Jeg vil altid kæmpe med selvtilliden
For Peter Ingemann har tvivlen på sig selv altid været en tung byrde. Men den har også været en effektiv motor i hans tv-karriere.
Tvivlen får mig til at kæmpe videre
- Jeg tror altid, jeg må kæmpe med min selvtillid. Om jeg nu gør det godt nok. Det er en evig plage, og det har været svært at leve med. Også for svært til tider. Men samtidig er det også den der tvivl på mig selv, der har givet mig en kæmpe energi til hele tiden af få ideer og kæmpe videre. Jeg tror faktisk, mange af os, der stikker næsen frem og står på en scene eller foran et kamera, kæmper med selvtilliden. Det er jo nok også den manglende selvtillid, der får os til at stille os frem og sige: Se miiiig,” smiler Peter Ingemann og slår dramatisk ud med armene.
Tv-programmer og sovepiller
I 2017 endte Peter Ingemann med at slå så meget ud med armene, at det var ved at gå ud over helbredet. På det tidspunkt var han både vært på boligprogrammet Nybyggerne samtidig med, at han rejste rundt i hele Verden og optog den nye sæson af Størst. Det betød blandt andet, at han i en periode på kun ti dage lavede optagelser i Orlando, København og i Canada, mens tankerne om det store live-finaleafsnit på Nybyggerne kørte rundt i hovedet på ham.
Faktisk kørte der så meget, at han var nødt til at spise sovepiller for at få lidt søvn. Det havde han godt nok prøvet så tit i sin karriere. Men i starten af 2017 var visse symptomer værre end normalt.
Havde ikke lyst til at se mennesker
- I et stykke tid havde jeg mærket, at det det hele gik lidt for stærkt. Jeg sov meget dårligt, og jeg havde ikke lyst til at se mennesker, når jeg havde fri fra arbejde. Ikke engang min egen søster, og så er det altså slemt. I en periode fik jeg også nogle milde Betabloggere mod hjertebanken. Men dem droppede jeg nu igen, fordi jeg følte, de gjorde mig depressiv, siger Peter, som på et tidspunkt kontaktede sin læge, fordi han frygtede, at han var ramt af en depression.
Læs også: Christel Berlin fra Nybyggerne: Jeg fik stress
Frygtede en depression
- Min far var også maniodepressiv, forklarede han lægen, som lyttede nøje til Peters historie. Hun mente dog ikke, at han havde arvet sin fars alvorlige lidelse. Til gengæld var hun overbevist om, at Peter Ingemann havde sat sig selv i et så skadeligt arbejdspres, at han skulle sygemelde sig. Straks.
Du skal sige stop
- Det her er bekymrende, slog hun fast og forklarede klart og tydeligt, hvordan fremtiden tegnede sig, hvis Peter blev ved med at løbe i samme tempo for til sidst at blive helt fældet af stress.
- Nogen kommer tilbage på arbejde efter meget lang tid. Andre kommer slet ikke tilbage. Du skal sige stop lige nu.
Sygemeldt i tre måneder
Peter sagde dog ikke stop.
- Jeg skal bare lige have overstået det næste, lød hans forklaring. Peter fik da også overstået finalen i Nybyggerne. Men han fik det ikke bedre, og til sidst fulgte han lægens anbefaling og sygemeldte sig i tre måneder.
Forløsning og fiasko
- Jeg har altid troet på, at det handlede om at kæmpe. Er du i helvede - så gå videre. Men nu kunne jeg ikke fortsætte. Jeg var nødt til at gøre noget andet. For mig var det en stor forløsning at stå af. Men jeg havde samtidig følelsen af fiasko, erkender Peter, som var sygemeldt i godt tre måneder, hvor han gik så lange ture med hunden, at han til sidst humpede på grund af en hælspore. Men han sad også stille hos en stresscoach engang imellem.
Se video: Sebastian Dorset: Depression føles som at have tømmermænd hver dag
Gode råd af stresscoach
Her fik han nogle råd, som han har brugt lige siden, efter han er kommet tilbage til skærmen. For det er han i den grad med igen. Blandt andet med flere afsnit af Størst, programmerne Ingemann og Vestkysten og det aktuelle program Ingemann og Jerntæppets fald. Men hans arbejdsform er blevet en anden takket være stresscoachens råd. Han har nemlig lært at sætte grænser for sin arbejdstid. For eksempel vil han ikke arbejde mere end otte timer om dagen under optagelserne. Og der skal gå mindst to uger, fra han kommer hjem fra en rejse med Størst, til han tager afsted igen.
Svært at sige nej
Det lyder måske ikke som de store krav. Men når man som Peter Ingemann elsker sit arbejde, og selv kan se en ny og spændende historie rundt om hvert et gadehjørne, så kan det virkelig være svært at sige nej.
Læs også: Er du perfektionist?
Grænser har gjort programmerne bedre
Men undervejs har Peter indset, at Nej’erne faktisk ikke har været så dårlige for hans arbejde. Tværtimod. Efter hans mening har de nye rammer faktisk gjort programmerne bedre.
- Ved at sætte de der lidt trælse regler op, bliver man jo mere fokuseret og bedre til at prioritere. Jeg har oplevet, at det giver noget andet benhårdt at sigte efter en and i stedte for bare at skyde vildt omkring sig med spredehagl, siger Peter.