Kendte

Var Allan Simonsen for stor til Vild med dans?

1. december 2013 af Tekst: Martin Hjort/StarPress Foto: TV 2
Ude og Hjemmes Vild med dans-reporter gør status efter den mest bemærkelsesværdige sæson af danseprogrammet.
Allan Simonsen
Allan Simonsen

KOMMENTAR I fredags sluttede 10. sæson af Vild med dans. Tolv uger, med det der gennem de seneste ti sæsoner har udviklet sig til at blive TV 2s største underholdningssucces, var slut. Sæsonen som sådan blev alt andet end noget, vi har set før, selvom udgangspunktet og fremgangsmåden var det samme som tidligere. Dommerne, orkesteret og de fleste af de professionelle dansere var også noget, vi havde set før. Men så hører alt sammenligning også op. For én af nydanserne skilte sig ud i år.

Selvom det var bordtennisspilleren Mie Skov der løb med den eftertragtede titel, er spørgsmålet, om der overhovedet er nogen, der vil huske det, når vi om nogle år tænker tilbage på sæson ti? Om showet ikke stoppede allerede i semifinalen, da sæsonens ubestridte hovedperson, Allan Simonsen, blev sendt ud af konkurrencen? Især efter en stor dramatik på gund af nedbrud i SMS-systemmet og som efterfølgende førte til påstande om svindel fra TV 2s side. Det sidste en påstand TV 2 så let som ingenting kunne tilbagevise ved at offentliggøre sms-stemmerne, hvis de ville. Det ville de ikke.

I ugevis havde dommere og TV 2 forsøgt at få fodboldlegenden Allan Simonsen vippet ud af programmet. Allan Simonsen var langt fra den bedste danser på gulvet, men blev alligevel sendt videre uge efter uge. Hvorfor nu det? Det nemme svar er naturligvis, at der var en decideret bevægelse, der ønskede at beholde Allan Simonsen i programmet. Mennesker der ønskede at se ham vinde titlen. Men det er vel næppe hele svaret.

Hvor mange andre, der har deltaget i programmet, har brugt det til at øge kendskabsgraden til sig selv (og al respekt for det), så har Allan Simonsen slet ikke haft brug for det. Selv har han på sin egen stille og meget beskedne, jyske facon sagt, at han bare gerne ville være bedre til at danse. Ligesom Allan Simonsen gennem hele showet - fuldstædig uberørt af den virak der har været omkring ham - har sagt, at han har elsket at være med. Det kan vi godt lide. Helte, der er ydmyge.

LÆS OGSÅ: Mie Skov efter sejr: Jeg kunne løbe til månen

For Allan Simonsen er en helt. Han er langt fra som de 99 andre, der har deltaget i programmet gennem de ti sæsoner, der er blevet sendt. Med al respekt for de øvrige, der har deltaget gennem årene, så skiller Simonsen sig ud ved, at han er den ubetinget største personlighed, der har deltaget. Han er en legende. Han var en del af det hold, der sparkede dansk fodbold ind på den internationale scene tilbage i 80'erne. Det var Allan Simonsen, der efter 36. minutters spil scorede kampens eneste mål, da Danmark vandt over England i 1983 på selveste Wembley Stadium. Et ikonisk øjeblik i dansk fodboldhistorie. Det betød reelt samtidig, at Danmark for første gang var kvalificeret til et EM. Syv år tidligere - i 1977 - var han blevet kåret som Europas bedste fodboldspiller. Noget der aldrig før eller siden er overgået en skandinav.

Det glemmer vi ikke.

LÆS OGSÅ: Finalepar jubler efter Allan blev stemt ud

Små 65.000 likes - 30.000 flere end TV 2s officielle Vild med dans-side - har hyldestsiden "Vild med Allan" på Facebook. Spørgsmålet, der presser sig på, må faktisk være: Var Allan Simonsen for stor til Vild med dans?

Mange har sagt, at dem som stemte Allan Simonsen videre uge efter uge, blot ønskede at ødelægge showet. Det er der muligvis enkelte, der har tænkt. Men spørgsmålet er, om ikke størstedelen mere er på linje med Klaus Berggren, Simonsens landsholdskollega fra dengang i de glade 80'ere, som havde et helt andet bud, da han udtalte sig om al virakken i et interview med BT for en lille måned siden:

"Allan har aldrig rigtig modtaget den hyldest, han fortjener. Derfor er det rørende at se, at han nu modtager en ægte kærlighedserklæring fra danskerne".

Med andre ord: Det var taknemmelighed og kærlighed, der sendte "Spurven fra Vejle" videre uge efter uge?

TV 2s selvmål
Det er tydeligt for enhver, at den store opmærksomhed om én af deltagerne i programmet fik, kom helt og aldeles bag på TV 2, der følte, at de var tvunget til at gøre noget.

På den ene side havde de en deltager, som tydeligvis ikke dansede ligeså godt som dem, han sendte ud af konkurrencen og på den anden side en stadig stigende frustration blandt dommere, dansere og trofaste seere af programmet.

LÆS OGSÅ: Sofie i tårer efter udstemning: Jeg vil savne Allan

De valgte som bekendt at ændre sms-koderne, så det blev sværere for folk, der ikke fulgte med i programmet, at stemme på Allan Simonsen. Det største selvmål i umindelige tider. For på den måde udstillede de med al tydelighed samtidigt programmets største svaghed: Det er ikke en dansekonkurrence. Det er først og fremmest et underholdningsprogram. En popularitetskonkurrence.

Det er ikke første gang, at det ikke er de teknisk dårligste dansere, der er røget ud. Det er sket i hver eneste sæson. I år har det bare været skåret så meget ud i pap, at alle har kunnet se det. Og det er naturligvis et problem, hvis man betragter programmet som andet end underholdning. Hvis man med rimelighed skal vurdere deltagerne i Vild med dans, så er man nødt til at vurdere dem enkeltvis. Ikke op imod hinanden. For hvordan kan man seriøst vurdere en 60-årig op imod en 25 årig atlet, der befinder sig på toppen af sin karriere? Det kan man selvsagt ikke. Problemet er blot, at det er det, dommerne i Vild med dans gør. De vurderer det, som var det en dansekonkurrence. Men er de ikke nødt til at se på, hvordan den enkelte danser har rykket sig i den periode, de har været med i showet? Se på, om de blevet bedre i forhold til første gang, de var på gulvet?

LÆS OGSÅ: Uffe Holms femårige søn græd, da far tabte finalen

Grunden til at det er så udtalt i år, er, at der aldrig har været en "Allan" med. Vi har ikke samme forhold til eksempelvis fodbolddommer Kim Milton, journalist Kurt Thybo og skuespiller Sven-Ole Thorsen, der tidligere måtte se sig sendt ud af showet efter første runde efter, lad mig bare sige, begrænset succes på gulvet.

TV 2 har allerede meldt ud, at der kommer en sæson 11 af showet næste år. Forhåbentlig har vi alle lært af dette års show og erkendt, at det er et underholdningsprogram, hvor man stemmer lige så meget ud fra kendisfaktor og sympati som ud fra hvem der gør sig bedst i disciplinen dans i blankpolerede laksko.

Tak for i år. Tak fordi du fulgte Vild med dans her hos os. Og husk, som Ude og Hjemme afslørede allerede i går, TV 2 spiller igen op til dans allerede om mindre end en måned, når de blænder op for en Vild med dans-julegalla.Populære historie om de kendte

Sarona fra Singleliv føler sig forfulgt af eks-kæresten Samuel.

Læs historien her >>
Jette fra Mig og min mor har tabt sig 35 kilo efter fedmeoperation.

Læs historien her >>

Sandra fra Ekstremt fed kunne ikke holde sit vægttab - nu er hun igen for tyk.

Læs hvorfor her >>

Se alle de 12 par i Vild med Dans 2013 nedenfor

Sponsoreret indhold