Kærlighed

Styrk dit sexværd

25. juni 2018 Af Kirsten Handberg. Bearbejdet af Helle Hartz. Foto: Panthermedia/All Over Press.
Hvordan har du det med din krop, dig selv og dit sexliv? Det kan være svært at udtrykke sit behov og mærke sig selv under sex. Der kan lure en frygt for at blive afvist. Bliv klogere på, hvad du kan gøre for at forbedre dit sexværd her.
Styrk dit sexværd

Sexværd hænger sammen med selvværd. Sexværd er vores seksuelle selvværd. Akkurat ligesom man kan lide af lavt selvværd, kan ens seksuelle selvværd – det såkaldte sexværd – være lavt.

Hvis du har et højt sexværd, giver du dig selv lov til at have et godt sexliv med nydelse og glæde, og du skaber dig et godt sexliv. Hvis du derimod har et lavt sexværd, kan du have tendens til at sætte dig selv til side og vælge partnere, der behandler dig dårligt.

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Min lyst er dalet

Sådan opdager du lavt sexværd

Lavt sexværd kan komme til udtryk på forskellige, ofte uhensigtsmæssige måder, når du er seksuelt sammen med andre. Både ved at du selv gør ting, som gør dig ked af det, og ved at du lader andre gøre det. Det kan ske fuldt bevidst, men også på et rent ubevidst plan. Det kan derfor være svært at opdage, hvis du har et lavt sexværd.

De fleste kvinder med et lavt sexværd mærker bare, at sex ikke føles helt så rart, eller at sex pludselig ikke interesserer dem længere. Når du har det sådan, skyldes det ofte, at du alt for længe har haft sex uden helt at have haft dig selv med, du har ikke mærket efter eller lyttet til dig selv, og dét er netop konsekvenserne af og årsagerne til lavt sexværd.

Se også: 7 genveje til kærligheden der styrker dit forhold

Lad være med at nøjes

Det kan være svært at erkende, at du har et lavt sexværd. Mange tror ikke, at deres sexliv kan blive anderledes, fordi det måske altid har været sådan.

Det er positivt at nægte at lade sig nøjes med et utilfredsstillende sexliv. Selv om vi i dagens Danmark er seksuelt frigjorte, er mange kvinder stadig seksuelt hæmmede både i samfundet generelt og inden for hjemmets fire vægge.

En del har stadig pligt eller sex for husfredens skyld, for de kender ikke deres behov og grænser og har svært ved at udtrykke dem og oplever i perioder manglende lyst.

Samtidig med det kæmper vi med mediernes urealistiske kropsideal og orgasmeræs.

Styrk dit sexværd

For at få et bedre sexliv med et højere sexværd må du lære at stoppe med at udsætte dig selv for de ting i dit sexliv, der gør dig ked af det. Det lyder simpelt, men det er det ikke altid.

Mange gange bunder det lave sexværd i et lavt selvværd og gamle mønstre, som har stået på i årevis. Det kan være svært at stoppe et mønster alene, og du kan have brug for støtte undervejs. Det kan derfor være en god idé at søge hjælp hos en sexolog for at styrke dit selvværd og sexværd, hvis du har opdaget, at sex ikke er specielt rart for dig. Du kan også selv forsøge at finde svar på dit problem og hjælpe dig selv til at ændre det ved at læse bøger om selvværd og prøve dig frem.

Hvis du arbejder med at udvikle et højt sexværd, får du det automatisk bedre med din krop, og du vil opdage, at du får det meget bedre med at have sex.

Læs også: Sex- og samlivsbrevkassen: Samlivet halter efter sygdom

Kend dine grænser

For at få det bedre er det vigtigt at erkende de sår, det lave sexværd har givet dig, og opdage, hvordan det nåede så vidt.

Du må også kigge på dit generelle selvværd og på hvilken værdi, du tillægger dig selv, hvilke behov du har, og hvordan du har det med at udtrykke de behov.

Selve måden, du styrker dit sexværd på, er at øve dig i at være i nuet og øve dig i at mærke dig selv. Du må øve dig i at sætte grænser, sige fra og til, udtrykke dine behov og modtage og nyde. Det kræver øvelse, førend du føler dig tryg ved det. Men når du først er i gang med at styrke dit sexværd, bliver det nemmere hen ad vejen.

Alle kan komme fri af et lavt sexværd. Det kan være en lang rejse, men det er det hele værd. Giv dig selv den store gave, det er at kende dit sexværd, og få det bedre med dit sexliv, din krop og dig selv.

Bragt i samarbejde med magasinet Psykologi.

Sponsoreret indhold