Kultur

Emma fra Årgang 0: Stress gav mig migræne

14. marts 2018 Af Bubber. Bearbejdelse: Karin Heurlin. Foto: Jørgen Ploug.
Det er to år siden, Emma og hendes familie trak sig fra Årgang 0. I dag prøver Emma at undgå at blive offer for stress igen. Men det er svært, når man gerne vil gøre alting så godt. Bubber har mødt den vestjyske familie, som er glade for, at de valgte at dele deres liv på godt og ondt med seerne.
Emma fra Årgang 0: Stress gav mig migræne

Emma har fået en piercing. Jeg ville nok ikke have lagt mærke til den, hvis hun ikke havde udpeget den, for den er placeret helt inde i brusken over øregangen. Det er ikke, fordi den vestjyske pige med de sunde interesser og den endnu sundere fornuft pludselig har fået en helt anden stil med nye kropsudsmykninger, siden hun stoppede i Årgang 0. Piercingen er skudt ind i hendes øre i håb om, at den kan fjerne eller minimere hendes hovedpine.

– Jeg har haft kronisk hovedpine i næsten fire år, siger Emma helt uden selvmedlidenhed i stemmen. Hun er selv helt klar over, hvorfor hun har hovedpinen. Og hun taler åbent om årsagen.

– Jeg fik smerterne, fordi jeg har været ramt af stress. To gange.

Da jeg møder 18-årige Emma Josefsen hjemme i hendes køkken, er det næsten som at stå foran et familiemedlem, man ikke har set siden forrige jul.

Se også: Her er seernes favorit i Årgang 0

Forandret og modnet siden Årgang 0

Den familiære følelse er måske ikke så mærkelig. Hele Danmark har trods alt været tilskuere til Emmas liv, fra hun lå og sparkede i maven, til hun fandt den perfekte konfirmationskjole efter tre timer i et prøverum.

I dag er det et par år siden, vi har set Emma og hendes familie i Årgang 0, efter de valgte at trække sig fra programmet. De har også trukket sig fra resten af pressen, for der er ingen i familien, der har brug for yderligere berømmelse hjemme i det gule murstenshus i Tarm.

Men nu har jeg alligevel fået lov at komme ind, og jeg bliver modtaget med smil, kaffe, te, småkager og luksusflødeboller. Det er sådan, vi kender dem fra tv. Og det er sådan, de er i virkeligheden. En familie fuld af vestjysk varme. Selv i de perioder, hvor livet ikke gik, som de håbede.

Næsten som en gammel onkel har jeg lyst til at sige til Emma: ”Hvor er du blevet stor”. For det er hun.

Hun er måske ikke vokset siden sidste udsendelse, men der er sket en forandring. Der er kommet en modenhed og en selvsikkerhed, når hun tager ordet. Håret er også blevet længere. Men det er nu kun et spørgsmål om tid, for lige om lidt skal hun have klippet 30 centimeter af. Ikke fordi hun har set en smart frisure i et modemagasin. Emma har et helt andet formål.

– Jeg vil donere mit hår til parykker til kræftramte børn.

Læs også: Realitystjernen ramt af fødselspsykose: Jeg har svært ved at elske min søn

Perfektionist

Sådan er Emma. Et gennemført godt menneske. Og det er nok i virkeligheden hendes største problem. Emma vil gøre alting så godt, at det faktisk har givet hende stress to gange.

– Jeg får tit at vide, at der ikke er grund til at gøre alting 200 procent. Det ved jeg jo godt. Men jeg kan ikke lade være, smiler hun.

Stress kan som bekendt vise sig på mange måder. For Emma var det den konstante hovedpine. Den har været svær at leve med. Men den har også tvunget hende til at sætte farten lidt ned. For det kunne hun ikke af sig selv. Der er nemlig så meget, Emma gerne vil. I skolen vil hun gerne have gode karakterer.

– For det er så ærgerligt ikke at få 12, hvis jeg ved med mig selv, jeg kunne gøre det bedre, som hun siger.

Hjemme vil hun gerne være den søde storesøster og den hjælpsomme datter, og som træner for et gymnastikhold for børn har hun altid planlagt undervisningen nøje og ankommer mindst en halv time inden for at have alt klart.

– Heldigvis kan hendes værelse godt rode en gang imellem. Det synes jeg er dejligt, siger hendes mor Lene og smiler til sin perfektionistiske datter.

Kameraerne var med

Emma hopper aldrig over det laveste gærde. Der skulle en kronisk hovedpine til for at få hende til at bremse lidt op.

Til gengæld var det dog helt og aldeles Emma selv, der besluttede at trække sig fra Årgang 0. Hun havde mumlet om det i et års tid. Men det var først, da hun en dag sagde ”Jeg VIL altså ikke mere”, at hele familien forstod det.

Hendes ønske blev accepteret med det samme.

– Siden Emma var 4 år, har vi sagt til hende: Vi har foretaget et valg på dine vegne, på et tidspunkt hvor du ikke havde muligheden for at sige ja eller nej. Hvis du en dag ikke har lyst mere, er det dig, der bestemmer, siger hendes far, Poul Erik, som nåede at dele familiens liv med seerne på TV2 i 15 år.

Se også: Tv-værten Ulla Essendrops hårde start på livet: Jeg blev efterladt på en trappe som spæd

Det har sin pris

At være kendt har sin pris. Og i virkeligheden er der ingen i familien, der bryder sig om den ekstra opmærksomhed. Slet ikke Emma.

– Det værste var, da jeg var til Skive Festival med min efterskole. Folk råbte ad mig hele tiden. Jeg syntes, det var virkelig irriterende, og til sidst prøvede jeg bare at gemme mig ved siden af nogle af drengene, siger Emma, som for nylig kunne læse om sig selv i ugebladene, da hun fik årets ”Skulderklap”. Det er en pris, der gives for at honorere de frivillige idrætsledere.

– Jeg var selvfølgelig rigtig glad for prisen. Men der var altså også fem andre, der havde fået den pris, og jeg synes, det var ærgerligt, at de slet ikke blev nævnt med navn, siger Emma, som ikke har brug for at blive fremhævet frem for andre.

Hendes liv går nemlig rigtig godt. Efter et fantastisk år på efterskole, går hun nu på hhx i Skjern.

Der er sket rigtig meget i familiens liv, siden vi så dem trille rundt med Emma i en indkøbskurv i købmandsforretningen.

I dag kører Emma selv bil. Den styrer hun med sikker hånd. Nu skal hun også bare lære at styre sin perfektionisme, så hun kan slippe for stress og hovedpine. Hun er godt selv klar over det, og hun gør, hvad hun kan for ikke at blive ramt igen.

– Men stressen vil nok altid ligge og lure et eller andet sted, er både Lene og Poul Erik enige om.

Sponsoreret indhold