Livsstil

Kærlighed til hunden holder ældre i form

14. september 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Har du hund? Ældre kommer langt oftere op af stolen, når de ikke kun gør det for deres egen skyld, viser et britisk studie. Hundeluftning var bedre til at holde ældre aktive end træningsprogrammer.
Dame med hund - kærlighed til hunden holder ældre friske

Hold dig aktiv med en hund

Ældre briter, der har hund, er mere aktive end dem, der ikke har hund – uanset, om solen skinner, eller om regnen siler ned.

Det konkluderer britiske forskere fra University of East Anglia, skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

De, der havde hund, var endda mere aktive på dagene med dårligst vejr end dem, der havde hund var på de bedste solskinsdage.

– Vi opdagede, at hundeluftere var meget mere fysisk aktive og generelt set brugte mindre tid på at sidde ned. Det forventede vi også, men når vi kiggede på, hvor meget forsøgsdeltagernes fysiske aktivitetsniveau afhang af vejret, var vi virkelig overraskede over at se forskellene imellem dem, der luftede hund, og resten af forsøgsdeltagerne, fortæller hovedforfatter Yu-Tzu Wu, der forsker ved University of East Anglia.

Læs også: Er min hund racist?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kom op ad stolen

Over 3.000 ældre mennesker deltog i studiet og skulle svare på, om de var hundejere, og om de i så fald selv luftede deres hund.

De ældre fik også et "accelerometer", som de skulle gå rundt med – et lille stykke elektronik, der konstant målte, hvor meget de bevægede sig i løbet af en uge.

I gennemsnit kom ældre, der gik tur med hunden, op ad stolen i en halv time mere hver eneste dag.

Og på de kolde og våde dage, hvor alle forsøgspersonerne havde tendens til at røre sig mindre, var hundelufterne mindre påvirkede af det dårlige vejr.

– Størrelsesforskellen imellem grupperne var meget større, end dem vi typisk finder for tiltag med for eksempel fællesgymnastik, som ofte bliver brugt til at holde folk aktive, siger forskningsleder og professor Andy Jones fra University of East Anglia.

Læs også: Hvorfor spiser hunde lort?

For hundens skyld

Forskerne tolker resultaterne sådan, at de ældre var meget mere villige til at røre sig, når de ikke bare gjorde det for deres egen skyld, men også for hundens skyld.

Den viden kan forskerne måske bruge til at tilrettelægge bedre træningsprogrammer for ældre.

– Det at blive drevet af noget andet end ens egne behov er muligvis en virkelig stærk motivationsfaktor, og vi skal afdække nye måder at udnytte den, når vi tilrettelægger øvelser i fremtiden, siger Andy Jones.

Læs også på Videnskab.dk

Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Facebook gavner ældre hjerner

Sponsoreret indhold