Livsstil

Jubii vi vandt

9. februar 2010 af Louise Søgaard
Eleverne i 4.a på Nordborg Skole på Als er stolte over, at netop deres kage har vundet i Ude og Hjemmes store kagekonkurrence om ”Klassens Sunde Kage”. Og de skal nok finde på noget at bruge præmien på 10.000 kroner til.
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

10-årige Jena er klassens helt i disse dage.
Det er nemlig Jenas mor, 43-årige Janne Møller Jørgensen, som har lavet Danmarks bedste - og sundeste - klassens kage og dermed sikret 4.a på Nordborg Skole på Als 10.000 kroner til klassekassen i Ude og Hjemmes store konkurrence "Klassens Sunde Kage".

- Vi har talt om at tage i Djurs Sommerland eller måske holde en rigtig stor klassefest med god mad, sodavand og god musik, så vi kan danse, jubler børnene, når de bliver spurgt om, hvad de vil bruge pengene til. Og de får skam selv lov at bestemme, lover deres klasselærer, 45-årige Lene Jensen.

LÆKRE OPSKRIFTER

Kagedommer og madskribent Lise Brinkman Madsen har bagt og smagt sig igennem læsernes gode bud på den bedste og sundeste klassens kage.
De 12 bedste opskrifter har hun samlet til et tillæg, som du kan glæde dig til i Ude og Hjemme nr. 6, der udkommer onsdag den 10. februar.

Choko Koko Kagen
Eleverne har også fået lov at bestemme kagens navn: Choko Koko Kagen!
Hvilket er meget passende, da den sunde chokoladekage indeholder både rigtig chokolade og dejlig kokos i glasuren.

Kagedommer og madskribent Lise Brinkman Madsen, som er uddannet køkkenleder samt professionsbachelor i ernæring og sundhed, har valgt Choko Koko Kagen ud blandt de mange indsendte kager, dels på grund af kagens virkelig gode smag, men også fordi den er relativt sund.

Professionel bag bagværket?
- Da jeg stødte på Choko Koko Kagen, tænkte jeg straks, at det måtte være en professionel kok, som stod bag den.
Jeg har aldrig før set en kage i en kagekonkurrence med så usædvanlig lækker en glasur.
Normalt har kagerne højest en glasur af flormelis tilsat smag eller farve, men Choko Koko Kagens glasur er virkelig særlig og utrolig velsmagende.

Kagen er i sig selv et godt bud på en velsmagende klassens kage med gode og sunde ingredienser som bl.a. æble, banan, appelsinsaft og havregryn.
Og hvis man undlader den mere fede glasur, kan man næsten spise den med god samvittighed, siger Lise med et smil.

Kage med god samvittighed
Lise har dog lavet en smule om på Jannes oprindelige opskrift og erstattet et par æg med æggehvider, for at gøre kagen endnu mindre fed, ligesom hun har fjernet en tredjedel af fedtstoffet.
Derudover har hun erstattet halvdelen af det oprindelige kokosmel med havregryn og lidt af hvedemelet med grahamsmel.
- Jeg har gjort Jannes kage endnu sundere!

Sammenspillet mellem protein, fedt, sukker og kostfibre ser ganske fornuftigt ud, og fedtsyresammensætningen er også god uden glasur.
Faktisk indeholder kagen gode vitaminer og mineraler samt antioxidanter.
Den tager lidt tid at forberede, men den er hele besværet værd, siger Lise og roser Janne for hendes arbejde.

Tabte 30 kilo
Janne er ikke kok. Det er hendes mand, John Jørgensen, til gengæld, men han har ikke hjulpet hende.
Hjemme hos familien Jørgensen er det John, der laver mad, og Janne, som bager.

Efter Janne fik besked på at tabe sig, før hun kunne blive opereret for en diskosprolaps, har hele familien lagt deres kostvaner om.
Janne og hendes mand har gjort det til en sport at lave sunde udgaver af familiens yndlingsretter og kager.

Sunde tips til kage-ingredienser
- Jeg valgte børnenes yndlingschokoladekage og tænkte, at jeg kunne erstatte meget af fedtet med kærnemælk og banan og æble, som giver nogenlunde samme svampede konsistent.
Nødderne tilsatte jeg for at give den smag, og i stedet for sukker har jeg brugt honning, som er et mere naturligt sødemiddel, som også giver en bedre konsistens.
Appelsinen var for at have et syrligt modspil til den ellers meget søde kage, forklarer Janne, der er uddannet tjener, men arbejder som sosu-hjælper efter sin rygskade.

Alle mærker forskel
På bare et halvt år har hun ved hjælp af nye sunde madvaner og nogle lange gåture flere gange om ugen tabt sig 30 kilo.
Resten af familien er også mærket af den sunde kostomlægning.

Farmand John har tabt 15 kilo, storesøster Julia på 15 år har tabt sig fem kilo, mens Jena blot er blevet på sin vægt, selvom hun er vokset.
- Det er egentlig meget simpelt. Nu forsøger vi blot at undgå fedt, og så spiser vi mange flere grønsager, både rå og tilberedte, fortæller Janne, som glæder sig meget over, at hendes kage er Danmarks bedste, og over at samtlige elever i klassen gerne vil have et ekstra stykke ... og et til.

Sponsoreret indhold