Kultur

Nanna Eliasen forsøgte selvmord

19. marts 2013 af Karin Heurlin / Foto: Morten Mejnecke
I flere år gik Nanna rundt med et barberblad, så hun altid kunne skære i sig selv. Der skulle en kæmpe forskrækkelse til, før hun stoppede og fandt en ny vej i livet.
Nanna gik fra vred teenager til glad mor
Nanna gik fra vred teenager til glad mor

Nanna Eliasen glemmer aldrig tågen den nat for syv år siden. Hun sad på passagersædet ved siden af sin mor og stirrede ud i det tætte, grå mørke. Det var, som om bilen ikke rørte vejen. Så hurtigt kørte de. For de kørte for livet. Nede i Nannas mavesæk lå nemlig 15 sovepiller.

Nannas mor nåede frem til hospitalet i Roskilde med sin 14-årige datter i tide. Pillerne blev uskadeliggjort med kul, og næste morgen vågnede en bleg Nanna igen til livet i sin hospitalsseng. Hun vidste, at hun havde ramt bunden den nat, og da hun rejste sig, vidste hun også, at hun var nødt til at ændre alt.

LÆS OGSÅ: Camilla Petersen blev tvangsindlagt på psykiatrisk hospital med en alvorlig depression

Mobning fyldte Nannas hverdag

I dag kender vi Nanna som den kønne og veltalende unge mor fra De unge mødre på Kanal 4, som modigt har åbnet døren til sit liv, hvor hun både passer datteren Malucca og støtter sin kæreste Ditlev, som har en lammelse i venstre side. Hun fremstår bomstærk. Måske fordi hun allerede har været igennem så meget i sit 21-årige liv.

Mobning har i høj grad været med til at tynge det, og Nanna er et skræmmende bevis på, hvor meget et par hånlige kommentarer kan såre. I hvert fald, hvis man hører dem ofte nok.

- Mobningen har sat sig dybe spor, og i mange år led jeg af social angst. Jeg kunne ikke lide at gå ud, og jeg har aldrig nogensinde turdet stille mig op og fremlægge noget i klassen. Når jeg kom til fester, følte jeg, at folk stod og hviskede om mig, siger Nanna, som altid blev mobbet med det samme: Sin størrelse.

De unge mødre i sæson 16

Læs alt om De unge mødre i sæson 16 her > (link fjernet)

En vred og ulykkelig teenager

I dag er det hele kommet så meget på afstand, at hun ikke kan lade være med at smile af sig selv som deprimeret teenager.

- Jeg dyrkede det jo også. En dag sad jeg i min kurvestol på værelset og hørte det sørgeligste musik. Jeg var bare så vred og ulykkelig, og da jeg på et tidspunkt fik øje på en sløv saks, tog jeg den og begyndte at file i min arm, så det tilsidst begyndte at bløde.

Den uhyggelige handling var langt fra en engangsforestilling. Det blev begyndelsen på et langt forløb, hvor Nanna altid havde en skarp genstand på sig, så hun kunne skære i sig selv.

Skar i sig selv med barberblade

Med barberblade og sakse skar hun sig i armene, benene, på maven og i nakken bag håret. Hun gjorde det, når hun stod op, når hun gik i seng, i skolen på toilettet og i depot-rummet. I lang tid skjulte hun det, men da hendes forældre og klasselærer opdagede det, blev hun sendt til sundhedsplejerske og psykolog. Men den selvdestruktive adfærd var ikke lige til at stoppe.

- Det gav mig sådan en ro. Jeg syntes slet ikke, det gjorde ondt. For mig var det bare en måde at få al min vrede ud på, siger Nanna.

Selvmordsforsøget ændrede alt

Der skulle et kæmpe chok til, før hun stoppede med at skære i sig selv. Chokket kom efter den tågede nat, hvor Nanna havde slugt 15 af sin oldemors sovepiller. Da hun vågnede næste morgen, ville hun bare hjem. Men lægen ville noget andet.

- Du skal på psykiatrisk afdeling, sagde han.

Nanna var lammet af skræk. Hun havde de frygteligste forestillinger om spændetrøjer og uhyggelige mennesker på den afdeling, så der ville hun for alt i verden ikke hen. Hun kæmpede imod alt, hvad hun kunne, og da hun til sidst fik lov at slippe, lovede hun sig selv en ting: Fra nu af skulle hun ikke skære i sig selv eller tage piller. Hun skulle leve så normalt som muligt, så hun aldrig ville ende på psykiatrisk afdeling.

LÆS OGSÅ: Line Sofie har skiftet køn - nu hedder hun Esben

Nanna og Ditlev

Trods en aldersforskel på 20 år, blev Nanna så fascineret af Ditlev, da hun så ham i programmet Q TV, hvor han fortalte om sit misbrug af anabolske steroider, at hun skrev til ham på Facebook. Det udviklede sit til et tæt venskab i to år, indtil Nanna indså, at det nok i virkeligheden var kærlighed, hun havde til Ditlev.

Det har i dag medført en dejlig datter, Malucca. Se de skønne billeder af familien i galleriet her:

Sponsoreret indhold