Kendte

Min veninde døde af kræft

20. november 2014 af Kristian Bo Eriksen, Foto: Steen Wrem
Sara Maria Franch-Mærkedahl, 34, var lykkelig for at kunne støtte Knæk Cancer i Vild med Dans. Hun har flere gange haft cancer tæt inde på livet, og følelserne er stadig stærke for den veninde, Sara Maria mistede for 12 år siden.

-Det var så rædselsfuldt. Kræft er en skræmmende sygdom og en helt forfærdelig sygdom, når man får den tæt ind på livet, siger vejr-værten Sara Maria Franch-Mærkedahl, der sammen med sin partner, Silas Holst, lige for tiden underholder i Vild med Dans.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

-For 12 år siden flyttede jeg til Odense, fordi jeg havde mødt min nuværende mand, Bo, som dengang boede i Odense. Vi havde en underbo, der hed Janni, og hende så jeg rigtig, rigtig meget. Vi blev hurtigt gode veninder, siger Sara Maria.

LÆS OGSÅ: Astrid: Nu kan jeg bruge min krop

I starten vidste Sara Maria ikke, at Janni var syg. Hun havde modermærkekræft, men det var ikke det første, hun fortalte sin nye nabo.

-Men så begyndte hun at blive dårlig og skulle ofte til behandlinger. Hun fik både stråle- og kemobehandlinger, men der var ikke noget af det, der hjalp. Jeg kan huske, at hun på et tidspunkt lignede en, der var i 10. måned. Men det var hun ikke. Det var kurene, der gjorde hende oppustet. Det var forfærdeligt at se. Der er jo så lidt, man kan gøre, siger Sara Maria stille.

Var så stærk

Sidst i hendes venindes sygdomsforløb fik hun tilbudt eksperimentel behandling. Janni håbede, at det kunne redde hende, men den nye behandling hjalp ikke.

-Det er en anden ting, der er så uhyggelig ved kræft. Så får man at vide, at "nu går det bedre", for så bare ved næste besøg hos lægen at få beskeden om, at det igen ser dårligt ud.

LÆS OGSÅ: Johannes hjælper udsatte børn

Til sidste blev Janni indlagt på hospice, for at komme så godt som muligt gennem sin sidste tid.

-Det lyder måske mærkeligt, men hun gjorde det faktisk nemt for os andre. Hun var så sindssygt stærk og så afklaret om sin situation, husker Sara Maria.

-Janni var så kærlig og omsorgsfuld. Også mens hun var på hospice. Hun hjalp og plejede de andre og trøstede, så godt hun kunne. Et virkeligt fint menneske.

Mine to fantastiske piger

Sara Maria fik sagt sit sidste farvel til Janni, og bare få uger efter sin 30-års fødselsdag døde Janni af sin sygdom. Hun havde en kæreste, men havde ikke nået at få børn.

-Lige præcis det med børn, kan virkelig skræmme mig i dag. Jeg har selv to fantastiske piger, og tanken om, at jeg skulle forlade dem, eller at de skulle opleve den sorg at miste deres mor, kan gøre mig rigtig bange. Jeg kan huske en udsendelse sidste år på tv, hvor vi seere kunne følge en mor til to i hendes sidste tid. Det gjorde et voldsomt indtryk på mig, og jeg græd, hver gang jeg så et afsnit, siger Sara Maria.

LÆS OGSÅ: Fandt julegæster på Facebook (link fjernet)

Sara Maria prøver selv at leve så sundt som muligt. Tænker over, hvad hun spiser, lader være med at ryge og får motion.

-Jeg ved godt, at det ikke er nogen garanti. Selvom man er sund og fornuftig, kan man sagtens blive ramt.

-Vi har en stor familie. Og det er dejligt. Men det betyder også, med den hyppighed kræft rammer, at jeg har kendt flere, der har været syg af kræft.

-Min mor har hudkræft, og har fået fjernet hud flere gange. Heldigvis har hun ikke den farlige type men alligevel. Også hendes mand har haft kræft, men er gudskelov nu raskmeldt. Min svigerfar døde af kræft kort efter sin 70 års fødselsdag, og jeg har mistet to tanter og en onkel til den forfærdelige sygdom, siger Sara Maria.

-Derfor er jeg også så glad for, at vi kunne yde et bidrag i kampen mod kræft gennem Vild med Dans. Jeg støtter i forvejen med et fast beløb hver måned og deltager meget gerne i arrangementer til fordel for kræftforskningen.

Sponsoreret indhold