Kærlighed

Bliv god til at flirte

21. juli 2018 Af Heidi Vesterberg. Bearbejdet af Helle Hartz. Foto: Panthermedia/All Over Press.
Det er ikke kun temperaturen, der stiger om sommeren. På en varm solskinsdag kan luften være fuld af flirt og erotik. Hvad er det ved sommeren, der får os til skrue op for flirten? Og hvor gode er danske kvinder og mænd egentlig til at flirte? Læs med her og bliv lidt klogere på den svære kunst.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når sommeren rammer Danmark, kan det virke, som om en venlig sjæl har været ude og samle alle de lækre mænd og sluppet dem løs i gaderne. Og mænd siger det samme om kvinderne. De fleste af dem har nok været der hele tiden, men pludselig kan vi se hinanden. Vi udskifter huer, vanter og vinterfrakker med bare ben i sandaler og brun sommerhud – og så er flirtesæsonen for alvor i gang.

– Flirt, forelskelse og sexlyst er meget styret af, hvor stort et overskud vi har. Vi er lidt som reptiler, der går i dvale om vinteren, men om sommeren får vi energien og overskuddet tilbage, og dermed også lysten til at flirte. Vi er jo bare dyr, der får lyst til at forplante os med hinanden, så snart vi har overskuddet til det, fortæller sexolog og parterapeut Maj Wismann.

– Lyset om sommeren får kroppen til at sende signaler til hjernen, og kroppen begynder at producere mere D-vitamin, serotonin og dopamin. Det er groft sagt vores glædes- og lysthormoner, der bevirker, at vi kommer i bedre humør og får mere lyst til at få tilfredsstillet vores behov. Det gælder lige fra chokoladeis til sex, siger sexologen.

Læs også: Kunsten at flirte - få 3 gode tips her!

Flirt i udlandet

Hvis sommervarmen får danskere til at flirte mere, skulle man tro, at mænd og kvinder i varmere lande flirter løs hele året rundt. Det er også rigtigt for nogle landes vedkommende. Mere end hver 10. mand og kvinde fra Paris har startet et længerevarende venskab eller forhold med én, de første gang mødte i metroen. Det kræver en god flirteteknik.

Ifølge en undersøgelse fra Hotels.com elsker franskmænd også at flirte på ferien. Gerne med flere personer på samme ferie, og de lyver også gerne for at få en god ferieflirt. Det mest flirtende folk i Europa er dog italienerne, og det kommer ikke bag på Maj Wismann.

– Der er ekstrem stor forskel på, hvordan danskere og sydeuropæere flirter, men jeg tror mere, det handler om kultur og normer end om vejret. Det er nok ikke det samme i Saudi-Arabien for eksempel, men vi kunne godt lære af italienerne. Danskerne kunne godt komme lidt mere ud af busken. Men det er desværre ikke en disciplin, vi er særligt trænede i, siger Maj Wismann.

– Mange danske mænd og kvinder er lidt generte, og vi har det bedre med at underspille os selv end med at tage imod komplimenter for åbent tæppe. Men den går ikke, når man skal flirte – det kræver nemlig mod. Der er altid en risiko for, at du bliver afvist, og det er angstprovokerende for mange. Nogle kvinder er så uvante med flirt og anerkendelse, at de tænker: ”Hvad er han ude på?” når mænd prøver at flirte med dem. Det er synd.

Se også: Kvinder tænder på immunforsvar

De svære signaler

Flirter du, eller har du fået en flue i øjet? Signaler kan være svære at tolke. Især hvis man er en mand. Flere forskningsstudier har vist, at mænd ofte overvurderer deres egen tiltrækningskraft. De tror, at kvinder er mere interesserede, end de rent faktisk er. Forskere fra amerikanske Williams College har studeret 96 mandlige og 103 kvindelige deltagere i et speeddatingarrangement og deres tolkninger af flirtesignalerne. Inden datingen gik i gang, skulle deltagerne sætte tal på, hvor attraktive de selv mente, at de var. Bagefter skulle de sætte tal på, hvor attraktive modparten var, og om vedkommende havde virket interesseret.

Forsøget afslørede store kønsforskelle. Kvinderne havde en tendens til at undervurdere mændenes interesse, mens mændene tydeligt overvurderede kvindernes. Jo bedre kvinden så ud, des flere mænd misforstod signalerne, idet de mente, hun var interesseret. Pudsigt nok var det endda de mindst attraktive mænd, der havde størst tendens til at overvurdere deres egen tiltrækningskraft.

Ifølge forskerne bag studiet er der faktisk en naturlig forklaring. Det er ikke, fordi mænd er dumme, men kan forklares med evolutionen og mandens ønske om at formere sig. Hvis en mand misforstår en kvindes signaler, risikerer han måske at blive afvist og gjort til grin. Men for ham er risikoen for, at hun faktisk ER interesseret, uden at han opdager det, meget værre. Det betyder nemlig, at han går glip af en mulighed for at parre sig.

Gennem hele menneskehedens historie har de mænd, der blev ved med at prøve lykken, også været dem, der har haft mest held med at score kvinder og reproducere sig selv. Vi kan altså takke mandens stærkt optimistiske syn på sin egen tiltrækningskraft og flirteevne for artens overlevelse. Måske værd at huske, næste gang en mand misforstår dig og tror, du flirter?

Læs også: Din placering i søskenderækken afgør, hvem du passer bedst med

Sponsoreret indhold