Kultur

17-årige Hannah reddede sin datters liv

12. november 2009 af Niels Ole Qvist. Foto: Morten Nøhr Mortensen
17-årige Hannahs datter holdt pludselig op med at trække vejret. Heldigvis reagerede hun hurtigt og reddede sin datters liv.

17-årige Hannah Melissa fra Limfjordsøen Fur fik sit første store chok som nybagt mor, da hendes nyfødte datter begyndte at lide af vejrtrækningsbesvær og en nat helt holdt op med at trække vejret. Datteren var på det tidspunkt kun to uger gammel - og Hannah havde netop fået hende med hjem fra sygehuset.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Pludselig virkede den nyvundne lykke meget skrøbelig, da mor og datter akut måtte indlægges. - Det var ret forfærdeligt. Jeg gik vel nærmest i en form for panik og frygtede det værste, fortæller Hannah, som medvirker i "De unge mødre" på kanal 4.

Læs også: Hannah og Maks er forlovet

I dagene, der fulgte, var Hannah så bange for at miste sin baby, at hun fik datteren døbt på sygehuset. I tre uger var hun indlagt med datteren, som hun gav navnet Cecilya. Her blev den lille pige overvåget, mens lægerne forsøgte at finde frem til, hvad der kunne være galt. Hannah Melissa fortæller: - Jeg led selv som barn af søvnapnø, og jeg frygtede, at min lille pige også havde fået den lidelse.

Lægerne undersøgte hende meget grundigt og nåede heldigvis frem til den konklusion, at der ikke var noget alvorligt galt med hende. Hannah har dog ikke helt sluppet frygten.

- Jeg har en søvnapnøalarm, som jeg stadig lægger ved hende om natten, forklarer hun. Da Hannah Melissa efter tre uger kom hjem fra sygehuset igen, fik hun i de første tid god hjælp fra sin mor, men hun bor nu - midlertidigt - på et bosted for unge mødre, Sabrogården i Skive. Her skal hun opholde sig halvanden måned, inden hun efter planen skal flytte sammen med sin nye kæreste på Fur, et lille øsamfund i Limfjorden.

FORLADT FØR FØDSLEN
Selve graviditeten var også en psykisk opslidende periode i Hannahs liv. Kun hendes mor - og et par af hendes nærmeste veninder - støttede hende. De fleste andre gav hende ret kontant besked: Du kan ikke klare at få et barn - så få det fjernet! Hårdest var det for Hannah, da barnets far - som hun elskede og gerne ville stifte familie med - midt i graviditeten valgte at forlade hende.

Læs også: Hannahs kæreste var utro

Den 22-årige mand mente, at han var for ung til at påtage sig det krævende ansvar som far.
- Jeg følte også, at mine daværende "svigerforældre" pressede på for, at jeg skulle få det fjernet. Og min far var bestemt heller ikke vild med det, fortæller Hannah, som dog aldrig selv var i tvivl.

Hun har ikke fortrudt sit valg et sekund, forsikrer hun om, mens hun pusler sin nu tre måneder datter. Og hun drømmer allerede om at få flere børn, selv om hun - snusfornuftigt - har tænkt sig at vente et par år med det.

- Min nye kæreste er meget glad for Cecilya, og han taler om, at vi skal have vores eget. Med tiden vil jeg gerne have mange børn, måske tre, fire stykker, men lige nu er det ingen grund til at forhaste sig, siger Hannah, der gik i 9. klasse, da hun blev gravid. Da Hannah blev gravid, levede hun et liv som enhver anden teenagepige med byture og fest i weekenden.

- Jeg mistede mange veninder i den periode, hvor jeg ventede mig. De havde svært ved at forstå, at jeg ikke var den gamle Hannah mere, men måtte fokusere på mit lille foster. Når man betragter mor og datter sammen, virker de som skabt for hinanden. Den tre måneder gamle pige lyser op i et smil, når hun får øjenkontakt med moderen eller hører hendes stemme.

- Er hun ikke dejlig, bliver Hannah ved med at gentage. Hun husker fødselsøjeblikket som sit livs hidtidige højdepunkt. Smerten og udmattelsen efter den 15 timer lange fødsel forduftede fuldstændig, da hun lå med sin lille nyfødte i favnen. - Det var så stort et øjeblik for mig. Det største, jeg har oplevet. Jeg følte en intens lykke, fortæller hun. Hannah er fast besluttet på at ofre alle sine kræfter på at få det til at lykkes at give datteren en god start på tilværelsen.

- Selvfølgelig har jeg da tænkt på, at der er mange, der holder øje med mig. Og at andre piger i min situation ender med at få tvangsfjernet deres børn. Men det skal ikke ske for mig. Min datter og jeg hører sammen. Intet skal nogensinde skille os ad, fastslår hun.

Sponsoreret indhold