Kærlighed

Sex- og samlivsbrevkassen: Jeg er aseksuel

26. oktober 2018 af Helle Hartz. Foto: Panthermedia.
En læser er bekymret, fordi hun ikke har nogen seksualitet - altså er aseksuel - og undrer sig over, hvad der er galt. Læs sex- og samlivsekspert Helle Hartz’ svar her.
Sex- og samlivsbrevkassen: Jeg er aseksuel

Jeg er aseksuel

Jeg er en kvinde på 48 år, som er gift med den dejligste mand, som jeg elsker meget højt. Vi har boet sammen siden 1989, og sammen har vi to sønner på hhv. 27 og 22 år, der begge er flyttet hjemmefra. Mit problem er, at jeg ingen seksualitet har. Følelsesmæssigt og intellektuelt tænder jeg på både mænd og kvinder, men det seksuelle, det anser jeg som spild af tid.

Jeg onanerer heller ikke. Jeg kan godt få orgasme, men igen – jeg synes det er spild af tid – det siger mig intet. Jeg har derfor sat min mand fri til at have sex med andre kvinder, så længe han ikke involverer sig følelsesmæssigt og intellektuelt. Her vil jeg have ham for mig selv.

Jeg blev i min barndom og ungdom udsat for seksuelle overgreb, og både min mand og jeg troede i mange år, at det var det, som havde skadet mig, men det tror jeg ikke længere. Jeg har simpelthen bare ikke nogen seksualitet. Hvad er der galt med mig?

Mange hilsner ML

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Han har ikke lyst - er han aseksuel?

Kære ML

For nogle mennesker er sex en vigtig del af deres liv og livskvalitet, for andre er det mindre vigtigt, og for ca. 1-2 procent af befolkningen er det fuldstændig uinteressant, og det kaldes aseksualitet. Det betyder, at man ikke føler nogen seksuel tiltrækning over for andre mennesker eller har behov for at dyrke sex – hverken med andre eller sig selv. Men man kan sagtens stadig føle behov for nærhed og kærlighed.

Aseksualitet er en seksuel orientering på lige fod med bi-, homo- og heteroseksualitet og er umiddelbart ikke noget, der skal behandles eller ”kureres”. At være aseksuel kan være forbundet med tabu og skam, fordi vi lever i et samfund, hvor der er stor fokus på sex. Gennem samtaler med f.eks. en sexolog eller terapeut kan man nogle gange finde hjælp til at afklare, hvorfor man har det sådan. Her ville du også finde ud af, om det kan have noget at gøre med de overgreb, du har været udsat for.

Hvis du ikke føler et stort afsavn ved ikke at have sex, synes jeg bare, du skal acceptere, at det er sådan, du er indrettet. Din mand ved jo godt, hvordan det er med din manglende sexlyst, da I har lavet en ordning, hvor han får tilfredsstillet sine lyster andetsteds, og det lyder til, at I begge har det fint med det arrangement.

I et parforhold er kærlighed lige så vigtig som sex. Og det virker som om, at I elsker hinanden højt, og så kan I jo nusse, kysse og kramme uden at have sex. Den fysiske kontakt er vigtig – ikke bare når man er kærester, men i det hele taget. Så så længe I stadig har den, har I jo stadig en intim kontakt til hinanden.

De bedste hilsener Helle

Se også: Få fat i den perfekte vibrator her

Sponsoreret indhold