Livsstil

Jeg savner dem hver dag

18. februar 2015 af Morten Nøhr Mortensen. Foto: Gregers Kirdorf.
Det er nu snart et år siden, at 20-årige Rosa Jespersen afleverede sine to små søskende til en børnesagkyndig ved Retten i Horsens. Hun troede, hun skulle være sammen med dem efter et par timer igen. Men sådan gik det ikke. Hun har ikke set dem siden.

Der sker nærmest en forvandling. Da Rosa Jespersen byder indenfor i sin lejlighed i Horsens, er hun først smilende og glad. Men da hun sætter sig i sofaen for at fortælle sin historie, sker der noget med hendes ansigt.

En blanding af smerte og sorg sætter sig i hendes træk, og hun fortæller nu med dyb inderlighed om den dag, hun mistede sine to små søskende. Malthe var 4 og Emma var 7 år.

- Jeg har ikke set dem siden den 11. april sidste år, siger hun med en mut tristhed i stemmen.

Ingen tvivl om, at den 20-årige studerende står midt i en krise, der har varet nu næsten et år. Og hver eneste dag gnaver et spørgsmål i hovedet på hende.

Føler de sig svigtet

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de føler sig svigtet af mig. Måske tror de, at jeg ikke vil have noget med dem at gøre. At jeg bare afleverede dem og ikke ville se dem igen, siger hun.

Intet kunne dog være længere fra sandheden. Men Rosa er havnet i en fastfrosset kamp om børnene mellem sin far Hans Jespersen på den ene side og hans ekskæreste Ida på den anden. En sag, der har berøvet hende et godt og nært forhold til sine små søskende, som hun har boet med, siden de var spæde.

Adskillelsen været særlig hård for Rosa. For det var nemlig hende, der afleverede Emma og Malthe til den børnesagkyndige, der rykkede dem væk fra familien. Det var hende, der sagde, ”vi ses lige om lidt”.

LÆS OGSÅ: Vibeke forlod sin syge mand

- Det var i forbindelse med retssagen mellem min far og Ida. Vi fik at vide, at de lige skulle snakke lidt mere med Emma og Malthe, så jeg tog dem naturligvis med, forklarer Rosa.

Emma og Malthe var godt nok lidt nervøse over at skulle snakke med en fremmed helt alene. Men Rosa gav sine små søskende smil og beroligede ord, da hun løftede dem op på skranken inde i retsbygningen.

- Det skal nok gå. Opfør jer pænt og svar ærligt på det, damen spørger om. Så ses vi lige om lidt, sagde hun.

Børnene blev fjernet

Herefter gik Emma og Malthe med den børnesagkyndige ind et andet lokale. Døren blev lukket – og den forblev lukket. Efterfølgende besluttede retten, at børnene skulle udleveres til deres mor, der bor i landsbyen Ösjö i Sverige.

Ifølge Rosa har hendes far ekskæreste afvist alle muligheder for, at hun og resten af familien kan få blot den mindste kontakt til børnene.

- Det er foruroligende, at det kan finde sted. Emma og Malthe har boet hos os hele deres liv. De har været en tæt del af familien. Jeg har jo skiftet ble på dem som små. Til gengæld har deres mor aldrig været der permanent. Hun aldrig boet hos os. Nogle gange har hun været på besøg. Andre gange har hun været væk i månedsvis, fortæller Rosa.

LÆS OGSÅ: Miriam bortført til Færøerne

Kampen om de to børn er dog lang og kompliceret. Sikkert er det dog, at Rosas far blev anklaget for at ville bortføre børnene. Det skyldtes, at han besluttede at flytte fra Sverige til Horsens-området, hvor han kom fra. Han tog Emma og Malthe med. Rosas far flyttede dog senere tilbage til Sverige for at imødegå beskyldningerne om bortførsel. Det endte dog alligevel med en dom, som kostede ham børnene.

- Men min far har aldrig villet bortføre dem. Han er en rigtig god far, der bare vil det bedste for sine børn. Og han har aldrig modsat sig, at Ida skulle have et godt forhold til dem. Han havde jo fuld forældremyndighed til Malthe og fælles til Emma, forklarer Rosa.

Ekskæresten slog

Men der var dog en ting, som Rosa ikke kunne acceptere ved sin stedmor. Ida er opvokset i Polen, hvor børneopdragelsen nogle steder kan være meget håndfast.

- Det kom som et chok for os, da hun kom ind i familien. Hun slog. Det var helt normalt, at hun slog og sparkede, hvis hun blev vred. Og det gjorde hun tit. Hun slog både os store og de små. Og også min far. Hun kunne blive frygtelig vred lige pludselig. En gang smadrede hun det meste af vores porcelæn. Engang var hun så rasende, at hun bed mig i skulderen, fortæller Rosa.

Ida har erkendt overfor de svenske sociale myndigheder, at hun har slået sine børn.

LÆS OGSÅ: Sammen for børnenes skyld

I dokumenterne fra ”Värd og Behandlingsgruppen”, som Ude og Hjemme har set, gør stedmoren den 17/7-2013 opmærksom på, at hun derfor ønsker hjælp til at styre sit temperament.

- Men det er jo utroligt utrygt. Hun slog os, men vi var store. Nu er Malthe og Emma helt alene. Og det er små børn. Jeg er virkelig bange for, hvad der sker, når hun er sammen med dem, og hun pludselig bliver vred, lyder det fra Rosa.

Selvom hendes far tabte sidste slag i retten, så er et nyt retsligt opgør på vej. For Rosa er håbet ved at svinde.

- Jeg håber på et mirakel, siger hun.

Ude og Hjemme har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ida. Vi har kontaktet hende over telefon, sms-beskeder og kontaktet hende over facebook. Hun har ikke reageret på vores henvendelser. For at beskytte Rosas små søskende har vi valgt at sløre dem på billedet, ligesom vi har ændret deres navne i artiklen.

Sponsoreret indhold