Kultur

Anja fra Luksusfælden: Ulykken ændrede mit liv

4. marts 2015 Karin Heurlin, foto Steen Wrem
- Man kan ikke være en god mor på kontanthjælp, hørte Anja engang en tidligere bekendt sige. Ordene ramte hårdt. De sidste fire år har Anja ligget vågen på grund af stærke smerter og store økonomiske bekymringer. Nu har hun og kæresten Dennis medvirket i Luksusfælden, og hun kan allerede nu mærke lettelsen i hele kroppen

Mens Anja Christensen var i gang med sin uddannelse som social- og sundhedshjælper for syv år siden, vidste hun, at ældreplejen var hendes vej i livet. Hun elskede sit arbejde. Når hun havde fri efter en tidlig morgenvagt, og der pludselig var en sygemelding på aftenholdet, tog hun gerne den med.
– Det gav så meget mening for mig, husker Anja, som glædede sig til at blive færdiguddannet og starte på livet med en tryg økonomi. Men sådan skulle det ikke gå.
Kort før sin sidste eksamen blev Anjas liv vendt på hovedet, da to biler kolliderede på en landevej lidt uden for Slagelse. Fra da af var intet det samme. I denne uge optrådte Anja i Luksusfælden på TV3 med sin kæreste Dennis.

Kviklån for at få mad på bordet

Det unge pars økonomi så sort ud. Så sort, at de havde taget kviklån for at få mad på bordet og stoppet betalingen til deres datters vuggestue. Da regnskabet blev gjort op, skyldte de 170.000 kroner.
Programmets eksperter gik i gang med at rydde op. Hvis parret solgte den gamle Opel, betalte de mindre lån ud og i det hele taget levede efter et stramt budget, kunne Anja og Dennis blive gældfri på bare 22 måneder.
Lettelsen lyste ud af det unge par, og undervejs i tv-programmet blev Anjas store blå øjne fyldt med tårer igen og igen.
I de sidste fire år har hun ikke fået en god nats søvn. Det kan godt være, hun har ligget i sengen i syv timer. Men i de fire af dem har hun vendt og drejet sig på grund af smerter i kroppen og bekymringer om en økonomi, som bare ikke gik op.

Ulykken ændrede alt

Anja var 18 år og lige på nippet til at blive social- og sundhedshjælper, da ulykken skete. Efter skole var hun på vej ned for at hente sin niece i børnehaven. I dag tænker hun tit, hvorfor hun ikke kørte fem minutter før. Eller fem minutter efter. Men Anja kørte med sin niece på bagsædet på præcis det tidspunkt, en ældre billist overså sin vigepligt fra en sidevej, og de to biler drønede sammen.
Det var ren refleks, der fik Anja til at dreje sig mod sin 4-årige niece på bagsædet og række en hånd ud mod den lille piges mave. Hun skulle sikre barnet. Beskytte hende.
Niecen var heldigvis uskadt. Men stødet og vriddet satte sig i Anjas krop for altid.

Så svag, at hun ikke kunne skrælle en kartoffel

I dag er hun 25 år og har stadig så store smerter i ryg og nakke, at hun aldrig kommer på arbejde i ældreplejen igen. Efter ulykken var hun så svag, at hun ikke kunne skrælle en kartoffel, og uddannelsen gjorde hun aldrig færdig.
Livsændringen tog hårdt på Anja. Familie og venner bemærkede, hvordan den ellers så glade pige blev en anden. Hun græd meget, og selv om tårerne selvfølgelig stoppede, kom gnisten aldrig rigtig tilbage i øjnene. Tidligere havde jul, fødselsdage og nytår været begivenheder, hun havde glædet sig til i månedsvis. Nu var det bare dage som alle andre.

Kom i depressions-gruppe

Til sidst kom Anja i en depressionsgruppe, hvor hun fandt stor trøst i at dele tanker og oplevelser med de andre. Men det ændrede ikke ved, at Anjas liv slet ikke så ud, som hun havde drømt om.
Anja havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hun skulle ende på kontanthjælp. Men det har været virkeligheden for hende de sidste mange år, mens hun og kommunen har forsøgt at finde ud af, hvordan de skulle få hende videre.
Selvfølgelig var det et stort lyspunkt, da Anja for fire år siden hilste på en meget smilende ung mand, mens hun stod og støvsugede sine forældres bil. Det var Dennis, og de to forelskede sig kort efter.

Dennis var ærlig om gæld

Dennis var helt ærlig fra starten. Han havde dummet sig i sin fortid og havde en større gæld med i bagagen. Han skyldte penge til nogle teleselskaber og havde heller ikke betalt børnepenge til et barn fra et tidligere forhold. Desuden havde hans drøm om at blive fisker kostet ham dyrt, da han investerede i en fiskekutter, som han måtte sælge igen med et større tab.
Men det fik ikke Anjas forelskelse til at falme. Hun kunne godt elske en mand, som stod i RKI.
– Dennis var ærlig, og han ærgrede sig meget over det, der var sket. Havde han virket totalt ligeglad, så var det aldrig blevet os. Men jeg tænkte: Det her skal vi nok klare sammen, forklarer Anja.

Mor på kontanthjælp

Der kom dog til at gå fire år, hvor parret kæmpede hårdt med en økonomi, som bare blev værre og værre. Undervejs blev de forældre til lille Stephanie. Det var ikke planlagt, men den lille pige var elsket og manglede ikke noget. Det nybagte forældrepar fik mange ting foræret og fandt fint og nærmeste nyt babytøj hos Mødrehjælpen. Alligevel gjorde det ondt, da en tidlige bekendt slyngede kommentaren ud: Man kan da ikke være en god mor på kontanthjælp.
– Den dag var jeg knust indeni, siger Anja, som altid har sat sin datter før sig selv. Manglede Stephanie en flyverdragt, så sparede Anja gerne sin egen genoptræning.

Lettelse i hele kroppen

I dag er det slut med at droppe genoptræningen. Ligesom tiden med kvivklån og manglende betalinger er forbi. Luksusfælden har gjort en forskel, og Anja kan ikke bare mærke det på kontoen. Hun kan nærmest mærke det i hele kroppen.
– Jeg er blevet meget gladere. Det er jo ikke særlig sjovt at løbe tør for toiletpapir og tandpasta og bare ikke have råd til det. Nu har vi fuldstændig styr på budgettet, og vi har faktisk overskud hver måned, siger Anja, som fik timer hos en jurist af Luksusfælden. Lige nu arbejder de på, at Anja kan få revalidering, så hun kan tage en etårig hg.
– Jeg vil så gerne have hue på, siger hun.

Du kan se Luksusfælden hver tirsdag kl 20 på TV3.

Sponsoreret indhold