Kultur

Kaare Sand: Vi udstiller ikke pigerne

4. september 2012 af Karin Heurlin
Kaare Sand har tjent godt på at opfinde programserien De unge mødre. Men han har også stået i store dilemmaer og mødt benhård kritik.
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Kaare Sand er manden bag "De unge mødre". Ikke nogen dårlig opfindelse, når man tænker på, at Kanal 4-succesen nu kører på 15. sæson og dermed er danmarkshistoriens længste dokumentarserie. Mød bagmanden, om aldrig selv ville lade et kamera komme så tæt på sit eget familieliv:

Hvorfor tror du, at så mange - også ældre seere - elsker at følge med i de unge mødres liv?

- Fordi vi alle sammen godt kan lide at have nogen at spejle os i. Serien viser, hvordan livet er på godt og ondt, når man får et barn. Alle de dilemmaer, man står i som forældre. Unge mødre oplever mere modstand end andre, fordi de tager tingene, som de kommer. De handler mere på instinkt. Det giver dem både nogle fordele, men også nogle store skrammer. Jeg synes, det er en programserie, man kan lære meget af.

Hvilken situation i "De unge mødre" har sat dig i det største dilemma som producent?

- Det har været de tre tvangsfjernelser, som har ramt serien. De har sat sine spor - både for de unge piger, men også for programmerne. Vi valgte at filme begivenhederne og fortælle de historier, fordi vi synes, de er vigtige. "De unge mødre" er jo dokumentar, hvor vi følger virkeligheden. Ikke et realityprogram, hvor man styrer handlingen. Jeg synes, tvangsfjernelserne blev godt tv, men det var også hårdt at se på. Nogle mener, at sagsbehandlerne tvangsfjerner ud fra det, de har set i vores udsendelser. Det er alarmerende, hvis det er rigtigt. Man kan ikke føle sig tryg, hvis tv påvirker på den måde.


Læs også: Hannah Melissa blev mishandlet af sin plejefamilie


Hvor mange ansøgere får I fra unge mødre - og hvorfor bliver nogle valgt fra?

- Vi får cirka fem ansøgninger om ugen. En del kommer fra mødre i midten af 20'erne, og dem må vi så afvise. For os er en ung mor mellem 15 og 21 år. For at blive udvalgt til serien er det selvfølgelig også vigtigt, at man kan formulere sig og sætte ord på sit eget liv. Og så skal man være interesseret i at få besøg af et kamerahold cirka to gange om måneden.

Hvilket afsnit holder du personligt mest af?

- Jeg kunne rigtig godt lide de afsnit, hvor Bente kom i hæren. De havde en humoristisk side. Jeg kan også godt lide de nye afsnit med Camilla Framnes, fordi hun er så god til at sætte ord på sin situation. Det er meget stærkt.

I har vist mange fødsler. Hvordan har du det selv med at se fødsler på tv?

- Jeg bryder mig ikke om at se kvinder, der lider. Men jeg synes, vi formår at vise fødslerne som både hårde og smukke. Vi er bevidste om ikke at vise så meget blod, men mere fokusere på for eksempel hænder og fødder.

Hvad svarer du kritikerne, der mener, at serien udstiller de unge piger?

- Jeg synes, vi beskriver pigernes liv loyalt. Vi udstiller dem ikke. Hvis vi gjorde det, gad de jo ikke være med. Nogle mener også, at vi idylliserer dem. Ingen af dem har ret. Vi ligger midt imellem.

Ville du selv lade et tv-kamera komme så tæt på dit eget liv?

- Jeg ville sige pænt nej tak. Jeg er et meget privat menneske og vil helst have mit familieliv for mig selv. Men jeg synes absolut, at man kan lære meget af alle de piger, der åbner op. Det giver dem også en enorm styrke, når de er så ærlige.

"De unge mødre" har været en god forretning. Hvad har du brugt pengene på?

- Nu er jeg som sagt meget privat. Og meget sparsommelig af natur. Jeg fråser ikke. Men jeg vil da godt indrømme, at jeg har været på flere ferier, end jeg plejer.


Læs også: Sådan tabte Inge Yvonne sig

Sponsoreret indhold