Alle tiders julehits 2

”Rap jul”, ”Den himmelblå” og ”Ønskelisten”
Jul med Shu-bi-dua er et emne helt for sig. Vi får desværre aldrig Shubberne at se på scenen mere, og håbet blev endeligt slukket, da vi den 8. november måtte sige farvel til Michael Bundesen. Men han og shubberne har givet os de skønneste julesange, som både er stemningsfyldte og fyldt med gruppens vanlige humor.
Den første julesang fra shubberne var ikke deres egen melodi, men Irving Berlins ”White Christmas”, som blev forvandlet til ”Rap jul”. Det var, før Shu-bi-dua egentlig eksisterede. Michael Hardinger og Bundesen havde fundet sammen via deres jobs på P3. Det var i begyndelsen af 1970’erne, hvor Hardinger var kontormand med et bijob som kapelmester i gruppen Passport, og Bundesen var freelance-dj og altså kollega til mig.
Læs også: Alle tiders julehits
Michael skrev først teksten til ”Jailhouse Rock”, der blev til ”Fed rock” og fik den udgivet på en singleplade, som jeg testede på min ugentlige Tipparade. Nummeret blev stemt ind, men der stod ingen egentlig gruppe bag, og efter indspilningen havde Hardinger sagt op på DR og var rejst til Italien, hvor han var destinationschef for rejsebureauet Club 33.
Da ”Fed rock” blev et hit, blev han kontaktet af Bundesen og Paul Meyendorff, der også var medlem af Passport. De bad ham komme hjem med det samme. Pladeselskabet havde bedt om endnu en plade, og jobtilbuddene var begyndt at strømme ind.
Hardinger kom hjem, og i en fart fik de skrevet en tekst til ”Twist and Shout”, som blev til ”Stærk tobak”. Da den også hittede, fik de blod på tanden. Vi var i 1973, og det var snart jul, og de kunne ikke lade være med at sætte en sjov tekst til ”White Christmas”, hvor man skulle se verden fra juleandens synspunkt. ”Rap jul” blev til, og selv om pladeselskabet syntes, det var vildt at udsende den så hurtigt, insisterede shubberne. ”Rap jul” nåede frem til julehandlen og blev det tredje hit for gruppen på et halvt år.
I årene efter begyndte Shu-bi-dua selv at skrive musikken, og de fik lyst til at levere flere julesange med humor og stemning. De to mest kendte er ”Den himmelblå” og ”Ønskelisten”. Den første er shubbernes kommentar til den kommercielle del af julen, mens ”Ønskelisten” handler om Folketinget, hvor de mener, at julemanden skal være repræsenteret, så vi alle kan få vores ønsker opfyldt.
Lyt til sangene: Shu-bi-dua: Rap jul, Den himmelblå og Ønskelisten

Til julebal i nisseland
”Til julebal i nisseland” er og bliver en af vores bedst kendte jule-popsange. Den er skrevet til den fjerde af de originale ”Far til fire”-film i 1956 af den ukuelige og suveræne komponist Sven Gyldmark. Listen over hans sange til danske familiefilm er alenlang, og det var naturligvis også ham, der skrev sangene til ”Far til fire”-serien.
Ud over sangen om nisseballet leverede han også ørehængerne ”Det er sommer, det er sol, og det er søndag”, ”Bornholm, Bornholm, Bornholm” og ”Hej for dig og hej for mig”. Sangene blev som regel sunget af Ole Neumann, der spillede Lille Per, men indimellem fik han hjælp af sine filmsøskende eller skuespilleren Ib Mossin.
Læs også: Kim Larsen: Læs om vores spillemand og lyt til hans musik
Mange antager, at ”Til julebal i nisseland” er fra ”Far til fire i sneen” fra 1954, men den er fra ”Far til fire i byen” fra 1956, hvor den optræder i Lille Pers drøm om julen. I drømmen bliver han hentet ud ad vinduet til nissernes hule, hvor han får en nissehue af nissernes konge, mens de alle danser, og Lille Per synger.
Den muntre sang har ikke bare overlevet til i dag, den synges også af mange familier omkring juletræet. Den er desuden stadig på den årlige top-10 over de mest indtjenende julesange – på den seneste placeret på en syvendeplads omringet af nyere julesange, og den findes også i populære udgaver med blandt andre Birthe Kjær og Kandis.
Lyt til sangen: Ole Neumann: Til julebal i nisseland

Vi ønsker jer alle en glædelig jul
En af de nyere danske julesange har jeg selv skrevet teksten til, mens Tommy Seebach står for musikken. Det var også Tommy, der indsang originalversionen – først solo og siden i duet med Annette Heick.
Sangen blev født en sommernat i 1980’erne. Dengang boede Tommy og jeg med vores familier seks-syv huse fra hinanden på Frederiksberg ved København. Hvis Tommy sent om aftenen på vej hjem fra job opdagede, at der var lys i vores hus endnu, kom han og ringede på for at få sig en godnatsnak og en kold øl.
Læs også: Birthe Kjær: Et liv med op- og nedture
Denne aften kom han farende ind, satte sig direkte ved klaveret og spillede. – Jeg kom til at komponere en melodi på vejen hjem, sagde han med et smil. – Nu har jeg siddet og nynnet den i flere timer for ikke at glemme den, og jeg måtte spille den igennem med det samme for at huske den.
Tommy mente, det lød som en julesang, og at den skulle hedde ”Vi ønsker jer alle en glædelig jul”. – Hvorfor ikke? Det er jo, det vi alle går og siger til hinanden, sagde han.
Han insisterede på, at jeg skrev teksten, og jeg skrev løs, mens han spillede de julede linjer. Da vi var færdige, var solen for længst stået op til en ny sommerdag.
Få uger senere var Tommy i studiet for at indsynge sangen, så den kunne være klar til årets julesalg. Heldigvis er den blevet hængende som en af de sange, der år efter år sætter os i julestemning. Ud over duetten med Annette Heick bliver den stadig indsunget i nye udgaver.
Jeg har selv let ved at komme i julestemning og har skrevet en del andre juletekster ved sommertide i solskin. Det gælder blandt andre ”Når et julelys bliver tændt” med Flemming Bamse Jørgensen, ”Nu ved jeg julemanden kommer” med Kandis og ”Julestjernen” med Torben Lendager og Kandis.
Lyt til sangen: Tommy Seebach: Vi ønsker jer alle en glædelig jul
