Kærlighed

Du har sex i søvne – men glemt det når du vågner

24. december 2014 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Søvnlidelsen sexomni er skyld i, at særligt mænd kan have sex med deres sengepartnere uden at vide det. I et nyt tilfælde inkluderede det ufrivillige eskapader niv og smæk.

Nogle går i søvne. Andre er plaget af mareridt om natten.

Og så er der dem, der i søvne kaster sig over partneren og har sex - uden at være klar over det. Det skriver Videnskab.dk.

Søvnforstyrrelsen "sexomni" er af det amerikanske søvnselskab netop blevet anerkendt som en søvnlidelse på linje med søvnapnø og at gå i søvne. Det betyder, at den regnes som lige så naturlig som andre søvnsygdomme, for eksempel søvnvandring.

Ofre kan være børn og kvinder

- Nogle synes, at sexomni har et komisk skær. Men de tilfælde, jeg har været involveret i som vurderingsmand i Danmark, var bestemt ikke nogen spøg, siger Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.
- Ofrene har været ramt, og den enkelte person har været ramt. Det er vigtigt, at man har en meget stringent vurdering af sagerne. Vurderingerne er vanskelige, risikoen for fejldiagnosticering foreligger, og ofrene kan omfatte børn, unge og kvinder, forklarer han.

Læs også: Brug soveværelset til søvn og sex

At sammenligne sexomni med at gå i søvne er faktisk rammende. Begge fænomener er såkaldte parasomnier - søvnfænomener, hvor den sovende gør eller oplever ting i søvne, som vedkommende ikke selv kan styre.

- Forældre vil kende det fra deres børn. Bliver et barn taget op, når det ligger i dyb søvn, kan det begynde at slå omkring sig. Og bagefter kan det ikke huske, hvad det har gjort, siger Poul Jennum.

Kan føre til adfærdsforstyrrelser

I det tilfælde opstår parasomnien, fordi den voksne river barnet ud af det søvnstadie, det befinder sig i. Men også medicin, alkohol eller følelsesmæssig uro kan antænde en parasomni i nogle mennesker.

Parasomnier er mest udbredt blandt børn, men nogle fortsætter med at have dem, når de bliver voksne. Det kan ifølge Poul Jennum føre til forskellige former for adfærdsforstyrrelser, for eksempel:

  • Kan patienterne sætte sig op i sengen og kigge sig omkring.
  • De kan stå ud af sengen og pludselig vågne for at finde sig selv et andet sted.
  • Eller de kan sætte vand over eller tænde for gassen uden at være klar over det.

 

-Der er også eksempler på folk, der går ud af deres dør og smækker den efter sig, så de ikke kan komme ind igen, fortæller Poul Jennum.

Læs også: Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

Opsigtsvækkende sag

Sexomni er en af de mest sjældne parasomnier, og der bliver derfor ikke forsket så meget i den.

Men lige nu har den opsigtsvækkende lidelse fået fornyet interesse fra søvnforskere.

Det er sket i forbindelse med, at Brandon Moore, der forsker i psykiatri ved Western Michigan University i USA, har fremlagt nye forskningsresultater på det årlige møde i foreningen American Academy of Psychiatry and the Law.

Resultaterne tog udgangspunkt i et studie af en 44-årig mand, som led af sexomni. I alle de 20 år, han havde været gift, havde han nogle nætter grebet fat i sin kone og gennemført samlejer. Han havde også givet hende smæk og nevet hende.

- Det er helt bestemt en prøvelse for deres ægteskab, fortæller Brandon Moore til MedPage Today.

Læs også: Dårlig søvn får din hud til at ældes hurtigere

Brandon Moores beskrivelse vækker interesse, fordi fænomenet ikke er blevet behandlet særlig tit i videnskabelige publikationer.

De meget få registrerede tilfælde betyder, at der ikke findes nogen statistik for, hvor stor en del af befolkningen, der lider af sexomni.

Al viden er baseret på studier af enkelttilfælde - og de studier er forbløffende nye.

Fik navnet i 2003

Så sent som i 1996 beskrev canadiske forskere for første gang fænomenet i en videnskabelig artikel og vurderede, at det kunne sammenlignes med at gå i søvne. Og først i 2003 fik fænomenet navnet "sexomni", da en af de canadiske forskere havde studeret et nyt tilfælde.

- Da lidelsen kun i begrænset omfang dukker op i litteraturen, formoder jeg, at den er stærkt underrapporteret, siger Brandon Moore.

Læs også: Kvinder fik bedre sex med placebo

Poul Jennum er enig i, at sexomni er overset, men gør opmærksom på, at man langt fra kan kalde det en almindelig lidelse.

Kun forholdsvis få sager er blevet beskrevet i den internationale videnskabelige litteratur, og der findes kun få juridiske sager, hvor folk har sex-krænket, fordi de led af sexomni.-
 

Ikke særligt udbredt

- Parasomnier er hyppige. Men de voldelige, hvor man slår ægtefæller eller forgriber sig på dem, er meget sjældne. Her i Danmark har vi en vurderingssag omkring sexomni en gang om året eller hvert andet år. Så jeg vurderer, at det bestemt ikke er særlig udbredt, siger Poul Jennum.

Der er stor forskel på, hvordan sexomni kommer til udtryk. De fleste rører kun ved den, de sover sammen med.

Alene i sjældne tilfælde fører det til fuldbyrdede samlejer - som i det tilfælde, Brandon Moore har undersøgt.

Læs også på Videnskab.dk:

 

Dårlig søvn får måske hjernen til at krympe

Bekymring for dårlig søvn holder os vågne

 

 

Sponsoreret indhold