Kultur

Jeg var bange for at dø

21. november 2020 Foto: Søren Lamberth
Søren Lamberth
Alle troede, at ham Claus Holm havde styr på det. Ham den sjove fra tv med den hurtige kæft, der svarer, før du spørger. Det var stik modsat. Han havde sat autopilot på og var ganske enkelt ved at køre sig selv ud over kanten i dårlig mad, junkfood og cola. Indtil hans kone, Anne, gennem 30 år sagde de rette ord, der fik ham på andre tanker.
Claus Holm

Claus Holm var godt klar over det. Sådan helt inderst inde. Vægten løj jo ikke, uanset om han selv gjorde, når nogen spurgte. Men han nægtede at indrømme, at vægten havde passeret 125 kilo. At det var årsagen til, at han knap nok kunne bukke sig for at binde sine snørebånd på gummiskoene, at han måtte hive efter vejret, når han talte, eller at blodtrykket bankede deropad. For det var ikke værre end, at en lynhurtig joke altid lige kunne redde ham ud af situationen. Syntes han selv.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Camilla og Martin fra Fede Forhold tabte 91 kilo

Blodet fossede ud

Indtil for et par år siden. Da var det sværere at se det sjove i, at blodet pludselig fossede ud af næsen på ham. Ud af det blå på vej hjem i bilen fra et foredrag. Hans kone, Anne, var i røret på den håndfri. Alt var kaos. Han var bange, troede, han skulle dø. Heldigvis standsede en sygeplejerske, der var ude at løbe, op og fik ringet efter en ambulance. Det viste sig senere at være stress og højt blodtryk. Næseblodet stoppede, men Claus Holm gjorde ikke. Overhovedet ikke. For logikken for ham var, at nu skulle han for alvor nå det hele, hvis timeglasset allerede var vendt.

– Jeg tog endnu mere på og droppede alt. Tryghed for mig var maden og min vogn. At spise og køre. Hvis jeg skulle dø, så havde jeg ret til at spise og gøre alt det, jeg ville, siger Claus, der altid har givet den maks. gas, siden han begyndte i kokkelære som 15-årig i Holstebro. Siden har han ikke set sig tilbage. Fra kokkelærling til køkkenchef i udlandet. Til restaurantejer med stjerner i Den Danske Spiseguide til tv-kok, smagsprøver i supermarkederne og foredrag.

Han kører 7.000 kilometer om måneden i sin varevogn, og indtil for bare et år siden kørte den rutinemæssigt hver eneste morgen ind på den lokale tankstation før nedkørslen til motorvejen.

– Det sædvanlige? blev der spurgt, og Holm nikkede. Et rundstykke med smør og ost, en croissant, en muffin og en høj snegl. Skyllet ned med sort kaffe i løbet af en halv time. Holm talte ikke kalorier, han åd dem.

Læs også: Cecilie Hother på 5:2 Kur

Autopiloten var sat til

– Jeg levede i min egen boble af fed madlykke og en maske af gøgleri. Så længe jeg er sjov, opdager de ikke det andet, tænkte jeg. Alle troede, at ham Claus har styr på det. Ham den sjove fra tv med den hurtige kæft, der svarer, før du spørger. Det var stik modsat. Jeg havde sat autopilot på – uden gps. Jeg var ganske enkelt ved at køre mig selv ud over kanten i dårlig mad, junkfood, cola og alt andet usundt, jeg samlede op i farten. Jeg blev større og større. Jeg så det godt med et halvt øje, men tænkte bare: Det gør jeg noget ved i morgen, indrømmer han ærligt.

Den dag kom endelig sidste år. Han blev spurgt, om han ville medvirke i tv-programmet “Fem fede kokke”. Han havde mest lyst til at takke nej. For han var i tvivl, om det var det rigtige for ham – at risikere at blive udstillet og måske være nødt til at give op.

For Claus hader kure. Virkelig. Og Claus hader motion. Virkelig. Men på den anden side stod han på kanten tykkere end nogen sinde og stresset til det yderste. Havde han noget valg? Ja! Og han valgte at gå med og ved nu, at det har reddet ham.

– Jeg var da bange for, om jeg kunne finde ud af at tabe mig. Jeg har jo prøvet nogle gange gennem årene. Både med personlig træner, piller og Go’ Kur på “Go’Morgen Danmark”. Jeg tabte mig, men kiloene kom tilbage, og det var en skuffelse hver gang.

Læs også: Slank med Camilla Framnes

Videohilsen ændrede alt

Han ved nu, at de mislykkede forsøg på at tabe sig skyldtes én væsentlig ting. Nemlig at han aldrig har været sådan rigtig klar. Rigtig motiveret til at sige: Så er det nu! Før han sad rundt om bordet med de fire andre kokke og fik en videohilsen fra Anne.

– Om du er tyk eller tynd, bare du er glad og bliver her og passer på mig – det vil jeg gerne have. Jeg elsker dig, som du er.

Sådan sagde Anne, og fra det sekund ændrede alt sig for Claus. Hans sind, hjerne og hjerte. Han græd, og de andre fik tårer i øjnene. For selv om Anne er hans kone gennem 30 år, og de er hinandens bedste venner og taler om alt, så havde de ikke fået sat ord på lige dét, som Anne egentlig gik ud fra, var indlysende. At hun gerne vil beholde Claus livet ud.

Læs også: Iben fra Bagedysten har tabt 20 kilo

Vil gerne blive 90

Han har ikke set sig tilbage siden. Med Anne som evig støtte og tv-programmets coach og træner, Mark, fandt han motivationen og gik i gang. Skridt for skridt blev dårlige madvaner valgt fra, og træning blev en del af hverdagen. Det gav resultater. Kiloene røg af. Blodtrykket dalede. Humøret steg – i hvert fald overvejende. For det er ikke nemt at tabe sig.

For kokken elsker mad, og 23 tabte kilo senere er det stadig en kamp for ham ikke at falde i. Det er en sejr, når han virkelig har haft cravings efter noget usundt og ikke er faldet i. Lysten er der latent, og i begyndelsen af vægttabet var det nødvendigt, at der ikke var noget som helst usundt i huset derhjemme. Men så satte Anne foden ned. Det var vigtigt, at de begge kunne leve i det, så det nyttede ikke noget, at alle køkkenskabene skulle være støvsuget for usunde madvarer resten af livet.

Han mangler 10-15 kilo endnu for at være i mål, og han er derfor med i en ny kommende sæson af “Fem fede kokke”. Han er denne gang slet ikke i tvivl om, at han nok skal komme i mål.

– Jeg tror aldrig, at jeg kommer til at veje så meget igen, for jeg har det pissefedt med at være her, og jeg vil gerne blive 90 år. Jeg vil have hele rejsen med Anne, også når vi bliver grå og går med stok. Så skal vi sidde på en bænk sammen og knække vores småkage ned i kaffen og sige: Det gik da egentlig meget godt.

Sponsoreret indhold