Kultur

Ny dramadokumentarserie kaster nyt lys over dansk psykiatriskandale

3. november Af Annika Jeppesen
Foto: Mads Thomsen/GODT Media/TV 2
En ny tv-serie blotlægger en af danmarkshistoriens mest bizarre psykiatriskandaler. Se traileren, og læs mere om dramadokumentarserien her.
Ny dramadokumentarserie "Det sindssyge eksperiment"

På tirsdag den 7. november får en ny dramadokumentarserie premiere på TV 2 og TV 2 Play. Den blotlægger en af danmarkshistoriens mest bizarre psykiatriskandaler.

Fra 1960 til 1973 gav overlæge Einar Geert-Jørgensen og hans lægehold nemlig flere hundrede danske psykiatriske patienter LSD i en kælder under Frederiksberg Hospital.

LSD-lægerne blev siden anklaget for livsfarlige behandlinger, tvang og menneskeforsøg, men blev frikendt for alle anklager.

Nu er et hemmeligt arkiv fra LSD-kælderen dukket op, der sætter lægernes frifindelse i et nyt lys.

Giv Ude og Hjemme i julegave
6 nr. for kun 249 kr.

Drama og dokumentar

I TV 2s nye dramadokumentar i fire afsnit, 'Det sindssyge eksperiment', spiller Søren Pilmark og Amalie Dollerup henholdsvis overlæge Einar Geert-Jørgensen og læge Ketty Kjærbye Kristensen.

Den dramatiske fortælling, som er baseret på omfangsrig research, krydsklippes med et undersøgende, dokumentarisk spor, der afdækker LSD-skandalen på ny.

Ved hjælp af det gemte LSD-arkiv og unikke interviews med tidligere LSD-patienter skubber et hold journalister til opfattelsen af, hvad der rent faktisk skete dengang i de dunkle kælderlokaler på Frederiksberg.

Læge Ketty Kjærbye Kristensen
Her ses læge Ketty Kjærbye Kristensen. Hun gemte et arkiv fra LSD-sagen i mere end 60 år. Det er dette arkiv, som nu kommer frem i lyset i den nye tv-serie.
Foto: Privat
Her ses overlæge Einar Geert-Jørgensen, som i tv-serien spilles af Søren Pilmark.
Foto: Privat

Nye afsløringer i LSD-sagen

"Det sindssyge eksperiment" afslører ved hjælp af det genfundne arkiv nye og rystende detaljer i LSD-sagen.

LSD-arkivet tilhørte Ketty Kjærbye Kristensen, som var en af overlæge Einar Geert-Jørgensens udvalgte LSD-læger.

Hun var med til at behandle en lang række psykiatriske patienter med LSD.

Ketty Kjærbye Kristensen døde i en alder af 90 år i marts 2019, men hun nåede at fortælle sin familie om det LSD-arkiv, hun havde gemt i mere end 60 år.

Arkivet dokumenterer hendes tid på Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdeling og hendes involvering i LSD-sagen.

Om tv-serien

Søren Pilmark og Amalie Dollerup spiller hovedrollerne i en medrivende dramadokumentar i fire afsnit, der blotlægger en af danmarkshistoriens mest bizarre psykiatriskandaler.

Dramaet er skrevet af forfatter Malene Ravn og instrueret af skuespiller Thure Lindhardt og journalist og instruktør Lotte Mathilde Nielsen.

Tusindvis af sider

Ketty Kjærbye Kristensens datter og barnebarn har udlånt arkivet til journalist Lotte Mathilde Nielsen, i håbet om at det kan være med til at kaste nyt lys over LSD-sagen.

Det hemmeligholdte LSD-arkiv består af flere tusinde sider, som blandt andet indeholder patient-optegnelser, LSD-journaler, udkast til videnskabelige artikler, notater og breve mellem lægerne, patienter og medicinalvirksomheder.

Spørgsmålet er, om lægerne stadig ville have opnået frifindelse, da patienterne anklagede dem for tvang og livsfarlige forsøg, hvis myndighederne havde kendt til det hemmeligholdte LSD-arkiv?

"Det sindssyge eksperiment" har premiere tirsdag den 7. november på TV 2 Play og klokken 20.00 på TV 2.

Se traileren for den nye dramadokumentarserie herunder.

Giv Ude og Hjemme i julegave

Sponsoreret indhold