Livsstil

Knap hver tredje dansker tror på det overnaturlige

15. marts 2018 af Videnskab.dk Foto: All Over Press.
Danskerne er dog mindre overtroiske end svenskerne, og langt flere kvinder end mænd tror på det overnaturlige, fremgår det af en ny rapport.
Dame står ved strand. Det overnaturlige

To danske forskere, Ken Ramshøj Christensen og Mathias Clasen fra Aarhus Universitet, har undersøgt danskernes overbevisninger om alt fra zombier og spøgelser til religion og konspirationsteorier.

2.200 danskere i alle aldre og fra hele landet har besvaret et spørgeskema, der blev delt på Facebook og Twitter.

Og flere af fundene i rapporten overrasker mændene bag den.

Læs mere på Videnskab.dk: Hver femte dansker kan have oplevet et ’spøgelse’

Tror på hjemsøgte steder

For eksempel viser det sig, at 14,4 procent tror på spøgelser eller genfærd og det, at steder eller personer kan være hjemsøgt.

Og hele 30,1 procent tror, at vi, udover vores fysiske krop, har en ånd. En slags psykisk essens.

Alligevel er knap hver tredje dansker overbevist om, at vi mennesker er mere end blot kød og blod.

– Hvis man skal udpege et mønster i resultaterne, så er det, at danskerne er mere tilbøjelige til at tro på det åndelige, det mere diffuse, som ikke antager en fysisk form, siger Ken Ramshøj Christensen, der er lektor og førsteforfatter på rapporten.

Mindre overtroiske end svenskerne

Selv om mange er åbne overfor en spirituel verden, mener knap 90 procent trods alt, at videnskaben giver de bedste forklaringer på, hvordan den fysiske verden hænger sammen.

– Alligevel er der mange, der tror på overnaturlige fænomener, og det overrasker mig en hel del, siger Ken Ramshøj Christensen.

Læs mere på Videnskab.dk: Ateister forstår den fysiske verden bedre end religiøse

Han understreger, at vi, i forhold til andre lande, er et relativt ikke-overtroisk folkefærd.

Kvinder er mere overtroiske end mænd

I rapporten sammenlignes resultaterne med lignende undersøgelser fra Sverige, USA, Canada og Storbritannien. Her ligger vi tættest på svenskerne, som dog er mere overtroiske end os.

Læs mere på Videnskab.dk: Overtroiske husker oftere et tidligere liv

– Vi scorer formentlig lavt på overtro i forhold til eksempelvis USA, blandt andet fordi vores uddannelsesniveau er højt. Det samme gælder imidlertid i Sverige, så det kan ikke være den eneste forklaring, siger Ken Ramshøj Christensen.

Det mest overraskende ved rapporten er nok, at det hverken er uddannelse eller religiøsitet, men derimod køn, som er mest afgørende for, om man tror på det overnaturlige.

Der er nemlig markant flere kvinder end mænd, der er religiøse, og mønstret går igen i forhold til tro på fænomener som engle, hekse, spøgelser, eller at vi har en ånd.

Andre artikler på Videnskab.dk

Ugens podcast: Hvorfor ser nogle spøgelser?

»Religion kan have større effekt på vores helbred, end vi har troet«

Sponsoreret indhold