Alle tiders julehits

Merry Christmas Everyone
11 år efter Slades ”Merry Christmas Everybody” fik 1980’ernes engelske rock’n’roll-komet, Shakin’ Stevens, mulighed for at lancere en sang med næsten samme titel. Shaky havde haft glæde af den skotske sangskriver Bob Heatlies sange, der passede til Shaky-stilen, og især hans ”Cry Just a Little Bit” og ”Breakin’ Up My Heart” blev store hits.
Læs også: Barry White: Den direkte vej til hjertekulen
Heatlie skrev en julesang i samme rock’n’roll-stil. Den hed ”Merry Christmas Everyone” og var oplagt til Shaky, selv om de var klar over, at titlen lå lige lovlig tæt på julehittet fra Slade. De vedtog alligevel at give den en chance, men da den lå klar til udgivelse i 1984, kom det Shaky for øre, at det store velgørenhedshit ”Do They Know It’s Christmas?” skulle udgives. Det ville tage al opmærksomheden, og ”Merry Christmas Everyone” blev derfor gemt til julen 1985. Den har siden hørt til et af de julehits, der spreder fred, hygge, stemning og glæde i december.
Lyt til sangen: Shakin' Stevens: Merry Christmas Everyone

Rocking Around the Christmas Tree
Sangskriveren Johnny Marks havde først succes med ”Rudolph the Red Nosed Reindeer”, og det gav ham lyst til at skrive flere julesange med et anderledes indhold. Det førte til sangen, ”Rocking Around the Christmas Tree” om at rocke omkring juletræet, som var i tråd med 1950’ernes rock’n’roll-revolution, men samtidig var kontroversiel, fordi mange amerikanere stadig opfattede rock’n’roll som en provokerende musikstil. Og så kunne man da ikke rocke omkring et juletræ!
Læs også: Elvis er stadig The King
Marks var dog efterhånden specialist i julesange, selv om han også skrev country og pop. Rudolph fik succes i 1949, og derefter kom et par andre julehits i USA – særligt ”A Holly Jolly Christmas”, der netop hylder julens traditioner.
Johnny Marks havde hørt den meget unge Brenda Lee og bad hende om at indsynge ”Rocking Around the Christmas Tree”, fordi hun havde det rette ”rock-knæk” i stemmen. Midt i 1950’erne var det amerikanske publikum dog ikke forberedt på noget så provokerende, så sangen blev hverken spillet af radiostationerne eller købt af publikum. Men Brenda Lee blev superstjerne, og pladeselskabet fandt sangen frem igen ved juletid i 1959 og 1960, hvor det begyndte at gå bedre. Sangen kom på top-20, og i årene efter blev den et større og større julehit.
I dag hører den til det faste julerepertoire – i Europa godt hjulpet af 1980’er-versionen med Kim Wilde. Men intet kan ”rocke” ved Brenda Lees udgave, som på single har solgt mere end 25 millioner eksemplarer – og stadig dukker op ved juletid.
Lyt til sangen: Brenda Lee: Rockin' Around the Christmas Tree

Rudolph med den røde tud
Den oprindelige ”Rudolph the Red Nosed Reindeer” er blevet til en dansk juletræstradition i den danske oversættelse, ”Rudolf med den røde tud”. Men sangen er amerikansk og skrevet af Johnny Marks, som var svoger til forfatteren Robert L. May, der skrev bogen om julemanden og hans rensdyr.
Læs også: The Sweet: Gav os glad rockmusik tilbage
Rudolph var det yngste rensdyr, der blev drillet på grund af sin røde næse, men en tåget julenat trådte han i karakter, og på grund af den skinnende næse kom gaverne alligevel frem. Fra den aften blev Rudolph accepteret i flokken.
Bogen er fra 1939, og den unge sangskriver Johnny Marks skrev sangen om Rudolf 10 år senere. Sangen blev en stor succes for countrystjernen Gene Autry, som egentlig havde kasseret den og kun tog den med som b-side, fordi hans hustru elskede historien om Rudolph.
”Rudolph” blev en succes og nummer et på hitlisten samme år. Året efter indsang Bing Crosby sangen og fik endnu et pophit med den. Siden er den gået over i julemusikkens historie som en af de mest kopierede julesange. I Danmark kender vi den både som ”Rudolf med den røde tud” eller ”Kender I den om Rudolf?”.
Lyt til sangen: Gene Autry: Rudolph the Red Nosed Reindeer

Merry Christmas Everybody
Glamkongerne Slade leverede en af de største juleklassikere i den elektriske musiks historie i 1973. I modsætning til mange andre engelske glamnavne skrev sangeren Noddy Holder og guitaristen Jim Lea stort set alle deres sange, og i 1973 havde de opnået stor popularitet i hele verden, bortset fra at glambølgen havde svært ved at trænge igennem i USA.
Derfor var der arrangeret en stor turné til staterne, og manageren foreslog, at man supplerede med en julemelodi i Slade-stil. Gruppen syntes slet ikke, deres stil kunne favne en julesang, men sangskriveren og guitaristen Jim Lea rumlede alligevel med idéen. På et hotel i USA kom en del af en mulig julemelodi til ham, og samtidig huskede han et omkvæd, som Holder havde skrevet i 1967. Det hed ”Buy me a rocking chair”, men var lagt i skuffen med ufuldendte sange.
Læs også: Pat Boone: Den kyske kvindebedårer
Lea fik Holder til at hente tonerne frem igen, og de fik stykket noget sammen. Men inden de nåede til indspilningen, blev deres trommeslager, Don Powell, involveret i en bilulykke. Han blev hårdt kvæstet og var kun med nød og næppe klar til at tage til New York for at tromme på ”Merry Christmas Everybody”. Det gjorde det ekstra svært, at Don havde problemer med hukommelsen og skulle lære dele af sin trommeteknik fra bunden igen.
Ikke desto mindre blev sangen årets største julehit og røg direkte på førstepladsen på den engelske hitliste. I dag genererer ”Merry Christmas Everybody” årligt cirka fire millioner kroner i royalties.
Lyt til sangen: Slade: Merry Christmas Everybody
