Kendte

Kæresten var i dyb gæld

22. februar 2013 af Morten Nøhr, Foto: Lars Horn
Anja var sikker på, at hendes drøm var gået i opfyldelse. En sød kæreste, en dejlig lejlighed og en masse nye ting. Men så opdagede hun, at den mand, hun var flyttet sammen med, slæbte rundt på en stor gæld. Anja tilkaldte Luksusfældens hjælp.

18-årige Anja Møller Pedersen har på trods af sin unge alder god erfaring med kærester, der ikke kan holde styr på pengene. Den første hjalp hende med at komme af med hendes sparsomme opsparing. Og den næste kastede hende ud i en uoverskuelig gæld.

LÆS OGSÅ: Luksusfælden reddede vores liv

- Ja, sådan er det gået, siger Anja med et skævt smil til kæreste nummer to, 31-årige Morten Sandau.
Men i modsætning til Anjas første forhold så er den 18-årige tjenerelev fast besluttet på, at forholdet til Morten skal overleve den mur af økonomiske bekymringer, de er røget ind i.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men det har krævet ofre. Den store og lyse lejlighed i Aalborg har parret måtte opgive, fordi den var alt for dyr. Nu sidder de i sofaen hos Anjas mor i Nørre Sundby. Her er de flyttet ind mellem de hundredevis af ting, der er opmagasineret overalt i et nærmest kaotisk system.

Morten blev fyret

Anja og Morten besluttede at danne par i januar sidste år. Kort efter flyttede de ind i lejligheden i Aalborg. Den sparsommelige Anja lånte 40.000 kroner og fik hele lejligheden møbleret ved fornuftige indkøb i Ikea.

Morten derimod havde lidt større armbevægelser. Han købte straks en pæn stor computer til sig selv og forærede Anja en spritny Macbook til 15.000 kroner. Herudover fik han brugt over 10.000 kroner på en 3D-hjemmebiograf. Og køkkenet blev udstyret med en espresso-maskine til 3.500 kroner. Ofte inviterede Morten på god mad på fine restauranter. Og nede på gaden parkede han en Ford Mondeo, som han havde købt for lånte 40.000 koner. En romantisk rejse til Kreta blev det også til.

Alt kørte som smurt. Anja passede sit job som tjenerelev, og Morten slæbte også en hyre ind. Lige indtil han blev fyret. Herefter begyndte rudekuverterne at fylde godt op i postkassen. Anja vågnede efterhånden op til den virkelige verden.

Alvorsnak

- Jeg begyndte jo at se, at der var noget, der ikke stemte. Især da folk mødte personligt op for at få deres penge, fortæller Anja, der herefter tog initiativ til en alvorsnak med Morten. Allerede efter en lille halv time stod det klart, at Morten havde oparbejdet en gæld på 400.000 kroner. Anja var på elevløn, Morten var arbejdsløs, og inkasso-gebyrerne hobede sig op.

Morten kan i dag godt se, at han burde have fortalt om gælden fra begyndelsen.

Luksusfælden hjalp til

Men for Anja havde chokket først for alvor indfundet sig. Hun indså med det samme, at hele deres liv var bygget på en løgn. Det kunne ikke fortsætte, og Anja besluttede efter et par måneder i en stadig mere uoverskuelig hverdag at sende et brev til TV3's program Luksusfælden.

LÆS OGSÅ: Forholdet kom på prøve

Og det gav resultat. Programmets rådgivere var benhårde. Det lykkedes dem at få gælden forhandlet ned med 80.000 kroner. Bilen blev afleveret hos forhandleren, så gælden faldt yderligere 40.000 kroner. Og inden lejligheden blev opsagt, blev både computere, hjemmebiograf og espresso-maskine solgt.

Bedre at være nærig

- Det strider fuldstændig mod min opdragelse at sætte sig så meget i gæld. Jeg har altid fået at vide, at havde jeg 10 kroner, så kunne jeg bruge de fem og gemme resten. Og havde jeg ikke penge nok, så måtte jeg ud og samle flasker, fortæller Anja, der allerede med succes har fået sin kæreste til at indse, at det er langt bedre at være lidt nærig med midlerne end at flotte sig for lånte penge.

Sponsoreret indhold