Kultur

Nancy Sinatra: Slut med at være fars søde pige

1. januar 2019 Af Jørgen de Mylius. Foto: Ritzau Scanpix.
Efternavnet var i orden, fars kontakter og penge også, men alligevel lykkedes det først for Sinatra-datteren Nancy at vinde det store publikum, da hun ramlede ind i en lidt spøjs sangskriver, der rokkede ved hendes pæne image.

Sinatra-navnet burde være en stor hjælp til øjeblikkelig stjernestatus. Sådan gik det dog ikke for Nancy.

Selv om hun er ældste datter af en af verdens mest feterede showpersonligheder Frank Sinatra, og selv om hun også ville have dans, musik og skuespil som sin karrierevej, var det ikke uden problemer at nå ud til et publikum.

Allerede fra fødslen var hun og hendes yngre søskende Francis Wayne (Frank Jr.) og Tina nogle af de mest omtalte børn i USA. Men det blev ikke hendes berømte far, der gav hende det store gennembrud, selv om han tog hende med i alverdens tv-shows – endda et af de mest sete i USA nogensinde ”The Frank Sinatra Show – Welcome Home Elvis Presley” i 1960.

Det blev den sælsomme, men virtuose sanger, producer og sangskriver Lee Hazlewood, der førte hende til stjernestatus, da han i begyndelsen af 1966 skrev og producerede hendes utrolige verdensgennembrud ”These Boots Are Made For Walking”. Hans erfaring, hans ændring af hendes image og optræden førte hende ud til det store publikum, som hendes far havde forsøgt at hjælpe hende med i årevis.

Læs også: Dorthe Kollo: Et liv med op- og nedture

Familiedramaet

Nancy Sandra Sinatra er datter af Frank Sinatra og hans første kone Nancy Barbato, som døde for kort tid siden som 101-årig. Parret fik også Francis Wayne (Frank Jr.) og Tina Christina, og alle tre børn kom til at arbejde i medie- og musikbranchen. Tina blev tv-producer, Frank Jr. dirigent og arrangør, indtil han i 2016 døde af cancer.

Familieulykken ramte hårdt, da Frank Jr. blev kidnappet i december 1963 fra hotellet Harrah’s Lake Tahoes værelse 417. Den 19-årige Frank Jr. var ved at spise middag på sit værelse med trompetisten John Foss fra Tommy Dorseys orkester, da det bankede på døren. To svært bevæbnede mænd trængte ind, bandt John Foss, hev telefonledning ud af væggen og truede Foss til at blive liggende i en halv time. Frank Jr. fik bind for øjnene, og via en bagindgang blev han smuglet ud til en tredje medskyldig. Da John Foss kom fri fra sine bånd, blev politi og FBI alarmeret. Flere hundrede betjente blev sat i sving, veje blev lukket, og to dage efter lagde Frank Sinatra næsten 2 millioner (ca. 13 millioner kr.) i en kuffert, der blev placeret mellem to parkerede skolebusser i Los Angeles.

Sønnen blev løsladt kort efter, og allerede en uge efter var de tre forbrydere anholdt. Oplevelsen rystede familien og har medført, at medlemmerne hyppigt har kigget sig over skulderen eller forlangt uddannede bodyguards, når de skulle optræde eller overnatte på hoteller.

Svært ved at slå igennem

Historien blev dækket intensivt i alle medier verden over, og der kom endda rygter om, at Sinatra-familien selv havde arrangeret det hele for at give Frank Jr. publicity. Kidnapperne fik lange fængselsstraffe, og familien kom aldrig for alvor over den frygtelige hændelse.

Omkring samtidig forsøgte Nancy at slå igennem som popstjerne, men trods adskillige roller i ungdoms- og biograffilm lykkedes det kun at komme på hitlister i Europa og Asien. I en af de tilbudte ungdomsfilm ”Beach Blanket Bingo” skulle hun kidnappes, men den rolle afslog hun, fordi hun syntes, at den var for tæt på virkelighedens familiedrama.

Nancy Sinatra var placeret på nogle af mine egne Top 20-lister på P3 i 1963 med sangen ”To Know Him Is To Love Him”.

To år senere, i 1965, mødte hun Lee Hazlewood, da hun var på nippet til at blive fyret fra sin pladekontrakt, selv om hun var datter af en af selskabets bedst sælgende solister.

Efter en periode som kompagnon med twangy-guitaristen Duane Eddy og et par udlandsophold blev han Nancys rådgiver og inspiration. Han fik hende til at blege sit hår, optræde i udfordrende lårkort, og da han havde skrevet og produceret ”These Boots Are Made For Walking”, fik han hende til at lave en erotisk video med go go-dansere og udfordrende koreografi. Herefter var det op ad bakke for Nancy Sinatras karriere.

Se også: Ulykke ændrede Birgit Lystagers strålende karriere: Hele Danmarks smilende Susie

Syv gode år

Efterfølgende skrev han en hel række store hit til hende, blandt andet ”Sugar Town” og ”Friday’s Child” og indspillede duetter sammen hende. Både ”Jackson” og ”Summer Wine” blev populære over store dele af verden – og i dag har de evergreenstatus.

Selv om Lee Hazlewood var en herre, der aldrig blev samme sted i lang tid ad gangen, varede hans samarbejde med Nancy i mere end syv år, og det var også ham, der fandt og producerede nummeret ”Something Stupid” som en duet med Nancy og hendes far Frank. Til dags dato er den den eneste far/datter-duet, der har været nr. 1 på hitlisten i USA.

I samme hektiske periode fra 1965-1972 fik Nancy tilbudt at lancere temaet til James Bond-filmen ”You Only Live Twice”. Den udkom i 1967 på både filmens soundtrack, en ny Nancy-lp og en singleplade.

Hazlewood og Nancy forblev de fineste venner, og selv om de havde deres sidste duet-hit i 1971, ”Did You Ever”, indspillede de over årene igen og igen og fik ud over en række singleplader lavet tre duet-album sammen. Det sidste, ”Nancy & Lee 3”, i 2004.

Nancy oplevede også at få en hovedrolle i en af de sidste Elvis-film ”Speedway” fra 1968. Og var årsagen til, at også Lee Hazlewood fik en sang med i filmen – ”Your Groovy Self”, som Nancy sang uden Elvis’ medvirken. Det er den eneste gang, en anden kunstner har sunget en sang uden Elvis på et udgivet Elvis-soundtrack. Desuden er der en duet mellem Elvis og Nancy i ”Speedway”.

Trods den store succes i de travle år var overskrifterne større, da Nancy som 54-årig i 1995 poserede halvt tildækket på forsiden af mandebladet Playboy. Selv som voksen spurgte hun sine forældre til råds. Hendes mor sagde: ”Spør’ din far”, og hendes far spurgte: ”Hvad får du for det?”. Da hun svarede, sagde han ”Forlang det dobbelte”. Det gjorde hun, og Playboy takkede ja.

Nancy Sinatra optræder stadig indimellem ved forskellige lejligheder – specielt ved velgørenhedsarrangementer, og fra den berømte familie er der nu kun Nancy og hendes søster Tina tilbage.

Læs også: Skandale stoppede stor karriere for Birthe Wilke

Sponsoreret indhold