Kærlighed

Kvinder tænder på immunforsvar

30. januar 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
Immunforsvaret er centralt i et menneskes liv, og det har faktisk også en betydning for, hvem du finder sammen med, fortæller en dansk forsker.

Måske har du hørt, at immunforsvaret kan have en mere romantisk rolle i et menneskes liv, fordi vi bliver tiltrukket af immunforsvar, der er forskelligt fra vores eget.

Og der er rent faktisk noget om snakken, fortæller professor Allan Randrup Thomsen fra Institut for Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

- Det er rigtigt, at man har lavet forsøg med mus, hvor man tog to indavlede stammer og satte dem sammen. Der kunne man se, at hunnerne opsøgte hanner fra den anden stamme. Det samme gælder for mennesker, hvor man har prøvet at lade nogle kvindelige studerende snuse til undertrøjerne fra en gruppe mænd. Kvinderne foretrak klart undertrøjerne fra mænd med meget forskellige immunforsvar fra deres eget, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Læs også: Dit immunsystem bliver som din partners, når I bor sammen

Særlig flora

Han fortæller, at vi ud fra forsøgene kan konstatere, at tiltrækningen af immunforsvar, der er anderledes fra vores eget, hænger sammen med lugtesansen. Men, understreger den danske forsker, vi ved endnu ikke, hvordan koblingen mellem immunforsvaret og det, der lugtes, hænger sammen.

- Om det er en særlig flora, der afgør det, eller hvordan de to ting egentlig kommunikerer – det ved vi ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

Det er heller ikke til at forudsige, hvilke immunforsvar vores underbevidsthed vurderer til at være bedst. For mens et immunforsvar vil have gode betingelser over for røde hunde, vil et andet være overlegent, hvis det rammes af en smitsom kyssesyge.

Læs også: Dårlige vaner kvittes lettere sammen med kæresten

Øger overlevelseschancen

Til gengæld betyder en stor variation i immunforsvar, at infektioner har sværere ved at ramme alle i befolkningen på samme tid. Jo flere af immunforsvarets molekyler, der er ens, des lettere har infektionerne nemlig ved at overføre sig fra ét menneske til et andet.

- Det er derfor, det er vigtigt at opretholde variationer i befolkningen, for det øger simpelthen vores overlevelseschance. Jo mere forskellige vi er, jo dårligere odds har en infektiøs sygdom for at ramme mange af os, siger professoren.

Desværre er der ikke noget, der tyder på, at du kan ændre dit immunforsvar og dermed forbedre dine scorechancer.

Læs også på Videnskab.dk

90’er-generationen har mindre sex end ældre generationer

Stress ændrer mænds valg af partner

Sponsoreret indhold