Livsstil

Inge guider dig rundt i rengøringsjunglen

15. april 2014 af Redaktionen
I Ude og Hjemme giver Inge Norus hver uge gode rengøringsråd om alt lige fra, hvordan man pudser sølvtøjet til, hvordan du fjerner kalkrande i brusekabinen. Her fortæller Inge, hvad du gør, hvis du har spildt rødvin, kaffe eller sovs på tøjet, gulvtæppet eller møblerne.

Inge Norus har i næsten 10 år bestyret Ude og Hjemmes brevkasse "Gode råd er gratis", hvor hun hjælper læserne til at finde vej i rengøringsjunglen.

Inge har tidligere været leder af Forbrugerrådgivningen i Forbrugerstyrelsen og medvirket i mange radio- og tv-programmer, deriblandt "Go' morgen Danmark" på TV 2.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun har to børn, fire børnebørn og bor med sin mand på Frederiksberg.

Læs også: Sådan sender du dine børn glade og trygge ud i verden

Her fortæller hun, hvordan man fjerner tre af hverdagens mest almindelige pletter:

KAFFE

Nye pletter: Hvis tøjet tåler vand, og det er kaffe med mælk eller fløde, skyller du med koldt vand (M1, se side 8). Bliv ved, til det meste er væk. Hvis det er sort kaffe, så skyl med så varmt vand, som tøjet kan tåle (M1). Vask til sidst ved den temperatur, som tøjet tåler.

Ældre pletter: Pletter forsvinder, hvis du kan vaske tøjet med et hvidvaskemiddel ved 60 grader. Hvis det ikke er muligt, bliver du nødt til følgende behandling:

Kom ufarvet opvaskemiddel direkte på pletten, læg tøjet i en plastpose 4-6 timer og slut med at vaske ved den temperatur, som tøjet kan tåle. Hvis der stadig er noget af pletten tilbage, kan du forsøge at affarve pletten, hvis det drejer sig om hvidt eller farveægte bomuld.

Gulvtæpper og møbelbetræk: Sug så meget op som muligt, tør efter med en ren bomuldsklud fugtet med vand, lav en blanding af 5 ml 25 % salmiakspiritus samt 100 ml 10 % brintoverilteopløsning og kom blandingen i en sprayflaske. Sprøjt det på kaffepletten og gnid/børst straks efter med en blød svamp/børste. Efter brug skal indholdet med det samme hældes ud af sprayflasken, da blandingen udvider sig.

RØDVIN

Nye pletter: Skyl straks pletten igennem med så varmt vand, som stoffet kan tåle (M1, se side 8).

Ældre pletter: Fugt pletten med ufarvet opvaskemiddel, læg tøjet i en plastpose i 4-6 timer og vask til sidst ved den temperatur, som tøjet tåler. Hvis der stadig er en farvet plet tilbage, kan det være nødvendigt at blege pletten med et affarvningsmiddel, som du kun kan bruge på hvidt og farveægte bomuld.

Gulvtæpper og møbelbetræk:

Sug så meget op som muligt, tør efter med en ren bomuldsklud fugtet med vand, lav en blanding af 5 ml 25 % salmiakspiritus samt 100 ml 10 % brintoverilteopløsning og kom blandingen i en sprayflaske. Sprøjt det på rødvinspletten og gnid/børst straks efter med en blød svamp/børste. Efter brug skal indholdet med det samme hældes ud af sprayflasken, da blandingen udvider sig.

SOVS

Pletter fra sovs forsvinder, hvis tøjet kan tåle vask ved 60 grader og derover. Hvis tøjet højst tåler vask ved 40 grader, skal du forbehandle pletten: Fugt pletten med ufarvet opvaskemiddel, læg tøjet i en plastpose 4-6 timer og vask ved den temperatur, som tøjet tåler.

Gulvtæpper og møbelbetræk: Skrab eller sug så meget op som muligt. Gnid pletten med en bomuldsklud vredet op i lugtfri petroleum eller lampeolie. Vær forsigtig, hvis der er skumgummi bag på tæppet eller polstringen under møbelbetrækket, det kan blive opløst, hvis du bruger for meget rensevæske. Hvis du begynder inden for 5 minutter, er der chancer for, at pletten forsvinder.

Sponsoreret indhold