Kærlighed

Sex- og samlivsbrevkassen: Gnisten i vores forhold er væk

28. februar 2020 Helle Hartz Foto: Panthermedia
Rikke har været sammen med sin mand i næsten 12 år, og de har 2 børn sammen. Men gnisten i parforholdet er gået af fløjten. Hvad gør hun?

Kære Helle

Jeg er en kvinde på 30 år, der er gift og har 3 børn. Min mand og jeg har været sammen i næsten 12 år og lever et helt almindeligt liv, uden de store udsving. Vi har selvfølgelig også hænderne fulde med vores dejlige unger. Min mand er en fantastisk far og gør så meget godt for børnene, men problemet er, at jeg helt har mistet gnisten over for ham, hvad angår vores egen personlige relation – ikke mindst intimt. Jeg ser mere på ham som en god ven eller bror, end som min mand.

Jeg længes efter at føle mig forelsket og mærke spænding og lyst mellem os. Jeg har overvejet at forlade ham, men kan ikke overskue at skulle være singlemor med 3 børn og dårlig økonomi. Jeg tror også, min mand ville blive knust, og jeg elsker ham jo på en eller anden måde. Men lige nu føles det hele bare så kedeligt og jeg er bange for, at det vil komme til at være sådan her resten af mit liv, for det kan jeg simpelthen ikke klare. Har du nogle råd?

Hilsen Rikke

Kære Rikke.

Dit problem er en klassiker inden for parforholdsproblemer, og der er mange, der oplever det samme som dig. Der sker ofte det, at når den første forelskelse er dampet af og parforholdet kommer ind i et mere stabilt stadie og børn fylder det meste af ens hverdag, så ryger mange af de mere spændende og lystbetonede ting i baggrunden. Men det er ikke ensbetydende med, at de er væk. De skal ”bare” findes frem igen. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, og mange ender da også med at gå fra hinanden, fordi de ikke kan finde gnisten mere – men heller ikke har gjort forsøget.

Det at du har skrevet til mig vidner om, at du er ganske klar over, at I har et problem, og det er første skridt på vejen til at ville løse det, før du eventuelt måtte tage den tunge beslutning om at gå fra hinanden. Det første jeg synes du skal gøre er at snakke med din mand om det. Måske har han det på samme måde? Sæt jer ned en aften, hvor der er ro på hjemmefronten, og tag en god snak om jeres forventninger til jeres ægteskab og også de svære følelser som manglen på passion og lyst, og hvad I kan gøre for at ændre på det. En mulighed kan være, at I allierer jer med bedsteforældrene eller en god ven og parkerer børnene der en weekend, så I kan tage på kæresteweekend sammen og nyde jeres selskab og finde ind til hinanden igen.

Ofte er det sådan, at lysten forsvinder, fordi der er for mange forstyrrende og praktiske elementer i hverdagen der står i vejen for den. Hvis de, om ikke andet bare for en stund, elimineres, skal der ikke meget til, før du/I kan mærke lysten og lidenskaben igen. Som jeg plejer at sige: Sexlysten er som en muskel – den skal trænes og holdes ved lige. Til hverdag skal I også huske at bevare intimiteten mellem jer. Det behøver ikke betyde, at I nødvendigvis skal have sex flere gange om ugen, men bare det at røre hinanden hver dag – give hinanden et dybtfølt kys, kramme og ae hinanden – kan gøre underværker for lysten, fordi det aktiverer vores sanser og puster til gløderne.

I kunne også overveje at opsøge en sexolog eller parterapeut, der ville kunne hjælpe jer med nogle sanselighedsøvelser og hjælpe jer på vej til mere passion i jeres forhold. Jeg synes I har meget at kæmpe for og meget at vinde. Det kræver lidt arbejde, men jeg tror at med en forholdsvis lille indsats kan I opnå store resultater. Held og lykke med det.

De bedste hilsener Helle

Læs også:Børnene er i vejen for kærligheden

Sponsoreret indhold