Kultur

Natascha Lineas forvandling: Se mit nye smil

7. oktober 2015 af Joan Andersen. Foto og film: Morten Mejnecke
Det er ingen hemmelighed, at Natascha Linea fra De unge mødre har dårlige tænder. Selv har hun vænnet sig til et mangelfuldt smil, men hun ville ønske, det var anderledes. Ligesom mange andre drømmer hun om et rigtig Hollywood-smil med en perlerække af hvide tænder. Nu bliver drømmen til virkelighed. Se videoen her.

- Jeg har drømt om det her, siden jeg gik på efterskole, siger Natascha Linea Kaup.

Den 20-årige pige fra De unge mødre er til tandlæge. Det er ikke nogen helt almindelig tandlæge. Hos Københavns Implantat Center er de specialister i at forvandle ødelagte tænder til det, vi alle drømmer om: Det perfekte smil.

– Jeg har været ked af mine tænder længe. Især når jeg ser mig selv på billeder og i De unge mødre. Der generer det mig rigtig meget, for det er selvfølgelig rigtig irriterende, at jeg ikke har haft et ordentligt smil, fortæller den unge mor fra Fredericia.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ulykke og uheld skyld i dårlige tænder

Natascha Linea er født uden emalje på tænderne, og som spæd fik hun astma. Medicinen kan have den bivirkning, at tænderne bliver misfarvet, og sådan var det for Natascha Linea. For at gøre ondt værre var hun som 7-årig passagerer i en bil, der forulykkede. Hun slog en fortand ud.

Tandlægerne forsøgte at redde tanden og satte den i igen, men den døde. Da hun gik i 7. klasse, fik hun fjernet tanden og fik en tandprotese.

– Jeg har haft tre forskellige proteser, men de passede ikke ordentlig, og det gjorde ondt, fortæller hun.

Resultatet blev, at hun simpelthen ikke brugte protesen, men vænnede sig til at leve uden sin fortand. Det sidste års tid er hun begyndt at bruge sin protese igen.

– Jeg følte, jeg var nødt til at bruge den, da jeg så lidt til Sidney Lee. Og nu har jeg vænnet mig til at bruge den, fortæller hun.

Smilet blev kønnere, men selv med protesen er hendes tænder ikke noget at råbe hurra over. Derfor er hun nu hos Københavns Implantat Center.

Læs også: Natascha Linea: De mobber mig med mine tænder

Så meget skal Natascha have lavet

Tandlæge Poul Kirketerp ejer en klinik både i København og i Stubbekøbing på Falster. Klinikkerne har egen specialtandlæge og narkose-læge.

– Vi går i gang med at lave fortænderne, så hun har noget at smile med, og så laver vi tandretning i underkæben, så vi får mindsket overbiddet, forklarer Poul Kirketerp.

Natascha Linea skal have en bro på fire tænder, som dækker seks af hendes fortænder i overmunden. Tandlægen vurderer, at det bliver pænest på den måde.

– Hun kommer til at have to fortænder mindre, men ingen vil lægge mærke til det, siger tandlægen og forklarer, at tænderne er lidt store, men de bliver rettet til og malet af Danmarks førende eksperter, så de syner mindre.

Sådan en bro kan holde i 20-25 år, afhængig af hvor godt man passer på den.

– Hvis man børster tænder to gange om dagen og eventuelt bruger mundskyld, så holder den rigtig længe, siger Poul Kirketerp.

Mens der arbejdes på broen, får Natascha Linea en bøjle, som hun skal gå med 20 timer i døgnet for at mindske sit overbid.

– Hun har et markant overbid, så det faktisk er svært for hende at bide i en gulerod med fortænderne, vurderer tandlægen.

Resultatet er afhængigt af, hvor flittig hun er til at bruge den.

– På grund af det store overbid når vi ikke helt i mål med det, vi kalder ”straight Hollywood”. Men vi får et resultalt, som bliver rigtig flot, og som hun bliver glad for, lover han.

Han laver også en afstøbning af tænderne, så den unge mor får en skinne, som hun skal sove med for at få mere hvide tænder. Også her er resultatet helt op til Natascha Linea selv.

Fem gange har Natascha Linea besøgt tandlægen i København, og et par gange har hun også været hos Flügge Dentel i Købmagergade i København, som er dem, der har designet hendes nye fortænder efter anvisning fra Poul Kirketerp hos Københavns Implantat Center.

Læs også: Fantastisk redningsaktion: Hun forlod aldrig hans side

De nye tænder

Efter to måneder er broen klar, og Natascha Linea får sine nye tænder.

– Sidst var jeg så bedøvet, at jeg hverken kunne spise eller ryge bagefter, fortæller hun.

Tænderne blev slebet ned og gjort klar til broen. I mellemtiden fik hun en slags protese på fortænderne.

Tandlæge Gilmia Jelstad og klinikassistent Marianne Strøm Madsen arbejder professionelt, og efter blot en halv time kan den unge mor vise sit nye smil. For første gang i sit liv kan hun fremvise et smil med en perlerække af hvide tænder.

Hun smiler, mens hendes tunge kører igen og igen hen over de nye tænder.

– Det føles underligt. De er helt glatte, helt fine og bløde. Nu har jeg været vant til ikke at have en fortand, så er det mærkeligt pludselig at have en. Jeg kommer helt klart til at tage flere billeder af mig selv, siger hun, mens tandlæge Poul Kirketerp forklarer:

– Vi har forsøgt at lave tænderne så små som muligt, fordi Natascha er en lille pige, og hun bør have små tænder.

Tænderne er ikke færdige endnu

Han kontrollerer Natascha Lineas overbid og konstaterer, at der endnu ikke er sket særlig meget, så hun skal bruge bøjlen lidt endnu.

– Der kan nemt gå fire måneder mere. Det er meget op til hende selv. Jo mere hun bruger bøjlen, jo hurtigere går det, siger han.

Samtidig anbefaler han hende at vente med at få lavet de 15 hulle, hun har i tænderne, indtil tænderne er blevet rettet.

- Det giver det bedste resultat, siger han.

Læs også: Natascha Linea har 15 huller i tænderne – kommunen betaler

Men den lille detalje slår ingen skår af Natascha Lineas glæde.

– Jeg kommer helt klart til at tage flere billeder af mig selv, siger hun og griner.

En gladere mor

- Jeg tror, jeg bliver en gladere mor og helt klart også en bedre rollemodel for mine børn, siger den unge mor, som har Lia på to år og er gravid i uge 14.

– Jeg bliver meget mere glad, for nu har jeg et pænere smil. Det vil også komme til at påvirke mig ubevidst. Nu kan jeg smile til folk uden at spekulere på, hvad de måske tænker om mig, siger hun.

Det er der formentlig mere sandhed i, end hun aner.

– Erfaringsmæssigt så er der mange, der smiler mere og taler mere og tydeligere, når de har fået lavet tænder, og det sker helt ubevidst, siger Poul Kirketerp.

– Jeg ved ikke, om jeg kan tale højere eller tydeligere. Jeg har selv bedt dem om undertekster i De unge mødre, fordi jeg var træt af at høre på, at folk ikke kan forstå, hvad jeg siger, afslører Natascha Linea, mens hun går gennem Københavns gader med et stort smil.

Hun virker allerede som en pige med meget mere selvtillid.

Læs også: Natascha Linea skal føde hjemme

Det har Natascha Linea fået lavet

Tandlæge Poul Kirketerp ejer Københavns Implantat Center. Han har vurderet, at Natascha Linea ha brug for tre ting:

En bro, en tandretning og tandblegning.

Det største indgreb er en bro, der dækker seks fortænder i overmunden. Broen er kun på fire tænder, så hun vil have to tænder mindre end normalt. De kan virke lidt store, fordi Natascha Linea er så lille.

For at få dem til at passe præcis til hende, har tandlægen og Flügge Dentel tilpasset dem specielt til hende. De er også malet, så nuancen passer til hende, og så tænderne samtidig syner mindre, end de er.

Natascha Lineas overbid bliver rettet med en Inman Aligner bøjle, som hun skal bruge 20 timer om dagen i nogle måneder.

Hun har flået bleget sine tænder professionelt med en specialfremstillet skinne og blegemiddel, som hun fik med hjem og skulle bruge, mens hun sov.

Læs mere om behandlingerne på HER

Se videoen: Han havde opgivet at leve: Kærlighed helbredte ham

Sponsoreret indhold