Hansi Hinterseer om sit livs vendepunkter: Jeg har været heldig flere gange

Da Hansi Hinterseer i 2017 indspillede et tv-program i det idylliske, østrigske skiferieområde Tannheimer Tal, fik stjernens fans ham at se fra en mildt sagt ukendt side.
Sangerens fortid som skiløber på topplan er jo velkendt, og de fleste har også nydt musikvideoen ”Ski-Twist”, hvor han giver den gas med virtuose tricks i sneen samtidig med, at han både synger og jodler.
I sangen ”Skilied” møder vi derimod en Hansi, der tilsyneladende har taget meget let på træningen i et stykke tid. Han har tillagt sig en markant vom under sin røde sweater med hjortemotiv. Han vakler og falder på sine ski. Og hans benstilling minder mere om Bambi på isen end om en tidligere professionel sportsmand.
– Det var min egen idé. Jeg syntes, det passede godt til teksten, hvor jeg synger om, at jeg elsker at stå på ski, men ikke duer til det. Det er i øvrigt en pude, jeg har inde under trøjen, smiler Hansi.
– Jeg holder af at lave sjov. Det hele skal ikke være så alvorligt, og både, når jeg laver tv-udsendelser og film, bruger jeg af og til de sider af mig selv. Det er lidt som med min gode ven Arnold Schwartzenegger. Han nyder også at få folk til at grine ind imellem. Husker du filmen ”Tvillinger” med ham og Danny de Vito? Det var sjovt nok i sig selv, men nu er de i gang med at lave en 2’er, hvor det viser sig, at de har en bror mere. Han bliver spillet af Eddie Murphy. Det er da god humor.
– Arnold har ikke glemt sine østrigske rødder, og når han kommer her til landet, ses vi altid. For nylig var vi ude at stå på ski sammen, fortæller Hansi.
Læs også: Hansi Hinterseer reddede kræftsyg pige
Tilbage til Boxen
Som læseren måske har gættet, er Ude og Hjemme taget til schlagerheltens hjemby, Kitzbühel i Østrig, for at møde og interviewe ham.
En time tidligere er vi hoppet på en lift og er svævet to kilometer op i højderne med Gipfel Bahn til toppen af det kendte bjerg Kitzbüheler Horn. Undervejs har vi nydt en formidabel udsigt over et sneklædt bjerglandskab, hvor enkelte vovehalse på ski har bevæget sig uden for de officielle baner og suser i voldsom fart ned ad den stejle bjergside. Og nu befinder vi os på Restaurant Gipfelhaus ved siden af bjergtoppens 100 meter høje tv-tårn.
Der er mange gode grunde til at tale med sangeren for tiden. Først og fremmest er der den helt aktuelle anledning, at han snart besøger Danmark: Lørdag den 23. marts medvirker han som årets internationale gæstestjerne ved Dansktop Prisen 2019 i Boxen i Herning. Her skal han optræde i selskab med Kandis, Birthe Kjær, Dario Campeotto og et væld af andre folkekære, danske kunstnere. Det er hans eneste optræden i Danmark i år. Det samme var tilfældet for to år siden, hvor han var gæstestjerne i samme show.
– Jeg husker showet i 2017 som en kæmpe begivenhed. Jeg kunne mærke suset, der gik gennem salen, da jeg kom ind på scenen. Jeg har fået at vide, at der var over 5.000 tilskuere, og at det bliver lige så stort i år. Og det er jo også et arrangement, der simpelthen har det hele: Det er en herlig udflugt med familien og dem, man holder af. Og det er en kombination af dejlig musik, dans og behagelige øjeblikke. Den aften vidste jeg straks, at jeg gerne ville vende tilbage en anden gang. Et show af den kaliber er jeg glad og stolt over at være en del af, fastslår Hansi.
Se også: Kandis-Johnny: Succes og tragedie
Vild med danskerne
Kender man lidt til Hansis karriere, ved man, at han ikke bare har en stor og dedikeret fanskare og hele to fanklubber i Danmark, men også, at kærligheden mellem Hansi og danskerne er gensidig.
– Det danske publikum er fantastisk. Jeg mærker en enorm støtte fra mine fans, og de giver mig præcis den glæde tilbage, som jeg selv prøver at formidle. Men ethvert publikum er specielt på hver sin måde. Jeg har lige så gode oplevelser med fans i Østrig, Schweiz, Tyskland og Holland.
– Dog må jeg sige, at jeg aldrig havde forventet at få den succes i Danmark, som jeg rent faktisk har fået. Det danske sprog er forskelligt fra det tyske, og jeg har mødt fans, der slet ikke talte mit sprog. På den anden side forstår man måske heller ikke alle ordene, når man lytter til en fransk sanger. Men følelsen og skønheden i en sang forstår man umiddelbart.
– Hvis der er nogen, jeg kan takke for min danske succes, er det tv-kanalen dk4 og direktør Stig Hasner. Det var dem, der begyndte at sende mine shows og tv-film. Og det satte gang i den interesse, der førte til, at der blev udgivet en dobbelt-cd med mine største hit specielt til det danske marked.
Tre forskellige liv
Der er andre begivenheder i Hansis aktuelle liv, der kalder på et interview med østrigeren: Han har for nylig rundet de 65 år. Og han har 25-års jubilæum i musikbranchen. Det er betydelige skæringsdatoer, der lægger op til en snak om de vendepunkter, som vi alle løber ind i på givne tidspunkter.
For Hansis vedkommende forekommer det især relevant at komme rundt om de tre vidt forskellige karrierer, han har haft gennem årene: Som sportsmand, som kommentator og som sanger.
– Det kan være svært at få tilværelsen organiseret på den rigtige måde, når ens livsbetingelser ændrer sig, og drejebogen så at sige skal skrives om. Jeg har været heldig flere gange. Jeg havde gode forbindelser og en god kontakt til sponsorer og tv-folk, da jeg stoppede som skiløber, og det banede vej for et nyt liv som skikommentator. Det med musikken var et rent tilfælde. Jeg var ven med produceren Jack White, og det var ham, der foreslog mig at prøve at indsynge et nummer efter, at jeg havde optrådt til hans fødselsdag.
– I første omgang var der bare tale om en enkelt sang, og jeg tænkte, at det kunne jeg da godt prøve. Der var hverken album eller turnéer inde i billedet dengang. Men sangen blev godt modtaget. Jeg kom åbenbart med den rigtige sang på det rigtige tidspunkt. Så hvis jeg skal give et godt råd til andre, må det være, at de forsøger at indfange heldet, når de har chancen. Og nok så vigtigt at arbejde med sig selv i processen.
– Det var jo dejligt og trygt at være en del af ”skifamilien”, og man skal lige omstille sig fra én identitet til en anden. Men samtidig skal man hele tiden minde sig selv om, at man stadig bare er sig selv, og at man yder det bedste, man kan.
– Den første gang, jeg stod på en scene som sanger, var det selvfølgelig en uvant følelse. Men jeg sagde til mig selv: Nu er jeg her. Hvorfor ikke få det optimale ud af det? Bagefter fik jeg mange positive reaktioner. Og så kom der endnu et tilbud om at optræde. Og et mere. Det var lykkedes mig at skifte boldgade.
Læs også: Birhte Kjær: Et liv med op- og nedture
Romantiker
Også på et andet plan er det lykkedes Hansi at fange heldet i farten: I 1982 fandt han sit livs kærlighed, da han på en juleferie i Schweiz mødte den i dag 60-årige, tidligere model Romana. Hun er schweizisk-italiener og oprindelig døbt Romana Ferrrari. Parret har været gift i 33 år og har døtrene Jessica og Laura på henholdsvis 32 og 30.
Jessica danner par med racerkøreren Timo Schneider, og de har beriget Hansi og Romana med barnebarnet Julian, der i dag er 2½ år. Laura har tidligere været ansat i sin fars firma og var som regel med ham på turné som assistent samt ansvarlig for at styre alt, hvad der hed mail og sociale medier. I dag har også hun fundet kærligheden i skikkelse af Maximilian ”Max” Rieger og er flyttet til Mittenwald i Tyskland, hvor hun hjælper med at drive livsledsagerens skiskole.
Når Hansi den 23. marts kommer til Boxen, bliver det således i selskab med Romana, der ellers oftest bliver hjemme og hygger om ældstedatteren og barnebarnet, når ægtemanden er på tur. Som schweizisk-italiener med italiensk mor er hun med sit eget udtryk ”udpræget familiemennske”. Præcis som Hansi selv.
– Det er skønt at have mødt den, man elsker og ønsker at tilbringe resten af livet med. At kunne vågne op med hende hver morgen og gå til ro hver aften. I et ægteskab er det vigtigt at vide, hvad man vil. Både jeg og min kone har fejl, men vi får altid snakket os frem til en løsning, når det brænder på, og det har nu fungeret godt i over 30 år. Jeg opfatter klart mig selv som den romantiske type, men jeg har ikke bestemte ting, jeg gør for at skabe romantikken. Det gælder om at være fleksibel og foretage de bedste valg i situationen. Lige som i alle andre aspekter af livet, siger Hansi Hinterseer.