Kultur

Brenda Lee var pioner: Hun viste andre kvinder vejen

22. januar 2019 af: Jørgen de Mylius
Foto: Ritzau Scanpix.
Med sin store stemme blev Brenda Lee en af de første kvinder, der tog konkurrence op med mændende i rock´n´roll. Eller skulle man snarere sige piger, for Little Miss Dynamite fik sit gennembrud som 12-årig.
Brenda Lee

Tidlig debut

Brenda Lee Tarpley er født og opvokset i området omkring den store Coca-Cola- by Atlanta i Georgia. Tre søskende og et forældrepar, der uden uddannelser

arbejdede, hvor muligheden bød sig. Hendes alkoholiske far som maler og hendes mor i bomuldsmarkerne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Brenda var 8 år, da hendes far døde i en arbejdsulykke, og da det kort efter viste sig, at unge Brenda kunne få lidt håndører for at optræde med radioens favoritsange ved talentshows på egnen, blev det hurtigt hendes honorarer, der forsørgede familien.

Efterhånden svirrede rygtet om denne lille skolepige med den store stemme, og da hun var 11 år, fik hun chancen i det populære tv-show ”Ozark Jubilee” i Missouri. Året var 1956 og Elvis var rock’n’roll-sensation i USA. Det smittede af på Brendas fortolkning af de gamle countrysange, og mindre end et år efter havde hun sin første pladekontrakt og første udgivelse – nemlig ”Dynamite”.

Optrådte med Elvis

Inden længe optrådte hun på de store scener med både Elvis, Little Richard, Buddy Holly og Fats Domino, og hendes ry spredte sig som en løbeild til andre verdensdele, da Dub Allbritten blev hendes manager.

Omkring 1960 var han blevet overbevist om, at rock’n’roll som fænomen var ved at fade ud, så efter succeser med rockede hit som ”Sweet Nothin’s”, ”Let’s Jump The Broomstick” og ”Rockin’ Around The Christmas Tree” fandt han de mange ballader om sårede følelser, ulykkelig og tabt kærlighed, som blev Brendas varemærke i første halvdel af 60’erne.

I sin selvbiografi beskriver hun ham som manden, der på en og samme tid blev en slags faderfigur og åbnede verdensmarkedet for hende, så hun blev efterspurgt i koncerthuse fra Sydamerika til Japan og Europa.

Bedste kvindelige pop/rockstjerne i verden

I England blev hun det største kvindelige idol i 60’erne og inspiration for 60’ernes nye navne som Dusty Springfield, Lulu og Cilla Black. Brenda Lee-fanklubber åbnede overalt, og i Storbritanien resulterede succesen i, at hun optrådte for den engelske dronning Elizabeth, mens de store engelske musikblade i flere år i træk tildelte hende priser som bedste kvindelige pop/rockstjerne i verden. Hun tog også til England for at indsynge en original engelsk komposition ”Is It True” med den senere Led Zeppelin-musiker Jimmy Page på guitar. Den blev et af hendes mange store hits.

Nancy Sinatra: Slut med at være fars søde pige

Mødte kærligheden

Brenda Lee turnerede som teenager rundt i hele verden, men fik med årene også tid til forelskelse. Strengt opdraget af en religiøs mor havde hun ikke lov til at gå på date, før hun fyldte 18 år. Hendes manager fik som opgave at holde øje med sin unge stjerne, når mor ikke var i nærheden. Til gengæld var hun kun lige fyldt 18 år, da hun ved en koncert med Bo Diddley og Jackie Wilson mødte Ronnie Shacklett, som blev hendes første og store kærlighed.

De blev gift et halvt år efter, fik hurtigt deres to døtre midt i Brendas hæsblæsende karriere. I modsætning til mange af sine showbizz-kolleger har Brenda fejret guldbryllup med sin Ronnie, og de er stadig lykkeligt gift. Ronnie har med sit job som entreprenør været det stabile centrum i hjemmet i Nashville, hvor familien har et af byens mange flotte huse.

Satsede på countrymusik

Efter midten af 60’erne blev Brenda Lee’s pladeudgivelser på mange måder overskygget af hele sværmen af nye britiske navne, der fulgte i kølvandet på Beatles. Men på koncertscenerne var der stadig bud efter den lille sangerinde med den store stemme, og da Brenda Lee fornemmede, at det kunne gavne hendes karriere at satse på den countrymusik, hun blev fascineret af som helt ung, kom der gang i pladekarrieren igen – ikke mindst takket være Kris Kristofferson-kompositionen ”Nobody Wins”. Det var også Brenda Lee, der fik lejlighed til at lancere ”Always On My Mind”, som senere blev endnu mere kendt i udgaver med Elvis Presley og Willie Nelson.

Hans musik bev kaldt syndig: Elvis er stadig The King

74 år og stadig på toppen

I dag er halvdelen af hendes hjem nærmest et museum over store øjeblikke i karrieren. Billedet af den 12-årige Brenda, der danser med en smilende Elvis Presley, hænger side om side med den halskæde, som Elvis forærede hende.

Karrieren holdes stadig ved lige med store koncerter, hvor hun kombinerer sangene fra sin tidlige rock- og senere countrykarriere. Og ikke mindst deltager den nu 74-årige sangerinde aktivt, når der uddeles priser til nye talenter, som i stor stil stadig kommer fra musikbyen Nashville.

Sponsoreret indhold