Kærlighed

Sex- og samlivsbrevkassen: Samlivet halter efter sygdom

22. juni 2018 af Helle Hartz, Foto: Panthermedia
En kvinde på 63 år savner samlivet med sin mand efter en brystkræft-operation, hvor hun fik fjernet det ene bryst. Hvordan kan de genfinde hinanden igen? Se svaret her..

Samlivet halter efter sygdom

Jeg er en kvinde på 63 år, der har været lykkeligt gift med min mand i snart 40 år. Vi har været gennem meget, men vi har altid klaret skærene, og vi elsker hinanden meget højt.

Sidste år fik jeg konstateret brystkræft, hvilket selvfølgelig var et chok for os begge. Jeg har været igennem en operation, hvor jeg fik fjernet brystet, og det har da påvirket mig, selv om det var det eneste rigtige at gøre. Det har desværre også påvirket samlivet med min mand. Jeg føler, at vi ikke er så tætte og intime mere. Lige efter operationen lagde jeg ikke så meget mærke til det, da jeg nok var lidt rundt på gulvet, men nu, da jeg har fundet roen og kræfterne igen, kan jeg mærke, at jeg savner ham og vores sexliv, der var godt, før jeg blev syg.

Hvad synes du, jeg skal gøre?

Med venlig hilsen BN

Massageapperater kan hjælpe jer på vej - find udvalgte her

Kære BN

Allerførst tillykke med, at du er kureret for kræften. Det har sikkert været noget af en omgang, du har været igennem, og det kan virkelig ryste én – og ikke mindst ens pårørende. Din mand er sikkert blevet meget forskrækket over din sygdom og ved nok ikke helt, hvordan han skal håndtere det. Efter operationen, hvor din krop har ændret udseende, kan der opstå en periode, hvor din krop føles fremmed for dig og ikke mindst for din mand, og det er helt normalt.

Din mand skal også vænne sig til din nye krop, og han er måske samtidig bange for, at du er ked af det, så han trækker sig på den baggrund. Uden at vide, at du opfatter det som en afvisning af dig og ikke et kærligt hensyn. Kommunikation er, som altid, nøgleordet her. Og I bliver nødt til at italesætte de svære tanker og følelser I har omkring din sygdom og din (nye) krop – om jeres frygt og uro, men ikke mindst om jeres ønsker og håb for fremtiden.

Læs også: Jeg savner hans nærvær

Genfind hinanden

Du og din mand har haft et godt og kærlighedsfuldt ægteskab i mange år, så jeg er sikker på, at I sagtens kan finde det fælles fodslaw igen. I kan overveje at gå til parterapi, hvor terapeuten kan hjælpe jer med at få hul på de svære samtaler og samtidig også kunne give jer nogle gode intimitetsøvelser, så I kan genfinde hinanden igen. Jeg ønsker jer held og lykke.

De bedste hilsener Helle

Sponsoreret indhold