Kendte

Min datter er faktisk ret sej

4. juni 2013 af Marianne Knudsen/ Foto: Gregers Overvad
Emma fra Frederiksværk har altid kunnet sno sin mor Rikke om sin lillefinger. Men på en overlevelsestur i Columbias jungle har Rikke erfaret, at hendes forkælede teenagedatter faktisk kan klare ret meget selv. Det har forbedret forholdet mellem dem.
Rikke og Emma fra "Ingen kære mor"
Rikke og Emma fra "Ingen kære mor"

Håndtaget på døren ind til stuen sidder løst og afslører, at bølgerne nogle gange går højt i det lille rækkehus i Frederiksværk. Det bekræftes da også af både mor og teenagedatter - med et stort smil.

Det er dog efterhånden et stykke tid siden, at der for alvor er blevet smækket med dørene derhjemme. For konflikterne mellem Emma og hendes mor, 41-årige Rikke Fischer, er blevet færre, efter de for snart et halvt år siden var på en overlevelsestur i Columbias jungle med tre andre teenagepiger, deres mødre og ekspeditionslederen Lothar Friis.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

SE OGSÅ: Familieekspertens 8 gode råd til at tackle din teenager

Lige nu kan deres strabadser ses i TV2-programmet "Ingen kære mor" hver torsdag aften, hvor de forkælede teenagepiger i løbet af 18 dage skal lære at stå på egne ben - og deres mødre skal lære at give slip.

På egne ben

Det var Rikkes ide at melde dem til programmet. For udfordringens skyld, men også for at se, hvordan datteren ville klare sig. Hun blev skilt fra sine to døtres far, da de var mindre, og det, at de har været delebørn, har betydet, erkender Rikke.

- Jeg synes egentlig, at nutidens børn og unge generelt er forkælede, så jeg tror ikke, at vi som familie er så meget anderledes. Familier i dag har travlt og vælger ofte den hurtige og nemmeste løsning med at give efter i en travl hverdag - sådan som jeg har gjort. Jeg har haft rigtig svært ved at sige nej og fastholde det. Jeg har givet efter mange gange for at bevare den gode stemning, eller fordi jeg bare ikke har orket at tage en kæmpe diskussion. Emma har altid haft lillesøsterrollen, forklarer Rikke.

Emma nikker bekræftende og siger, at hendes mor sjældent har sagt nej til hende.

- Jeg har ofte fået det tøj, jeg har ønsket mig, og hun har altid hentet mig, hvis jeg har ringet efter hende, fortæller Emma.

LÆS OGSÅ: Sprut og stoffer var en trøst for flere af de unge mødre, da de var teenagere

Fasthold et nej

I dag kan Rikke godt se, at hun i virkeligheden har gjort det mere besværligt for sig selv. For havde hun været bedre til at fastholde sit nej, mens Emma var helt lille, havde der måske ikke været så mange kampe.

Samtidig beviste Emma også i junglen, at Rikke slet ikke behøver at være så serviceminded. Nu stiller hun derfor flere krav til datteren, der er begyndt at hjælpe mere til derhjemme og også har fundet ud af, at hendes mor ikke længere giver sig så let.

- Vi er helt sikkert blevet bedre til at kommunikere med hinanden, så der har ikke rigtig været de højlydte skænderier, som der plejede at være. Jeg er da også begyndt at sige til mor, at hun skal huske at købe noget til sig selv og ikke altid kun noget til mig, siger Emma.

Giv slip

Rikke er også blevet klar over, at datteren er langt mere selvstændig, end hun troede.

- Det er bare mig, der skal give slip og stole på, at hun kan, siger Rikke, der gerne uddeler et par råd til andre børnefamilier, nu hvor hun selv er blevet klogere:

- Tag kampen, mens børnene er små, for det bliver ikke lettere med årene. Og så giv slip og tro på, at din teenager godt kan stå på egne ben, lyder det fra Rikke.

LÆS OGSÅ: Reality-stjernen Amalie fortjener sin dom, mener mor, Lotte Kejser

Sponsoreret indhold