Kultur

Guide: Tre pinsetraditioner

25. maj Af Anna Møller.
Foto: Unsplash.
Søndag og mandag er det pinse, men i Danmark har vi ikke mange traditioner forbundet med højtiden. Vi har dog gravet nogle frem til dig, så fridagene med god samvittighed kan bruges på noget hyggeligt.
Blomster i vase

1. Pinsesolen danser

Traditionen med at se pinsesolen danse ved daggry stammer fra 1800-tallet i København, hvor folk trak ud imod Frederiksbergs ’små haver’, når Tivoli og andre forlystelser lukkede. Her fortsatte festen, indtil solen brød frem. Visse sangforeninger har også haft en skik med at stå tidligt op og gå i skoven for at synge og se solen danse.

Vil du holde traditionen i hævd, så kan du med andre ord enten blive længe oppe – eller stå tidligt op og nyde solopgangen.

Sol der står lavt
Foto: Unsplash.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

2. Picnic

Tilbage i slutningen af 1800-tallet var det for mange danskere også en tradition at tage på pinseskovtur. Hvis man boede i København, tog man gerne til Jægersborg Dyrehave, og i andre egne og købsteder benyttede man selvfølgelig lokale skove eller parker. I dag bruger mange helligdagene på at se venner og familie til en skovtur i det majgrønne.

Picnic
Foto: Unsplash.

3. Shopping

’Pinsesnit’ hedder en gammel tradition, der handlede om, at man skulle have nyt tøj til pinse. I første omgang skulle de nye klæder bæres til pinsegudstjeneste, og da det senere blev en tradition at se pinsesolen danse og tage på udflugt i pinsen, fik man endnu en anledning til at vise det nye tøj frem.

Pinsen markerede nemlig overgangen fra vinter- til sommertøj, og det var derfor til pinse, at man satte stråhatten på hovedet eller skiftede fra sort til hvidt betræk på sin kasket. Så nu er der da en undskyldning til at shoppe!

Kvinde med shoppingposer
Foto: Unsplash.

Sponsoreret indhold