Livsstil

Klip og flet de sødeste julehjerter

26. november 2013 af Lone Bjerregaard, idé og foto
Find papir og saks frem og spring ud i at flette julehjerter. De fleste har prøvet at flette det klassiske hjerte med tre eller flere lige brede flige. Men med lidt øvelse kan der også tegnes, klippes og flettes hjerter med de mest fantastiske mønstre og figurer.

Flere gode kreative idéer

Få strikkeopskriften på Marys royale svøb

Det skal du bruge

Glanspapir og gavepapir i to forskellige farver til hvert hjerte.

Redskaber
Saks, limstift og eventuelt en pincet.

Papir
Det er mest almindeligt at flette julehjerter af glanspapir. Men alt kan bruges, også genbrugspapir som sider fra en bog, en avis eller et ugeblad. To ensfarvede stykker papir i kontrastfarver, en lys og en mørk, får det flettede mønster til at træde særlig tydeligt frem. Gavepapir fås i modsætning til det ensfarvede glanspapir i et væld af flotte mønstre og farvekombinationer.
Glanspapir og gavepapir er forholdsvis tyndt papir, og det er nemmere at flette med end kraftigere papir eller tyndt karton, der nemt får tydelige knæk, når der flettes. Bruges kraftigere papir, er resultatet til gengæld et stivere og mere holdbart hjerte.

SE OGSÅ Bløde filthjerter

Sådan gør du

Klipning
Når der klippes i flere lag papir på en gang, er det vigtigt, at lagene ikke skrider i forhold til hinanden. Det kan undgås ved at holde lagene sammen med fingrene eller med papirclips tæt på det sted, hvor der klippes med saksen.
Klip altid fligene et par millimeter længere op i buen, end det er angivet på skabelonen. Det giver lidt luft til flettearbejdet, især når den nederste og sidste flig skal flettes.

Fletning
Hjerter med ikke for mange og lige brede flige er nemmest at flette. Smalle flige og flige med spidser og hak kræver lidt mere fingersnilde. Men husk, øvelse gør mester, så det er bare om at kaste sig ud i det.
Hjerter af en vis størrelse er nemmere at flette end små hjerter. En god størrelse er et kvadratisk flettefelt på 8 x 8 centimeter og med en hjertebue som en halvcirkel med en diameter på 8 centimeter.

Trin for trin

1.
Klip i karton en grundskabelon på 8 x 8 centimeter med en bue som en halvcirkel med en diameter på 8 centimeter. Skabelonerne til de to forskellige hjerter finder du her som pdf-fil og her som png-fil.
Kartonskabelonen gør det nemt at overføre grundformen til papiret.
Læg papiret dobbelt med bagsiden udad, læg skabelonens stiplede linje til papirets fold, tegn omridset op med en tynd streg og klip ud. Klip den anden hjertehalvdel i en anden farve papir.

2.
Vælg en af de to mønsterskabeloner og overfør mønstret til den ene hjertehalvdel. Brug en blød, spids blyant og en lineal til at tegne med og tegn igen på papirets bagside. Læg de to hjertehalvdele oven på hinanden og klip fligene til at flette med i alle fire papirlag på en gang.
Pas på, at lagene ikke skrider, og klip
et par millimeter længere op i buen,
end skabelonen foreskriver. Alternativt kan mønsterskabelonerne printes fra udeoghjemme.dk og klippes ud, lægges på papiret, hvorefter der klippes i 5 lag papir. Vend retsiden ud.

3.
Nu skal der flettes. Begynd med den øverste flig. Læg fligen fra den venstre hjertehalvdel skiftevis uden om og gennem fligene fra højre hjertehalvdel. Flig nummer to fra venstre hjertehalvdel lægges nu omvendt, det vil sige skiftevis gennem og uden om fligene fra højre halvdel. Fortsæt på samme måde, til alle fligene er flettet sammen. En pincet kan være en god hjælp til at fiske en flig frem mellem to papirlag.

Sponsoreret indhold