Kultur

Forfatter Anna Grue: Det blev et vendepunkt i mit liv

14. maj 2020 Tekst Karin Heurlin foto Heidi Maxmiling
I årevis levede Anna Grue et hektisk liv som chefredaktør og idemager i bladverdenen. Hun troede, hun var sådan en, der kunne klare alt. Men pludselig begyndte hun at græde i bilen, når hun kørte hjem fra arbejde. Og til sidst blev hun sygemeldt med stress og depression. Det blev et vendepunkt i hendes liv. Efter sammenbruddet begyndte hun nemlig at skrive sin første bog. I dag er hun succesforfatter og sidder i ro ude på landet langt væk fra storrumskontorerne.

En gang imellem er det faktisk ikke helt skidt at sidde i bilen og græde på vej hjem fra arbejde. En gang imellem kan det faktisk føre noget godt med sig, at man til sidst har det så dårligt, at lægen uden tøven sygemelder en med stress. Det er selvfølgelig ganske rædsomt at stå midt i. Men for forfatter Anne Grue førte hendes sygemelding med stress og depression for 15 år siden faktisk til, at hun kom i gang med at skrive sine populære bøger. Indtil da var det bare noget, hun drømte om at få tid til, når hun engang blev pensionist.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fik et råd af en stress-coach

- Du bliver ved med at tale om, at når du bliver 60, så vil du skrive en roman. Hvorfor gør du det ikke bare nu? spurgte den coach, som hun var blevet sendt hen til, da hun havde det værst.

Samme dag listede den dengang 47-årige Anna Grue ind til sin computer efter aftensmaden. Og det ændrede alt.

Lige siden har Anna Grue skrevet en roman om året fra sit hus i Odsherred lige ned til Isefjorden, hvor det højst er fuglene, der forstyrrer. Det er meget langt fra det liv, hun i årevis levede i den travle blad-verden i Hovedstaden, hvor hun var chefredaktør, idemager og opstarter på forskellige magasiner. Hun var dygtig. Hårdtarbejdende og kendt for at være både i højt humør og hurtig i replikken. Men ingen vidste selvfølgelig, hvordan hun havde det, når hun kom hjem til familien.

Læs også: Er du stresset?

Krøllede helt sammen, når jeg kom hjem

- Jeg var enormt god til at skjule, at jeg havde det skidt. Udadtil kunne jeg godt være på, men når jeg havde fri, krøllede jeg helt sammen og havde brug for at være i enerum. I dag kan jeg godt se, at jeg helt klart holdt ud for længe. Jeg skulle have stoppet mig selv meget før, for jeg var hårdt ramt af stress. Det vidste jeg bare ikke. Jeg vidste bare, at min lunte blev kortere og kortere, og når jeg kom hjem om eftermiddagen, var jeg virkelig sur. På alle. Mand. Børn. Og hunde, siger Anna med et grin. For 15 år siden var der ikke meget at grine af, da Anna var nede at røre bunden.

Afbrydelserne stressede

- Jeg havde altid troet, at jeg kunne klare alt. Men jeg fandt ud af, at jeg i virkeligheden er en meget mere skrøbelig type, end jeg gik og troede. Jeg havde især svært ved at klare alle de afbrydelser, som der jo er, når man er chefredaktør. Der var hele tiden en, der havde et spørgsmål om et hæve-sænke-bord eller om vinduet skulle være lukket eller åbnet. Alt det der medarbejder-halløj stressede mig i virkeligheden langt mere end antallet af arbejdstimer.

Dyb vejrtrækningn inden første sætning

Man kan lære meget om sig selv, når man bliver ramt af stress. Anna Grue lærte ikke bare, at afbrydelser, støj og medarbejder-ansvar stressede hende. Hun lærte også, at hun faktisk kunne skrive en roman. Det anede hun ikke inden, hvor hendes arbejde havde handlet om at lede, finde på og redigere i andres artikler. Derfor krævede det også en dyb vejrtrækning den aften, hun satte sig ned efter aftensmaden og skrev den første sætning i sin først roman.

- Jeg var meget nervøs, for jeg anede jo ikke, om jeg kunne sætte to sætninger sammen. Men så tog jeg mig selv i nakken og gjorde det. For jeg havde jo allerede et plot i hovedet. Og fra jeg havde skrevet det første ord, gik der umærkeligt flere timer, og pludselig havde jeg skrevet det første kapitel. Ordene væltede bare ud. Det var som at stikke hul på en vandballon.

Læs også: Fem råd mod et mere stressfrit liv

Heltinde med knæproblemer og lidt for mange kilo

Siden er der væltet meget ud af den ballon. Anna Grue er forfatteren bag den populære krimiserie om Dan Sommerdahl, som lige nu kan ses som tv-serie på TV2 Play med Peter Mygind i hovedrollen. Hun er også for nylig udkommet med krimien ”Mysteriet i Genbrugsen”, hvor det er efterlønneren Anne-Maj Mortensen, som sætter sig for at opklare nogle lokale dødsfald. En heltinde, som med sine knæproblemer og lidt for mange kilo ikke helt ligner den typiske detektiv. Men der er en grund til, at Anna Grue har skabt en hovedperson i 60’erne, som kæmper med vægten, og som har nogle helt urokkelige meninger om alt lige fra blandingsproduktet Kærgården til folk, der forstyrrer, når man laver mad (Hun er ikke fan af nogen af delene).

- Hun minder påfaldende meget om mig. Jeg tager så meget pis på mig selv med den figur, og det har været virkelig sjovt at lave en parodi på mig selv, siger Anna, som både deler sin hovedpersons fordomme og kampen med vægten.

- Jeg har sloges med vægten, siden jeg var 13 år. Ikke de der fem kilo, andre taler om. Men 35-40 kilo, som er gået op og ned. Det gør jo, at jeg har mange erfaringer med den slags. Både de sørgelige, men også de humoristiske. Som alle de løgne man fortæller sig selv: ”Om en halv time, går jeg på kur.” - ”Eller på mandag,” griner Anna Grue.

Fakta

Anna Grue 63 år. Har tre børn, fire børnebørn og er gift med kunstmaler Jesper Christiansen.

Har skrevet den populære Dan Sommerdahl-serie, som lige nu kan ses filmatiseret på TV2 Play.

Aktuel med krimien Mysteriet i Genbrugsen.

Sponsoreret indhold