Kultur

Cher: Hun ville bare være berømt

21. maj 2019 Af Jørgen de Mylius. Foto: Ritzau Scanpix.
I over 60 år har Cher været med i showbusiness – med sine store hit, filmroller og ja, bare sig selv. Cher er en ener, der som barn bare ville være berømt. På mandag bliver hun 73 år og er still going strong.

Der er divaer – og så er der Cher. Hvis Tina Turner, Madonna, Olivia Newton-John og Celine Dion ville bestige et bjerg, ville Cher være bjerget. Hun har bidraget med et væld af nuancer i den enorme medie- og showverden, hun blev en del af som ganske ung. Hun blev teenageidol, tv-vært, syngende hippiestjerne med sin mand, Sonny, mannequin, rockstjerne, popsanger, Broadway- og musical-star, Oscarvinder, discosensation, og en bestseller uden lige med 100 millioner solgte soloplader og 40 millioner med sin første mand Sonny i duoen Sonny & Cher.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gennem seks årtier har Cher genopfundet sig selv – ladet sig favne af ny musik, hvervet fans fra yngre generationer og underholdt de gamle.

Hendes fanbase tæller tusindvis af medlemmer verden over. For medlemmerne er hun ”The Goddess of Pop” – for pressen er hun ”The Queen of Comebacks”. I sin pure ungdom arbejdede hun hårdt for at blive anerkendt som popsangerinde. Siden arbejdede hun hårdt for at blive skuespiller, sagde nej til turnéer for at lære skuespillet til bunds.

I 60’erne chokerede Sonny & Cher ved at klæde sig som luksushippier, når de var på tv eller gav koncerter.

I 70’erne fik hun midt i en karriere som populær værtinde på et af USA’s store familie tv-show ”The Sonny and Cher Comedy Hour” sin første af seks tatoveringer. Og i 90’erne begyndte hun at få laserbehandlinger for at få dem fjernet igen.

Om det har hun sagt: ”Dengang jeg fik min første tatovering, var det kun ”the bad girls”, der gjorde den slags. Jeg gjorde det for at chokere – og det lykkedes. I dag er der ingen, der løfter et øjenbryn. Så gider jeg ikke rende rundt med det stads på min krop mere”.

Læs også: Nancy Sinatra: Slut med at være fars søde pige

En barndomsdrøm

Hun hedder Cherilyn Sarkisian. Hendes far stammede fra Armenien, hendes mor, Georgia Holt, påstod, at hun havde både irske og indianske aner, og hun optrådte gennem hele sin ungdom som B-skuespiller, statist og sangerinde.

Forældrene blev skilt, da Cher var 9 måneder, og selv om hendes mor giftede sig hurtigt igen med skuespilleren John Southall, blev de også skilt igen, og Cher levede et slags nomadeliv med sin mor og halvsøster, alt efter hvem moderen nu var kæreste eller gift med.

Cher havde dog en drøm gennem hele sin barndom – hun ville være berømt. Hvad hun ville være berømt for, vidste hun ikke, men hun optrådte i skolekomedier og sang til festerne, hvis hun kunne komme til det.

Som 16-årig tog hun hjemmefra med en veninde, satte kurs mod Los Angeles og forsøgte at blive servitrice i nærheden af musik- og filmstudierne og brugte sine sparepenge på at tage undervisning i sang og skuespil.

På den måde mødte hun den unge Sonny Bono, som arbejdede for den ekcentriske producer Phil Spector. Både Sonny og Spector kunne bruge Chers usædvanligt dybe sangstemme som kor for de grupper, de skrev til og producerede i den periode, så Cher synger kor på bl.a. verdenshit som ”Be My Baby” med Ronettes og ”You’ve Lost That Loving Feeling” med Righteous Brothers.

Sonny var i en slags lære hos Spector, men skrev også selv sange – og da Sonny og Cher var blevet kærester, lavede de først indspilninger uden den helt store effekt under kunstnernavnet Caesar og Cleo.

Men i 1965 udsendte de sammen under deres rigtige navne Sonnys duet ”I Got You Babe”, som i dag er en af 60’ernes mest berømte indspilninger. Den blev nr. 1 mange steder i verden, inkl. de eftertragtede topplaceringer i USA og England.

Hippier og rockstars

Sonny & Cher skabte ikke kun opmærksomhed med deres inciterende indspilning.

De ankom til blandt andet Hotel Hilton i London iført deres hjemmesyede luksushippiedress, og her blev de nægtet ophold, selv om de havde bestilt og garanteret for betaling af suite. Den britiske presse mødte talstærkt op, da Sonny & Cher nærmest blev båret ud af hotellets vagter, og dagen efter var de på forsiden af hver eneste avis i både England og på hjemmebane i USA.

Her indledtes Chers chock’n’roll, som hun på mange måder har arrangeret nye udgaver af gennem hele sin karriere.

I første omgang sammen med Sonny Bono, som viste sig at have talent for at skrive gode sange – og i de efterfølgende år fik Sonny & Cher en del hit, mens Sonny samtidig skrev og producerede solonumre med Cher, til blandt andet albummet ”The Sonny Side Of Cher”. Det indeholdt også hendes sologennembrud ”Bang Bang (My Baby Shot Me Down)”.

De var verdens førende rock’n’roll-par, og inden længe havde de også deres eget tv-show i USA, som blev utrolig populært. Der blev fremstillet dukke-udgaver af parret, som blev revet væk i butikkerne, og som i 1976 solgte bedre end Barbie-dukken.

Se også: Diana Ross: Den store stemme fylder 75

Et enestående menneske

De satsede også på filmen ”Chastity”, belånte deres hus til over skorstenen og tabte det hele, da filmen blev en dundrende fiasko.

Til gengæld blomstrede Chers solokarriere med numre som ”Gypsies, Tramps And Thieves” og ”Half-Breed”, og efter nogle år gled parret fra hinanden. De blev skilt, men fortsatte deres tv-show sammen – dog afbrudt af nogle år med hver sit.

Cher fortsatte sin glamourøse karriere, mens Sonny gik ind i politik.

I 1988 blev han borgmester i Palm Springs efter at have oplevet det lokale styres bureaukrati, da han ønskede at åbne en restaurant i byen.

Efter borgmesterposten blev han indvalgt i den amerikanske kongres for republikanerne, men omkom i en skiulykke i 1998, 62 år gammel. Hans daværende kone, Mary, fortsatte hans gerning i kongressen og blev genvalgt syv gange indtil 2012.

Cher holdt en rørende tale ved Sonnys begravelse og kaldte ham det mest enestående menneske, hun nogensinde havde mødt. Hun var vært ved mindeudsendelsen ”Sonny And Me: Cher Remembers” på amerikansk tv.

Skiftende kærester

På det tidspunkt havde hun prøvet lidt af hvert. Hun var blevet en feteret skuespiller, havde solgt 80 millioner plader, havde skabt overskrifter med både sin markante påklædning til enhver officiel lejlighed og sine skiftende kærester – mest fra showbranchen, men også med en noget yngre bagersvend.

Der var opture og en del nedture, men som en anden korkprop fandt hun hver eneste gang vejen frem.

Allerede fire dage efter skilsmissen fra Sonny giftede hun sig med den heroinafhængige Gregg Allman, som sammen med sin bror havde succes som The Allman Brothers. Ni dage efter indsendte hun sin skilsmisseanmodning. Den trak hun dog tilbage, og parret nåede at få sønnen Elajah Blue, inden Cher gjorde alvor af skilsmissen.

Derefter havde hun et to år langt forhold til Gene Simmons fra heavy-glam-gruppen Kiss, og så gik det ellers slag i slag med højt publicerede forhold til Les Dudek fra gruppen Black Rose, Bon Jovi-guitaristen Richie Sambora, skuespillerne Val Kilmer og Tom Cruise og en del andre.

Læs også: Lulu: Mere end en stor stemme

Indtog det store lærred

Hendes hit kom og gik, og i en periode på mere end 10 år gik hun fra popstar til filmstar, og to af hendes film i 1987, ”The Witches Of Eastwick” og ”Moonstruck” var blandt de største Hollywood-succeser.

I filmen ”Mermaids” fra 1990 brugte hun sit popunivers, og hendes udgave af ”The Shoop Shoop Song” gav hende et af mange megahit.

I begyndelsen af 90’erne fik Cher diagnostiseret sygdommen ”kronisk træthedssyndrom”, og i en periode tog hun imod tilbud om at være stjerne i amerikanske infomercials, hvor hun reklamerede for sundheds- skønheds- og diætprodukter. Hun nåede endda at blive kaldt the queen of infomercials, samtidig med at den amerikanske presse afskrev hende og kaldte hende forhenværende film- og popstar.

Men her tog de fejl.

Filmskaberen Robert Altman gav hende chancen i filmene ”The Player” og ”Pret-A-Portez”, og sammen med bl.a. Eric Clapton og Chrissie Hynde indsang hun velgørenhedshittet ”Love Can Build A Bridge”.

Cher-effekten

Cher var på banen igen, og i 1998 genopfandt hun igen en ny lyd, en ny stil i dance-pop-genren og hittet ”Believe”, der introducerede auto-tune-effekten. Den er siden omdøbt Cher-effekten.

Et par år efter udsendte hun det dance-orienterede album ”Living Proof” og tog på sin første ”farewell tour”, der varede i to år.

I 2005 tog hun på sin anden ”farewell tour”, der blev set af næsten 4 millioner fans og indbragte rekordhøje 250 millioner dollar.

Det gav hende blod på tanden, og hun genoptog både film- og popkarrieren og glemte alt om at sige farvel.

Filmmusicalen ”Burlesque” fra 2010 blev et stort hit og indeholdt bl.a. sangen ”You Havn’t Seen The Last Of Me”, der blev nr. 1 på den amerikanske dance-club-hitliste. Og som den ustoppelige kunstner accepterede hun en rolle i efterfølgeren til succesfilmen ”Mamma Mia”, hvor hun solo gav den gas i Abba-nummeret ”Fernando”. Den blev i 2018 et nyt hit for hende og gav hende lyst til at lave et helt album med Abba-sange opkaldt efter ”Dancing Queen”.

I 2018 var der så Broadway-premiere på musicalen ”The Cher Show” med et fantastisk castet hold, der kan synge og spille sig igennem Chers karriere – med en hovedrolleindehaver, som både ligner Cher og kan synge i samme ekstremt lave tone, som Cher mestrer så fantastisk. Mon ikke også der kommer en version af musicalen i London.

Er man mere til den virkelige Cher, indtager hun Royal Arena i København den 15. oktober.

Sponsoreret indhold