Kendte

Jeg var ung og dum

5. oktober 2011 af Vibeke C. Larsen
Han blev forældreløs som 17-årig og har aldrig lært at holde hus med pengene. For halvandet år siden mistede han også kontakten med sin lille datter. Men nu har Jannik fået en kvinde under samme tag og styr på pengene. - Nu har jeg råd til min datter.
Foto: Steen Wrem
Foto: Steen Wrem

De griner og pjatter, som var de gamle venner, men Jannik og Maiken har kun kendt hinanden, siden de hovedkulds blev introduceret for hinanden i programmet "Luksusfælden".

Jannik havde en lejlighed, som han ikke opholdte sig så meget i, og Maiken manglede desperat et sted at bo, og vupti havde Jannik fået en bofælle for rullende kameraer. Det kunne være gået rigtig galt, men kemien mellem de to var der fra begyndelsen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg var spændt på at bo sammen med en fremmed, for jeg har kun prøvet at bo sammen med en kæreste eller alene, aldrig med en bofælle, men vi stod allerede og pjattede, da Maiken så på værelset, fortæller Jannik Johannson, der er 23 år og pædagogmedhjælper.

Siden maj har de delt Janniks hyggelige og lyse lejlighed i Københavns nordvestkvarter, og Maiken har fået fyldt det tomme køleskab op.

- Vi har en gensidig respekt, og vi hygger os. Vi er begge to nogle pjattehoveder, men vi kan også tale om alvorlige ting, fortæller Maiken Pedersen, der er 29 år og sælger.

Maikens husleje er med til at lappe hullet i Janniks økonomi. En økonomi, der var så dårlig, at den var ved at spænde ben for hans fremtidsplaner.

Savner datteren
Jannik har en kæreste, som han gerne vil flytte sammen med, og han har en datter på knap fire år, som han kæmper for at få lov at være sammen med.

- Jeg har ikke set Emilie i halvandet år, fordi moderen modarbejder det. Det er hårdt. Jeg ved ikke, hvordan det går med hende, og jeg kan ikke følge med i hendes udvikling, siger Jannik trist.

Han er gået rettens vej for at få delt forældremyndigheden og tilkendt samvær med sin datter, og det tærer på kræfterne. De økonomiske eksperter gjorde det også klart for ham, at han med sin daværende økonomi ikke havde råd til sin datter.

Desuden drømmer Jannik om at uddanne sig til massør, og det koster også penge. Janniks forbrugerfest begyndte, da han blev myndig for fem år siden.

Med sin underskrift kunne han nemt optage dyre forbrugslån, når han gerne ville have et fladskærms-tv eller et dyrt musikanlæg.

- Jeg kunne bare købe alle de ting, som jeg havde lyst til. Det er så nemt at låne penge, og jeg synes faktisk, at det er bondefangeri at lade så unge mennesker optage den slags lån. Jeg læste ikke, hvad der stod, jeg skrev bare under, siger Jannik.

Han lærte lektien på den hårde måde, for de manglede betalinger gav ham et stempel som dårlig betaler i RKI.

- Jeg blev vred på mig selv over, at jeg ikke kunne styre min økonomi og taget ansvar, siger Jannik ærligt. Han tror, at årsagen til hans økonomiske problemer skal findes i hans barndom.

Jannik oplevede den store sorg at miste begge sine forældre i en ung alder. Da Jannik var 13 år, døde hans far af kræft efter kort tids sygdom, og blot fire år senere måtte Jannik og hans 10 år yngre lillebror begrave deres mor, der også havde tabt kampen til kræften.

- Jeg har ikke lært de basale ting om økonomi hjemmefra, siger Jannik, der selv meldte sig til "Luksusfælden" for at få hjælp til at komme ud af det økonomiske uføre.

Læs hele historien i Ude og Hjemme i denne uge.

Sponsoreret indhold