske kan vi i fremtiden slippe for besværet med at sortere skraldet, hvis vi får robotter til at klare opgaven.

– Kan I ikke kigge på den sidste nye forskning og udvikling af robotter til affaldssortering? Jeg vil æde min gamle hat på, at det vil gøre den lokale affaldssortering overflødig indenfor 10 år, skriver læseren Jesper i en kommentar i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, hvor læsere deler tip til løsninger på verdens problemer.

Teknologisk quickfix er ikke sandsynligt

Robotteknologi til affaldssortering er godt nok i rivende udvikling, medgiver Thomas Fruergaard Astrup, der er professor og forsker i affald og ressourcer ved Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Læs mere på Videnskab.dk: Gør det egentlig en forskel, når du sorterer dit affald?

Men der kommer næppe et robotteknologisk quickfix.

– Man skal ikke have en forventning om, at robotteknologien kommer til at kunne klare det hele, så vi bare kan proppe al affaldet i en container og blande det hele sammen. Heller ikke om ti år, tilføjer Thomas Fruergaard Astrup.

Jacob Kortbek, der er sektionsleder på Teknologisk Instituts afdeling for robotteknologi i Odense, er heller ikke helt så skråsikker som Jesper.

– Jeg vil ikke ud i at æde hatte eller noget, for det med at spå om, hvad der kan lade sig gøre, er ikke så simpelt. Man kommer helt sikkert til at kunne gøre flere og flere ting med robotteknologi, men der er mange udfordringer, når det kommer til affaldssortering, siger han.

Affald er komplekst

Selv om kameraerne og robotterne hele tiden bliver bedre, er der en række barrierer, som skal overstiges, før teknologien kan blive mere udbredt.

– Den grundlæggende udfordring er, at affald er en kompleks størrelse. Det kommer jo i alle mulige former og farver. Det kan være beskidt, ligge i lag, være krøllet sammen, og et stykke affald kan være lavet af forskellige materialer, siger Jacob Kortbek.

Robotterne kommer til kort, når der er den slags uregelmæssigheder.

– Måske kommer der en dunk forbi på båndet, som er lavet af en type plast, men som har en label på, der er lavet af en anden type plast. Så er der risiko for, at robotten sorterer det forkert, fordi den går efter etiketten i stedet for dunken, forklarer Jacob Kortbek.

Andre problemer opstår, fordi affaldet ligger hulter til bulter på båndet. Forestil dig for eksempel, at en sammenkrøllet papirspose ligger henover en plastikbøtte.

Læs mere på Videnskab.dk: Find konstruktive artikler i Videnskab.dk’s tema Red Verden

– Så kan det være, at kameraet, der skal affotografere bøtten, kun kan se dele af den, fordi der ligger andet affald henover den. Og så kan robotten få problemer med at finde ud af, hvad der hører til hvor, siger Jacob Kortbek og fortsætter:

– Og hvis robotten så tager fat i det, der ligger nederst - hvad sker der så med det, der ligger øverst?

Robotterne har brug for hjælp

Hvor meget, robotter og forskellige slags kameraer fremover kommer til at fylde i affaldsbranchen, afhænger i bund og grund af, hvor mange penge der bliver investeret i at udvikle teknologien, vurderer Jacob Kortbek.

Uanset hvad bliver sortering hjemme i køkkenet næppe overflødig: Ligegyldigt hvor dygtige robotterne bliver, har de formentlig også fremover brug for vores hjælp, siger Thomas Fruergaard Astrup.

– Jo mere materialerne er blandet sammen i affaldscontainerne, jo mere besværligt bliver det at sortere - også for robotterne. Jo bedre vi bliver til at adskille affaldet hjemme i husholdningen, desto bedre og renere kan robotterne sortere det, siger Thomas Fruergaard Astrup og tilføjer:

– Jeg mener, at man skal sammentænke dette bedre i fremtiden: Produkternes design, sorteringen i hjemmet samt håndtering og genanvendelse efterfølgende.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sandt eller falsk: Plastemballage er dårligt for klimaet

Stofpose eller plastikpose: Hvilken skal jeg vælge?

Vild video: Se 60 års rumaffald samle sig om Jorden på 1 minut

Sponsoreret indhold