Kultur

Demis Roussos: Den græske kæmpe

18. juni 2019 af: Jørgen de Mylius
Foto: Ritzau Scanpix.
Den græske sanger blev kun 68 år, men nåede at sætte sig flotte spor – med sin imponerende stemme og flotte hit.
Demis Roussos

Han blev den græske sværvægter i international popmusik. Både på den gode og den mindre gode måde. Hans næsten operaagtige stemme kunne råbe de største stadioner op, da han i 70’erne slog igennem med sine voluminøse ballader som ”Forever And Ever”, ”Goodbuy My Love Goodbuy”.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men han kæmpede også en livslang kamp mod sin overvægt, sin sukkersyge og sine mange følgesygdomme.

På trods af det blev han en af 70’ernes pophelte, ja nærmest et anderledes sexsymbol, som han stod der iklædt sin kaftan, den lange kjortel, der fik ham til at ligne en græsk gud.

Voksede op i Ægypten

Græske Demis Roussos voksede op i Alexandria i Ægypten, hvor hans forældre begge var professionelle kunstnere, hans far klassisk guitarist og hans mor sangerinde. De havde et begejstret publikum i Ægypten, og hans far havde også haft job som ingeniør, men Suez-krigen i 1956 ændrede det hele.

I den tumult, der opstod under de mange konfrontationer, mistede familien mange ejendele, så det var tid til at tage tilbage til Grækenland.

Under præsident Nasser var der dengang i Alexandria et løssluppent underholdningsliv. Derfor voksede Demis op med indflydelse fra både amerikansk jazz og rock og traditionel arabisk og græsk musik.

Det blev senere kernen i hans professionelle musikalske kunst – klart formuleret af hans store flotte tenor.

Pladekontrakt i Paris

Da familien kom tilbage til Grækenland, blev han interesseret i at synge i nogle af de mange nye popgrupper, som dukkede op i 60’erne med en blanding af amerikansk- og græskinspireret musik, og efter en tid blev han hyret som sanger hos gruppen Aphrodite’s Child sammen med multikunstneren Vangelis, som senere blev verdensberømt for sin elektroniske musik og filmen ”Chariots Of Fire”.

Læs også: Paul Anka: En af de største croonere

Aphrodite’s Child havde ambitioner om at nå et verdenspublikum, og efter succes i Grækenland drog de mod London for at prøve lykken. De endte ved Dover, altså ved grænsen og på grund af problemer med deres visa måtte de vende om og i stedet tage til Paris, hvor de fik midlertidig opholdstilladelse.

Her begyndte den store internationale optur for Demis Roussos. Gruppen fik nemlig en pladekontrakt i Paris og indsang Vangelis-nummeret ”Rain And Tears” og debutalbummet ”End Of The World”.

Lang vej til England

I Frankrig stormede både single og album til tops, efterfulgt af succes i Italien, Holland og Belgien – ja også i Skandinavien lagde vi på P3’s hitliste mærke til den iørefaldende sang og den store stemme.

Men da det gik knap så godt i England, bl.a. på grund af gruppens problemer med at få arbejdstilladelse i længere tid af gangen, mistede de pusten.

Demis og Vangelis begyndte at arbejde på andre musikalske projekter, filmmusik og deres fælles album ”Magic”. Siden brugte Vangelis også Demis Roussos som vokalist på flere af numrene på soundtracket til den amerikanske kultfilm ”Blade Runner” i 1982.

Demis var på baggrund af ”Rain And Tears” blevet tilbudt solokontrakter på pladeudgivelser, og allerede i 1971 fik han sit første store hit ”We Shall Dance”, som toppede overalt i Europa – bortset fra England.

Læs også: Grethe og Jørgen Ingmann fandt melodien - og tabte den igen

Hittet blev begyndelsen på en stime – med bl.a. ”Forever And Ever”, ”My Friend The Wind” og Velvet Mornings”.

I 1975 spenderede han med den irske komponist David Lewis alle kræfter på også at nå det britiske publikum, og det lykkedes langt om længe med sangen ”Happy To Be On An Island In The Sun”.

Det fik en BBC-producer til at forske lidt i, hvorfor Demis i årevis havde været superstjerne overalt i Europa undtagen Storbritanien. Det lavede han et helt tv-program om, som han kaldte ”The Roussos Phenomenon”.

Og så kom der for alvor gang i den eftertragtede britiske karriere.

En ep med fire af hans tidligere hit med samme titel som tv-programmet blev nr. 1 på singlehitlisten i England. Hans planer og ønske om at erobre det engelske publikum var lykkedes.

Samtidig kæmpede han sin personlige kamp mod sin overvægt.

Kamp mod overvægt

I juni 1980 vejede han 147 kilo. En stor mand, der bevægede sig med besvær. Han besluttede at gøre noget ved det og gik på en kur, mens hans fotografveninde Veronique Skawinska fotograferede ham.

På 10 måneder tabte han 50 kilo, og det blev til den meget populære bog ”A Question Of Weight”, hvor han frit fra leveren fortæller om sine problemer med og kampe mod fedme.

Læs også: Jørgen de Mylius: Stort Dansktop-hit tæt på at blive skrottet

Demis Roussos var gift fire gange gennem sit flotte karriere. Han fik datteren Emily med sin første kone, Monique, og en søn med sin anden kone, Dominique. Begge børn er musikere i dag.

Hans tredje kone var den amerikanske mannequin Pamela Smith. De var ombord på det fly fra Athen til Rom, der i 1985 blev kidnappet af to Hezbollah-medlemmer, der krævede løsladelse af 1.000 libanesiske fanger i Israelske og amerikanske fængsler.

En stewardesse ombord fik efter fire dage forhandlet løsladelse af en del passagerer, deriblandt Roussos og hans kone. Mange var gidsler i 17 dage, og en amerikaner blev dræbt, mens flyet fløj frem og tilbage mellem Libanon og Algier. Demis Roussos fyldte 39 år, mens han og hans kone var gidsler på flyet.

Aktiv til det sidste

I løbet af årene mistede Demis sin hit-magi i bl.a. Skandinavien, men det skyldtes til dels, at han slog sig ned i Paris og koncentrerede sig om sit store begejstrede publikum i Frankrig, Holland, Belgien og Tyskland. Hans udgivelser var oftere på fransk, græsk eller tysk, og i 80’erne toppede han bl.a. de franske hitlister med ”Quand Je T’aime” og ”On Écrit Sur Les Murs”.

Hans popularitet spredte sig også til Sydamerika, så han havde nok at se til, selv om hans kamp med fedme og sukkersyge blev stadig hårdere.

Personlige kampe

I 2002 lykkedes det ham dog at gøre comeback i England, og i forbindelse med en omfattende turne udgav han alle sine hit samlet på ”Forever And Ever” – Definitive collection”, som lå på den britiske albumliste i mange måneder.

Demis Roussos optrådte også en del i Rusland og de Forenede Arabiske Emirater, ligesom han turnerede og sang i katolske kirker verden over.

I sine sidste år havde han sat tempoet ned, men blot en måned før sin død valgte han sange ud til sit livs album, der kom til at indeholde indslag fra hans lange karriere og hans 31 album – plus noter og beretninger i en tilhørende booklet fra hans børn, Emely og Cyril.

Demis Roussos døde i januar 2015. Der var kommet cancer til hans i forvejen svækkede tilstand. Efter eget ønske blev han begravet i Athen. Der var hundredevis af kendisser og kolleger fra både den politiske verden og showverdenen til stede for at tage afsked med en stor entertainer. Demis Roussos blev kun 68 år.

Sponsoreret indhold