Livsstil

Karin skriver corona-dagbog for børn: Jeg håber, de voksne læser med

31. marts 2020 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Privat.
Karin skriver hver dag et kapitel om 12-årige Olga, der som alle andre børn er tvunget til at være hjemme. ”Min hemmelige Corona dagbog” er for børn, men der er både humor og eftertanke til, at voksne kan læse med.
Karin skriver corona-dagbog for børn: Jeg håber, de voksne læser med

Karin sad i sin hjørnesofa, da statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og meddelte nationen, at alle landets skoler var lukket de næste to uger på grund af den smitsomme coronavirus.

For de danske børn betød det farvel til klassekammerater, sfo og frikvarter og velkommen til hjemmeundervisning med forældre, der skulle forsøge at balancere arbejde og de nye roller som skolelærere og pædagoger.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Corona-hamstring minder om reaktionen ved udbruddet af 2. Verdenskrig

Skriver ekstra bog

– Jeg troede, at jeg var sådan en, der arrangerede badmintonturnering i haven og bagte kanelsnegle, men det er jeg ikke. Det kom bag på mig, hvor elendig jeg er, og jeg er faktisk lidt skuffet over mig selv, siger Karin Heurlin.

Normalt er hun journalist her på Ude og Hjemme, men hun har i øjeblikket orlov for at skrive en bog. Nu har coronakrisen fået hende til at skrive en ekstra bog for børn om 12-årige Olga, der er tvunget til at være hjemme hos sin familie, da skolen er lukket.

Læs også: Kapitel 1: Min hemmelige Corona dagbog

– Jeg vil gerne vise verden set fra en 12-årigs synspunkt, og en 12-årig tænker sjældent så langt. Olga tænker ikke over, hvad corona betyder for samfundsøkonomien, men at det er pinligt, når hendes mor hamstrer toiletpapir og synger ud af vinduerne, fortæller Karin.

Bogen hedder ”Min hemmelige Corona dagbog”, og der udkommer et nyt afsnit hver dag, som kan læses gratis på hjemmesiden karinheurlin.dk.

Du kan læse første kapitel her.

Ikke kun hygge

– Jeg håber, at de voksne også vil læse med, for i Olgas familie er det ikke kun hyggeligt at være hjemme, der er også konflikter. Man skal ikke slå sig selv oven i hovedet, fordi man ikke er de forældre, som man gerne vil være. I øjeblikket er mange presset over både at skulle arbejde hjemme og passe børn, konstaterer Karin.

Hun er mor til Ingrid på 12 og Gertrud på 10 år, og idéen til dagbogen opstod, da hun selv skulle stå for undervisningen af sine egne døtre, som skal læse en halv time hver dag.

– Vi havde ikke lige været på biblioteket, da skolerne lukkede, så vi løb hurtigt tør for bøger. Derfor begyndte jeg at skrive en historie til dem. De syntes, at historien var så sjov, at jeg besluttede mig for at lægge den ud på nettet, fortæller Karin, der er 44 år og bor i Gentofte med sin mand Bo.

Inspiration fra hjemmets fire vægge

Historien om Olga er ikke en direkte skildring af livet i Karins egen familie, men der er masser af inspiration at hente inden for hjemmets fire vægge, som da Karin i weekenden havde bagt boller og planlagt en hyggelig cykeltur med madpakker for hele familien.

– Jeg blev ikke ligefrem mødt med jubel. Jeg synes, at det er svært, at jeg hele tiden skal hive mig selv og de andre op. Man lærer hinanden bedre at kende som familie på godt og ondt, konstaterer hun.

Læs også: En hilsen fra Ude og Hjemme

Dårlig samvittighed

Cykelturen blev ikke til noget, og børnene kunne ikke lide bollerne.

– Der var en, der græd, og en, der råbte. Faktisk kom vi ikke rigtig ud af huset den weekend, men jeg fik masser af stof til min dagbog. Man har en forestilling om, hvor hyggeligt det skal være at være sammen hjemme, men oplever det modsatte og får dårlig samvittighed. Det tror jeg, mange forældre kan genkende, siger Karin.

Børn kan spejle deres følelser i Olga

I fortællingen er Olga delebarn ligesom Karins døtre, og hun savner sin far, som er alene.

– Jeg har beskrevet, hvordan Olga er ked af, at hendes far er alene, for mange børn har bedsteforældre, som de er bekymrede for. På den måde kan børnene spejle deres følelser i Olgas, siger forfatteren.

Hun taler selv med sine børn om corona-epidemien, for de kan ikke undgå at blive påvirket af krisen omkring dem.

– Vi var selv i Italien i sommer og taler om de forfærdelige ting, der sker dernede. Børn tænker heldigvis ikke på krisen hele tiden. De er bange det ene øjeblik, men leger i det næste og skændes om, hvem der skal hente vandet i køleskabet.

Læs også: Her ser hun endelig sin lille datter igen

Sætter pris på hverdagslivet

Corona-krisen har fået forfatteren og journalisten til at sætte mere pris på det almindelige hverdagsliv, hvor børnene går i skole, mens far og mor arbejder.

– Jeg græd faktisk, da jeg cyklede forbi pigernes skole. Jeg håber, at vi efter krisen vil huske på de ting, der betyder noget. Før var jeg bekymret for, om min nye bog vil få gode anmeldelser, nu handler det bare om at overleve.

Læs også: Vaccine-kapløb: Tre teknologier kan måske løse coronakrisen

Sponsoreret indhold