Kultur

Natascha Linea fra De unge mødre skal have tvangsfjernet sin datter

16. august 2013 af Joan Andersen, Foto: Morten Mejnecke
18-årige Natascha Linea, der i denne uge fik debut på skærmen i De unge mødre, afslører nu, at kommunen har planlagt at tvangsfjerne hendes datter blot fire dage efter fødslen. Hun og kæresten Bent føler sig magtesløse.
Natascha Linea i det nyindrettede børneværelse
Natascha Linea i det nyindrettede børneværelse

Natascha Linea stryger hånden hen over maven og sender Bent et kærligt blik.

- Lige nu venter vi bare på fødslen, siger hun.

Den 18-årige kommende mor sænker blikket og har svært ved at smile i længere tid ad gangen. Hun håber, at hun går over tid, for mørke skyer hænger over hovedet på det unge par, i det øjeblik deres datter bliver født, og hun har termin allerede på søndag, den 18. august.

- Vi vil beholde Lia, men kommunen siger, at de tager hende efter fire-fem dage på hospitalet. Vi får hende ikke med hjem, siger den nyeste deltager i reportageserien De unge mødre.

LÆS OGSÅ: Søs fra De unge mødre har igen fået en kæreste, og det er ikke hr. hvem-som-helst

Populære artikler om De unge mødre

Læs artiklen her >>

Camilla Petersen venter sit barn nummer 7 - og det er ikke med Benjamin.

Læs historien her >>

Camilla Framnes fortæller, hvor sindsygt det har været at være gravid.

Se videoen her >>

Fandt familievenlig lejlighed

For et par måneder siden fandt kæresten Bent den perfekte lejlighed i Otterup på Fyn. 89 m2, nyrenoveret, med have og terrasse, beliggende på en lille stille vej. Han flyttede sin adresse, parret indrettede sig og lavede et flot børneværelse til deres datter Lia.

Straks gik Otterup Kommune ind og vurderede den lille familie. Konklusionen var, at babyen skulle tvangsfjernes to timer efter fødslen.

- Jeg blev ked af det. Her i Odense havde kommunen sagt, at de ville hjælpe os, siger Natascha.

Bor hos mor

Efter den barske besked valgte hun at lade være med at flytte sin adresse til Otterup og blive i Odense. Hun har boet hos sin far i Vollsmose, men er nu flyttet ind hos sin mor et andet sted i byen. Her har hun fået et værelse, som nu også er indrettet med alt til den lille ny.

- Vi har et fuldt møbleret børneværelse både her og i Bents lejlighed i Otterup. Vi har to af alt, fortæller den 18-årige pige.

De har gjort det hele udelukkende for Bents lærlingeløn. Men meget tyder på, at de unge mennesker ikke får brug for de mange børneting.

LÆS OGSÅ: Natacha Nikita fra De unge mødre tror ikke, hun nogensinde får Remi hjem igen

Nedsat forældreevne

Nu har Odense Kommune nemlig også vurderet parrets forældreevne.

- De siger, at vi ikke har evnen til at støtte og stimulere vores barn, at vores forældreevne er nedsat, så vi ikke kan få følelser for Lia. Men det har vi jo allerede nu, siger Natascha.

Ude og Hjemme har læst parrets sagsmappe igennem. Kommunen fremsætter adskillige argumenter for tvangsfjernelsen, blandt andet at Natascha har en IQ på 80.

Nataschas mor, Jette, finder begrundelsen urimelig:

- En IQ mellem 85 og 105 er normalt, så hvorfor er det galt? Det tal kan jo svinge, efter hvilken sindstilstand man er i, siger hun.

Lia er for lille

Et andet kritikpunkt er, at Lia er for lille inde i Nataschas mave. Hun har været 30 procent mindre end normale babyer, men er nu vokset en smule, så hun vejer omkring 2800 gram og er 18 procent mindre end normalt.

- Kommunen mener, at det er vores skyld, at hun er for lille, og at vi ikke bekymrer os om det. Men jeg spiser helt almindeligt, og jeg ryger kun fire cigaretter om dagen, siger Natascha og fortæller, at de har brugt 3.400 kr. på ekstra scanninger, netop fordi de var bekymrede.

- Både Natascha og jeg har altid været undervægtige, så det ville være underligt, hvis hun fødte et stort barn, siger Jette.

Natascha er 161 cm høj og har taget 11,3 kg på under graviditeten, så hun nu vejer 52,9 kg.

LÆS OGSÅ: Det er sørgeligt at hade De unge mødre

Kommunen har besluttet sig

Natascha Linea Kaup har foreslået kommunen alt: En aflastningsfamilie, en familieinstitution, netværkspleje, en plejefamilie til både hende selv og datteren. Hun er åben for alt andet end at give slip på sin endnu ufødte datter.

- De vil ikke være med til det. De mener ikke, at vores netværk er stabilt, fortæller den unge pige, som har planer om at begynde på grundforløbet på sosu-uddannelsen efter endt barsel.

Bent, der er stærkt ordblind, er netop blevet færdiguddannet som gartner.

Det unge par føler, at deres sag er hastet igennem kommunen, der har brugt perioden fra den 11. til den 24. juni på at undersøge dem. Det er på baggrund af de undersøgelser, at kommunen har besluttet at tvangsfjerne Lia.

- Det er imponerende, at de unge mennesker ikke er gået ned på det her, siger Nataschas mor.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odense Kommune.

Læs hele interviewet i Ude og Hjemme på onsdag ...

Læs masser af historier om De unge mødre på udeoghjemme.dk

Hos Ude og Hjemme følger vi De unge mødre fra Kanal 4 på tæt hold så du kan få alt det med, som du ikke ser på tv.

Se galleriet med de nye unge mødre fra sæson 17, som ruller over skærmen fra august 2013 på Kanal 4!

Sponsoreret indhold