Kærlighed

Sex- og samlivsbrevkassen: Han har præstationsangst

10. august 2018 af Helle Hartz. Foto: Panthermedia/All Over Press.
En læsers kæreste har præstationsangst og mister let sin rejsning. Læs sex- og samlivsekspert Helle Hartz’ råd til parret og forklaring på problemet her.
Sex- og samlivsbrevkassen: Han har præstationsangst

Han har præstationsangst

Jeg har haft min nye kæreste lidt over en måned. Første gang vi skulle være sammen intimt, gik det galt. Under forspillet havde han rejsning, men da vi skulle til at have sex, kunne han ikke holde rejsningen. Jeg tænkte, at det nok bare var nervøsitet, men det har været sådan lige siden. Jeg har foreslået, at han skulle gå til lægen med det, men han afviser det. Hvad er mon forklaringen på problemet?

Kærlig hilsen N

Se også: Kom over din præstationsangst og få gang i sexlivet med dette sexspil

Kære N

Det lyder som et klassisk tilfælde af præstationsangst, din kæreste har her, og som ofte udspringer af nervøsitet. Præstationsangst kan vise sig på mange forskellige måder, men uanset hvad, gør det næsten altid problemet værre, hvis man betragter det som et problem.

For mange mænds vedkommende opstår det som regel i starten af et forhold, hvor han selvfølgelig gerne vil gøre et godt indtryk. Sat lidt på spidsen kan man sige, at risikoen for præstationsangst stiger proportionelt med hans forelskelse i kvinden.

For manges vedkommende plejer det at løse sig automatisk, når han føler sig mere tryg i forholdet. Det afhænger også af, hvor gode parterne er til at afdramatisere det og netop betragte det som begyndervanskeligheder. Men hvis man først er kommet ind i den onde cirkel, hvor det kommer til at dominere den seksuelle akt, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp. Både for at undersøge, om der skulle ligge en fysisk grund til problemet og/eller måske prøve medicinsk behandling i en periode i form af potentspiller. Hvis problemet er psykologisk betinget, kan pillerne være en form for støtteeffekt for manden, indtil han har fået bugt med de tanker, der forstyrrer hans præstationsevne, og han får sit seksuelle selvværd igen.

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Har aldrig fået en orgasme

Gennem samtaler med en sexolog vil hans præstationsangst kunne bearbejdes med øvelser og samtaler, der gerne skulle give ham mere tryghed og fjerne det pres og de forventninger, som han mere eller mindre ubevidst lægger på sig selv. I har jo kun været sammen i en måneds tid, og selv om det er meget betænksomt af dig at forelå et lægebesøg, som han har afvist, kan det være fordi din kæreste måske godt ved, at det kun er et spørgsmål om tid, før hans problem aftager.

Forhåbentlig er emnet ikke allerede blevet problematiseret så meget i jeres forhold, så prøv om I kan ”spole” lidt tilbage: Lav en aftale om, at I i den næste måned ikke må have et gennemført samleje, men i stedet kysse, kramme, kæle, slikke osv. Uden forventning om, at han skal få rejsning eller komme. Og selv om han får rejsning, må I ikke gennemføre et samleje. For det er vigtigt, at han oplever en periode, hvor han har en stabil rejsning uden forventning om noget som helst, så hans hjerne ”lærer”, at der ikke er noget at være bekymret over.

Jeg ønsker jer held og lykke med det og jeres fremtidige kærlighed.

De bedste hilsener Helle

Se også: Sex- og samlivsbrevkassen: Han sveder meget under sex

Sponsoreret indhold