Kendte

For fed til at have venner

1. november 2012 af Joan Andersen
Christian blev kaldt fede svin og mobbet, til han var på selvmordets rand. Først da han skiftede skole, kunne familien tage fat på det næste problem: Overvægten. De fik hjælp af en ardeling på Holbæk Sygehus, der arbejder med overvægtige børn og unge.

- Hvad skal jeg leve for? Der er jo ikke nogen, der kan lide mig. Jeg er for fed til at have venner.

Mobningen begyndte i idrætstimerne og greb om sig. De børn, der skulle have været Christians klassekammerater, skrev væmmelige ting om ham på facebook og mobbede ham i skolen. En dreng spærrede døren til klasselokalet for ham:
- Du kommer ikke ind, dit fede svin.

Mobbet hver dag

For Christian det blevet hverdagskost, at hans taske blev trampet på, og hans ting gik i stykker. Han var klassens tykke dreng, det lette offer. Og han var sønderknust.

- Det var forfærdeligt. Jeg følte mig magtesløs og ked af det. Vi turde jo dårlig nok lade ham være alene hjemme, for kunne han finde på at gøre et eller andet, fortæller hans mor, 51-årige Lisbeth Larsson.

Her kan du læse om Mille, fra generation XL, og hendes kamp mod overvægten.

Du er overvægtig

Christian skiftede skole, og mobningen stoppede. Men Christian var ikke rigtig glad. Hans selvværd og selvtillid havde fået et knæk, og han var stadig for tyk. Den 14-årige dreng brugte hele sin fritid på at spille computer derhjemme. Alene. Og idrætstimerne var stadig hans akilleshæl.

- Man kan ikke bære som mor at sige: Du er faktisk meget overvægtig. Det er godt, at det er en udefra, der siger tingene, siger Lisbeth.

Sundhedsplejerske på den nye skole henviste Christian til Holbæk Sygehus' afdeling for overvægtige børn og unge, hvor fedme bliver betragtet som en spiseforstyrrelse og bliver behandlet sådan. Her sagde overlægen lige ud, at Christian skulle tabe sig.

Simple regler

Hele familien skulle til at vænne sig til magert kød og pålæg, spise efter Y-modellen, portionsanrette maden og vente 20 min, inden de måtte tage anden portion. To gange om ugen må Christian drikke en halv liter sodavand eller saftevand, og han må spise 100 gram slik eller kage om ugen.

Vær aktiv

Christian brugte før hele eftermiddagen foran computeren, nu fik han forbud mod at tænde for den før klokken 17. Det var en kæmpe omvæltning for ham. Christian blev også pålagt at dyrke motion.

- Jeg går i fitnesscenter, hvor jeg cykler eller løber. Og jeg cykler de fire-fem kilometer til og fra skole hver dag, fortæller Christian.

Her kan du læse om 11-årige Nanna, der gik fra XL til slank.

En sund hverdag

- Vi levere sundere. Når man spiser forkert, så tænker man; "Hvad er det lige, jeg sidder og tygger på". Det lyder frelst, men søde sager er ikke det samme som før, fortæller Palle.

Han har selv tabt sig fem kilo. Christian har tabt sig 10 kg, mens han er vokset syv cm. Hans fedtprocent er gået 10 procent ned, mens hans selvtillid er strøget i vejret. Og når Christian møder sine gamle plageånder i byen, gør han blot som om, han ikke kender dem. Han har ikke brug for den slags mennesker i sit liv. Han har det godt i sin hverdag og med sin krop.

Sponsoreret indhold