Kærlighed

Manglende sexlyst i parforholdet

19. april 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
All Over Press
Kvinder, som har været i et parforhold i mere end syv år, har fem gange så høj risiko for at opleve lav sexlyst end kvinder i parforhold, som har varet mindre end to år.
Kvinder mister deres sexlyst

Manglende sexlyst

- Gammel kærlighed ruster ikke, lyder det i et klassisk ordsprog.

Men sexlysten kan imidlertid godt blive rusten, når parforholdet har varet i flere år.

Et nyt dansk studie viser i hvert fald, at det kan gå ud over kvinders sexlyst, når parforholdet har varet i flere år. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Når vi ser på kvinder, som har været i et parforhold i mere end syv år, har de en femdobling af risikoen for lav lyst i forhold til kvinder, som har været i et parforhold i mindre end to år, fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen, som er læge og ph.d.-studerende på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København.

Hun er førsteforfatter på den nye undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sexual Medicine.

Læs også: P-piller ændrer kvinders sexlyst med alderen

Sexlysten falder med tiden

Det nye studie bygger på undersøgelser af 428 danske kvinder, som endnu ikke er gået i overgangsalderen.

Forskerne bad kvinderne besvare en række spørgsmål om parforhold, psykisk trivsel og seksuel funktion – herunder om de oplevede lav sexlyst.

Blandt de kvinder i undersøgelsen, som havde været i et parforhold i to til syv år, fandt forskerne tre gange så høj risiko for lav sexlyst som blandt kvinder i parforhold, der har varet kortere tid end to år.

- Det lyder måske af meget, når man lige hører det. Men de fleste vil nok kunne genkende, at sexlysten var størst, da de lige havde mødt deres partner. Så nogle vil nok tænke, at det er ret naturligt, at lysten falder i med tiden. I hvert fald i en eller anden grad, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Forskel på mænd og kvinder

Sarah Wåhlin-Jacobsen påpeger, at undersøgelsen ikke kan give svar på, hvorfor sexlysten falder med årene.

- Men man kan spekulere i, at sex måske ikke er så spændende og nyt som i starten af et parforhold, når der er gået nogle år. Det kan godt være derfor, kvinder oplever, at lysten falder, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

I det hele taget viser flere undersøgelser, at både mænd og kvinders sexlyst falder med alderen.

- Vi har tidligere lavet studier af både mænd og kvinder, hvor vi spurgte ind til, hvor meget lyst de oplevede. Vi kan se hos både mænd og kvinder, at de oplever mindre lyst, jo ældre de bliver. Men der er en konstant forskel på mænd og kvinder. Mænd rapporterer hele tiden mere lyst end kvinder i den samme aldersgruppe, fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Læs også på Videnskab.dk

Mænd nyder flere former for sex end kvinder

Lugten af tårer hæmmer mænds sexlyst

Sponsoreret indhold