Kultur

Lisa blev udsat for mobning som barn

1. februar 2012 af Karin Heurlin. Foto: Steen Wrem
Pengene var små I Lisa Aybike Kir barndomshjem, og det gjorde hende til et let offer for mobning. I dag har Lisa både kærlighed og rigdom
Lisa blev udsat for mobning som barn

Udsat for mobning som barn

Når 35-årige Lisa Aybike Kir går på de danske fortove, ligner hun ikke længere en dansker. Hun ligner en Hollywoodfrue på besøg. Det er hun også. Siden hun for fem år siden giftede sig med forretningsmanden James Hannon, har hun levet et privilegeret liv i Hollywood med verdensberømte naboer, daglige restaurantbesøg, rengøringsfolk og friheden til at fylde sine dage ud efter lyst uden at tænke på faste udgifter.

Sådan ser hendes liv i hvert fald ud, når man har kigget på det i TV3-programmet Hollywoodfruerne, hvor Lisa er en af hovedpersonerne. Men virkeligheden er en lidt anden.
- Når man har haft en fattig barndom, tror man aldrig nogensinde, at man har penge nok. Det sidder i en, siger Lisa, som er vokset op i et boligbyggeri i Nørresundby med en enlig mor, to storesøstre og en stram økonomi.

Læs også: Sådan tackler du mobning

Let mobbeoffer

I dag husker hun tydelig, hvordan hendes mor måtte i banken for at tage et lån til julegaver, hvordan hun altid måtte gå i storesøsterens aflagte tøj, eller da hun på sin fødselsdag måtte fortælle i klassen, at hun ikke havde kage med. Alt sammen noget, som gjorde hende til et let offer for mobning.

- Jeg blev tit udsat for mobning, og ofte handlede det om, at vi ikke havde så mange penge. Når jeg tænker tilbage, undrer det mig nu mest, at lærerne slet ikke gjorde noget. Det var bare sådan, det var. Eleverne fik lov at behandle hinanden, som de ville. Der var særligt en af pigerne i klassen, som førte an. En aften bad jeg til Gud og spurgte, om han ikke nok kunne få hende til at skifte skole. En uge efter kom hun og fortalte, at hun skulle flytte. Det var nærmest en hel guddommelig åbenbaring for mig, siger Lisa.

Lisa blev kastet ud i voksenlivet allerede som 14-årig. Det var her, hun første gang blev opdaget som model under karnevallet i Aalborg, og siden kom der hurtig fart over karrieren. Faktisk så hurtigt, at klassekammeraterne i Nordjylland havde svært ved at følge med.

- Jeg var tidligt udviklet og lavede nogle undertøjsreklamer, som kom i de nordjyske aviser. Det var for meget for vores lille samfund. En dag kom jeg ind i klassen, hvor billederne var sat op med tegnestifter. Udenfor var mine cykeldæk skåret op, og der stod luder på sadlen, husker Lisa. Da hun var færdig med skolen, lagde hun Nordjylland og den grove mobning bag sig og rejste til USA for at arbejde som model.

Læs også: De blev stjerner på trods af mobning

Skulle være nøgen

I USA opdagede Lisa for første gang rigtigt, hvad hun havde fået med hjemmefra. Hendes mor havde godt nok ikke haft råd til at give hende det nyeste mærketøj eller den største kagemand med lakridshår fra bageren. Men hun havde givet Lisa sund fornuft, og den kom hende til gode i den nye modelverden. - Da en fotograf bad mig tage trøjen af. Jeg sagde nej, selv om det sikkert havde givet mig mere arbejde. Sådan er virkeligheden desværre i modelbranchen.

Lisa har formået at leve af sit udseende i mange år. Hun har ikke væltet sig i penge. Men det har kørt rundt. Igen takket være hendes jyske fornuft. - I nogle måneder har jeg tjent en masse penge, og så er der gået nogle måneder, hvor jeg intet har tjent, så det har været vigtigt for mig at passe på mine penge. Allerede som 17-årig lærte jeg af en anden model at investere mine penge, siger Lisa, som i princippet kunne slippe sine økonomiske bekymringer, da hun gennem en tidligere date mødte forretningsmanden James i 2006. Men hun holder på, at det ikke var pengene, der satte gang i forelskelsen.

- James er fra en landmandsfamilie i Oklahoma, som faktisk minder meget om Jylland. Han er slet ikke en af de der Hollywoodtyper, der spiller smarte i deres dyre biler. Den type hader jeg. James og jeg passer rigtig godt sammen, og jeg føler vi har et meget stærkere parforhold end mange andre i Hollywood. Vi har ikke behov for at vise os frem hver lørdag aften, og vi har heller ikke trang til at gå på en eller anden mærkelig sexklub, griner hun.

Lisa indrømmer dog gerne, at hendes livsstil tog et sving op, efter hun mødte James. - Jo, mit liv ændrede sig da meget, da jeg mødte ham. Men ikke kun økonomisk. Jeg fik også den der sikre base, som jeg nok har søgt, siden jeg var lille.

Læs hele interviewet med Lisa i Ude og Hjemme nummer 5

Sponsoreret indhold