Kultur

Henriette skilt fire måneder efter sit drømmebryllup: Mit hjerte var knust i et år

6. november 2015 af Karin Heurlin. Foto: Morten Mejnecke og privat
Henriette fra ”Nyskilt” fik sit drømmebryllup, da hun blev gift med sin helt store kærlighed. Men noget var galt. Mindre end to måneder efter ville hendes mand ud af ægteskabet. Efter et år med hjertesorg har hun nu rejst sig, og hun synes stadig, at hendes eksmand er et dejligt menneske.

De fleste kvinder på 27 år har nok oplevet kærestesorg på et eller andet tidspunkt i deres liv. Men de færreste har fået deres hjerte knust som Henriette Hovmøller fra Kanal4-programmet Nyskilt. Hendes hjerte har været hakket i småstykker. Og det samme har hendes drømme om fremtiden. Alligevel ville hun ikke gøre noget om, hvis hun kunne skrue tiden tilbage.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun er glad for, at hun for syv år siden startede som rekrut på Vordingborg Kaserne. Og hun forstår stadig godt, at hun fik varme kinder under baretten den allerførste dag, da hun så den venlige, men bestemte sergent med de blå øjne. Dennis.

– Jeg tænkte: Hold da op. Det er da ikke så skidt at være i militæret, griner Henriette, som nød sine fire måneders værnepligt.

Ikke at hun var den hurtigste på løbebanen eller den sejeste under de fysiske udfordringer, men hun fik prøvet sine egne grænser af på en helt ny måde, når hun tonsede rundt i sin alt for store uniform, designet til bredskuldrede mænd. Og disciplinen i militæret passede hende godt.

Det var Dennis, som dagligt kontrollerede værelserne, hvor der skulle være sirlig orden, og det var også ham, der underviste rekrutterne i førstehjælp. Uanset hvornår og hvordan, Dennis krydsede Henriettes vej, var reaktionen den samme. Hun blev ildrød i hovedet.

– Dennis var vildt rar. Meget tiltrækkende og vellidt blandt alle. Han udstrålede, at han havde styr på tingene, og for mig var han nærmest helt uopnåelig.

Læs også: Jannie har kæmpet sig tilbage efter sit voldelige ægteskab:10 kilo lettere – og stærkere

Vildt forelsket

Men Dennis var ikke helt uden for rækkevidde. Undervejs talte de to godt sammen – ikke mindst til den afsluttende fest for rekrutterne, hvor Henriette afbrød et ellers succesfuldt rygestop, bare for at have cigaretterne som undskyldning for at sludre med Dennis ude i mørket. Da Henriette afleverede sin uniform og tog hjem, bevarede de kontakten over sms, og godt en uge efter kom Dennis til kaffe. Deres første civile møde gik så godt, at Henriette kom fire timer for sent på arbejde den dag. Det blev også starten på deres forhold.

– Det var en vild forelskelse. Jeg havde prøvet at være forelsket før, men ikke noget, der lignede det her. Jeg var slet ikke i tvivl om, at Dennis havde det på samme måde, siger Henriette, som lynhurtigt forestillede sig en fremtid med Dennis. Blandt andet stillede hun sig selv spørgsmålet: Kunne hun være sammen med en mand, der skulle udsendes som soldat? Det kunne hun godt. Med Dennis kunne hun det meste.

Parret nåede dog at være sammen i mere end fire år, før Dennis skulle udsendes til Afghanistan. I mellemtiden læste Henriette professionsbachelor, og da hun fik sit eksamensbevis, ventede Dennis hjemme med en gave.

Det var en lille æske, og da Henriette fik den i hånden, lagde han sig på knæ.

– Vil du være min for evigt?

Der var ikke noget, Henriette hellere ville. Parret nåede at blive gift hurtigt og uformelt ved et gadekær, inden Dennis rejste til Afghanistan. Det store kirkebryllup måtte vente, til han var tilbage.

Men noget kom i vejen. Noget ændrede sig i de seks måneder, Dennis var væk. Da han kom tilbage, var han ikke den samme mand. Og Henriette var ikke den samme kvinde.

Et halvt år ændrede alt

Henriette har siden prøvet at forstå forandringerne en million gange. De har fyldt alle hendes tanker. Hvad skete der i de seks måneder? Men hun er stadig ikke kommet frem til en præcis forklaring. Kun hendes egne ændringer står nogenlunde klare, når hun i dag ser tilbage.

Det tog hårdt på hende at sige farvel til Dennis, da han rejste til Afghanistan. Samtidig var hun blevet ramt af stress under sit nye studie og måtte droppe ud fra overbygningen. Savnet og presset var en uheldig cocktail, og Henriette udviklede en mild depression.

Da Dennis kom hjem på orlov, var Henriette bestemt ikke den kone, hun gerne ville være. Hun var trist og træt og higede efter sin mand.

– Det var som om, jeg nærmest savnede ham, selv når vi var sammen.

Læs også: Født alt for tidligt: Jeg troede, min datter var død

Dennis ankom ikke med de åbne arme, hun længtes efter. Tværtimod. Han ville ikke rigtigt tale om noget og havde brug for tid for sig selv. Da han var tilbage i Afghanistan, ringede han højst hver femte dag, og der var lang tavshed imellem dem.

Alligevel gik Henriette rundt og planlagde sit store, hvide bryllup. Det var faktisk det eneste, der fyldte i hendes liv nu, hvor hun ikke gik i skole mere.

Da Dennis kom hjem, blev de gift. Alle traditioner blev fulgt, festen varede til langt ud på natten, og på bryllupsbillederne lignede de et ualmindeligt smukt, forelsket par.

Men virkeligheden var ikke, som den så ud.

Halvanden måned efter brylluppet var Henriette og Dennis ude og køre, da han pludselig drejede hovedet og kiggede på hende.

– Jeg kan ikke se en fremtid med dig, sagde han, tydeligvis trykket, hvorefter han pustede ud.

– Puhh, det var godt nok svært at sige, tilføjede han med en vis lettelse.

Henriette havde ikke mange ord. Hun prøvede bare at fatte, hvad han lige havde sagt.

– Vi var lige blevet gift. Jeg troede, vi skulle til at have børn, som hun siger.

Læs også: Tina aflyste skilsmissen efter baby-lykke: Lille Natasja redder familien

Ville skilles

Henriette er ikke den, der giver op. Slet ikke i et ægteskab, så hun kæmpede og kæmpede og fik til sidst Dennis med til parterapi. Men hans beslutning var taget. Hans følelser for Henriette kunne ikke trylles frem uanset, hvor meget de snakkede i et terapilokale, så de gik fra hinanden under fire måneder efter brylluppet.

Men Henriette blev ved med at tro og håbe på, det skulle være dem.

– Jeg tænkte, at hvis jeg kæmpede og gav ham tid, skulle han nok komme tilbage. Det var en kæmpe byrde, siger Henriette, som faktisk mærkede en lettelse et halvt år efter skilsmissen, da Dennis en dag fortalte hende, at han havde mødt en anden.

– Jeg tænkte: Puha. Nu er han forelsket i en anden. Nu er der ikke mere, jeg kan gøre.

Fra det øjeblik begyndte Henriette at rejse sig, og siden er der sket en næsten ufattelig forandring.

– Jeg er slet ikke den samme som dengang, siger Henriette, som startede helt nede i et sort hul, da hun en aften lå hjemme hos en veninde og tænkte: ”Enten skal jeg tage mit eget liv. Eller også skal jeg ud af det her.”

Henriette valgte selvfølgelig at kæmpe. Ikke for sit forhold til Dennis. Men for sig selv. Hos lægen fik hun antidepressive piller, og hos en terapeut startede hun i en gruppe med andre unge kvinder.

Langsomt begyndte den sorte sky at forsvinde. Godt nok led Henriette stadig så voldsomt af ulykkelig kærlighed, at hun hverken kunne have et arbejde eller starte på et nyt studie. Men hun ville livet og valgte derfor at gøre noget helt andet. Hun tog på højskole. Et alternativt sted, hvor der blev mediteret og kun sat vegetariske retter på bordet. Og hvor Henriette den første dag kiggede på de andre og tænkte: ”Mærkelige typer”.

Men efter otte måneder på skolen var hun både vild med eleverne og deres måde at leve på. Og endnu bedre: Hun kunne lide sig selv.

En frisk start

Depressionen var væk, og Henriettes hjerte var blevet helt igen.

I dag er det to år siden, Henriette blev gift, og hun er flyttet fra Hvidovre til Slagelse for at begynde på en frisk. Om kort tid starter hun på et nyt fuldtidsarbejde, hun læser til psykoterapeut, og i weekenden arbejder hun som bartender, hvor hun har fået en sjov omgangskreds.

Kærligheden, synes hun stadig, er svær. Men det er ikke på grund af Dennis. Single-livet med dating-apps på telefonen og mere eller mindre vellykkede dates er bare en hård disciplin.

Alligevel ville Henriette i dag ikke ønske, at hendes liv var gået anderledes.

– Jeg har lært utrolig meget af det her, og det ville jeg ikke være foruden. Jeg er blevet stærkere og gladere, siger Henriette, som ikke har en snert af bitterhed mod Dennis.

– Jeg synes stadig, han er skøn, og jeg synes stadig, han har en virkelig dejlig personlighed.

Dennis har læst artiklen og ønsker ikke at tilføje noget.

Du kan se, hvordan det går Henriette i ”Nyskilt” hver tirsdag kl. 21 på Kanal4.

Læs også: Hundehvalp reddet fra den sikre død

Sponsoreret indhold