Kendte

SE ALLE BILLEDERNE: På besøg hos systuen

6. november 2013 af Martin Hjort/StarPress
70-årige Else Ditlevsen har syet hele sit liv. Hun har altid drømt om at besøge Vild med dans' systue. Ude og Hjemme opfyldte hendes drøm.

Ret. Vrang. Stof i metermål. Nåle. Symaskiner. For 70-årige Else Ditlevsen fra Vejle har det at sy været det meste af hendes liv. Hun har syet, siden hun var 14 år. Netop derfor har hun altid drømt om at komme på besøg i Vild med dans' systue. Ude og Hjemme gav hende muligheden. Det blev en oplevelse for livet.

Når danserne træder ud på gulvet i Vild med dans, så sker det i Metronomes studier på Amager. Men det er i en kælder i Københavns Nordvest-kvarter, magien skabes. Det er her systuen holder til. Her, hvor ideer bliver til virkelighed. Hvor skiteser på papiret på rekordtid bliver til store, smukke og spektakulære kjoler.

Else Ditlevsen fra Vejle er ikke bare vild med dans. Hun er i særdeleshed vild med alle de flotte kjoler, danserene har på. Og i hvordan, de bliver til.

Hun er knap nok trådt ind af døren til systuen, inden hun udbryder.

- Jeg troede slet ikke, at det kunne komme i stand, at jeg kunne komme på besøg her. Jeg har tænkt på det så mange gang. Da jeg sad så Vild med dans i fredags (den 18. oktober, red.), hvor der var billeder herinde fra, tænkte jeg: Det er der, jeg skal ind på fredag, siger hun med en stemme og en begejstring, der afslører, at man ikke er i tvivl om, at hun har glædet sig til at komme på besøg.

- Jeg har altid været fascineret af kjolerne. De er så flotte. Jeg er imponeret af, at de kan nå at sy alle de flotte kjoler på så kort tid, siger hun og fortæller, at hun selv startede med at sy som 14-årig. Siden har det været hendes liv. Hun har syet for flere lokale tekstilfabrikker og forretninger i hjembyen Vejle.

- Det at få lov til at komme herind, det er virkelig en kæmpe oplevelse, siger hun mens hun beundrer de mange smukke kjoler, der hænger overalt i det forholdsvis lille lokale, der danner rammen om systuen.

Syr hele natten
Chefen for det hele, Christina Ramlau, har været med lige siden den første tråd blev sat i symaskinen og den første Vild med dans-kjole så dagens lys for første gang for ti år siden. I dag er det hende, der 'forsøger at have overblikket', som hun siger.

Hver uge skal de syv faste syersker fremtrylle helt nye kjoler. Det er sjældent, at de bruger noget, der har været brugt før. Alt laves stort set fra bunden hver uge, fortæller hun. Og det er noget af et arbejde.

- Det tager et sted mellem 20 og 40 timer at sy en Vild med dans-kjole, siger hun og fortæller at det ofte bliver lagt ud på aftenen, før de kan gå hjem.

- Der sker ofte, at vi sidder hele nattet og syer mellem torsdag og fredag. Så tager vi direkte ud i studiet med kjolerne om fredagen. Men så er vi heller ikke meget værd bagefter. Så er vi trætte, smiler hun.Populære historie om de kendte

Sarona fra Singleliv føler sig forfulgt af eks-kæresten Samuel.

Læs historien her >>
Jette fra Mig og min mor har tabt sig 35 kilo efter fedmeoperation.

Læs historien her >>

Sandra fra Ekstremt fed kunne ikke holde sit vægttab - nu er hun igen for tyk.

Læs hvorfor her >>
Se alle billederne fra systuen nedenfor.

Sponsoreret indhold