Livsstil

Juledagene er højtid for hjerteanfald

23. december 2018 af Lea Pilsborg, Videnskab.dk Foto: Panthermedia.
Omkring kl. 22.00 juleaften er det tidspunkt på hele året, hvor flest får hjerteanfald i Sverige. Det er især ældre og syge, som er i risikozonen, viser studie.
Læge står med rød ballon i hånden

Ordsproget "julen er hjerternes fest" har fået en ekstra betydning. Et nyt svensk studie, udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ’s jule-special, viser nemlig, at julen er den periode på året, hvor risikoen for et hjerteanfald er højst.

– Den samlede risiko for jul og nytår var 15 procent højere end en almindelig decemberdag. Juleaften er den dag på hele året, hvor vi observerede den højeste rate af hjerteanfald med 37 procent flere end gennemsnittet, siger professor i kardiologi David Erlinge fra Lund Universitet til Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan påvirker decembers flæsk, sovs og snaps din fordøjelse

Han har sammen med kollegaer analyseret 283,014 hjerteanfald på svenske hospitaler over en periode på 16 år. Det betyder, at forskerne med stor sikkerhed kan pege på meget specifikke datoer og klokkeslæt for, hvornår flest mennesker rammes af hjerteanfald.

Hjerteanfald topper kl. 22.00

Risikoen for et hjerteanfald topper juleaften omkring kl. 22.00, og udover at være en noget speciel dag for mange stikker tidspunktet også ud, hvis man ser på, hvornår folk "normalt" får et hjerteanfald, nemlig om morgenen.

– Interessant nok er mønstret for forhøjet risiko for vendt på hovedet juleaftensdag. Her er risikoen højere om aftenen, og det indikerer, at stress og mad i løbet af dagen trigger hjerteanfaldene, fortæller David Erlinge til Videnskab.dk

Læs mere på Videnskab.dk: Fem råd til at bevare et sundt hjerte

Eksperterne understreger, at de ikke kan drage nogle faste konklusioner om årsagerne til den højere risiko i juledagene, men peger på, følelsesmæssig stress, herunder vrede, angst, tristhed og sorg, kan spille ind.

Mad belaster

Men også det store indtag af mad og alkohol kan have en betydning.

– For stort indtag af mad, herunder fedt, salt, sukker og alkohol kan virke belastende. Jeg kan ikke sætte tal på det, men indtrykket hos os er, at vi får en del ind i juletiden, som har spist for meget og fået et hjerteanfald, siger klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet Hans Erik Bøtker til Videnskab.dk

I Sverige får i gennemsnit 50,3 mennesker et hjerteanfald om dagen i perioden omkring jul.

Juleaften stiger tallet til 69,1, mens det 1. januar ligger på 60,4. Nytårsaften er risikoen faktisk mindre end normalt, her rammes kun omkring 46,3 personer af hjerteanfald.

Andre artikler på Videnskab.dk

Derfor stiger risikoen for hjerteanfald i januar

Fed mad snyder dig til at spise alt for meget

Kan hjertemassage ikke sætte et hjerte i gang?!

Sponsoreret indhold