Kultur

Paul Anka: En af de største croonere

5. marts 2019 Af Jørgen de Mylius. Foto: Ritzau Scanpix.
Han kan både synge og skrive sange til andre, så Paul Anka har formået at holde sig på toppen, siden han som 16-årig bragede igennem med ”Diana”.

Der var smil, danseglæde og tårekirtler i foruroligende aktivitet, da Paul Anka kom på hitlisten med sin gennembrudssang ”Diana” i 1957. Rygterne sagde, at Diana var Ankas barnepige hjemme i Ottawa i Canada, som han hele sin barndom var fascineret af. Under alle omstændigheder var det en uforglemmelig sang og en af de største singlesucceser i amerikansk pophistorie.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Paul Anka fulgte succesen op med en serie næsten lige så store hit, bl.a. ”Put Your Head On My Shoulder”, ”Puppy Love” og ”Lonely Boy”, som hører til den stime af Anka-evergreens, der siden også er blevet hit i andres versioner.

Ironisk nok er det især nummeret ”My Way”, han er verdensberømt for. Sangen er oprindelig fransk, den blev lanceret i USA med Frank Sinatra, og Anka står kun for den fantastiske tekst. Hans store force har altid været talentet som sangskriver, og i slutningen af 60’erne, da den engelske invasion fyldte hitlisterne i USA, skrev han hitsange til bl.a. Tom Jones og Mireille Mathieu.

Men Anka selv kom stærkt igen som solist i 70’erne med en række duetter med Odia Coates som bl.a. ”You’re Having My Baby”, og i begyndelsen af 80’erne havde han et intenst samarbejde med Michael Jackson, selv om resultatet først blev kendt efter Jacksons død.

Læs også: The Everly Brothers: Harmonier med mislyde

Kæmpestort talent

Paul Anka er af syrisk/libanesisk afstamning, men voksede op i Ottawa i Canada. Begge forældre var kristne, og da unge Paul havde musikalsk øre, blev han medlem af kirkekoret og i high school medlem af skolegruppen The Bobby Soxers.

Allerede som 14-årig tog han alene til Los Angeles og brugte sparepengene til en indspilning af doowop-nummeret ”I Confess”. Selv om den gik hurtigt i glemmebogen, kunne pladefolk sagtens høre hans talent, så da han fik 100 dollar af sin onkel til at indsynge endnu en sang, og han mødte op med ”Diana”, var det ikke svært for ham at få en kontrakt.

I løbet af ingen tid havde ”Diana” solgt millioner af eksemplarer, Anka blev et hot navn, og det viste sig, at han også havde stort talent som sangskriver.

Som 18-19 årig havde han pludselig en stribe million-sælgende hit som bl.a. ”Puppy Love” og ”Love Me Warm And Tender” samtidig med, at han skrev til andre. Bl.a. kæmpehittet ”Teddy” til Connie Francis og ”It Doesn’t Matter Anymore” til Buddy Holly. Da sangen udkom kort efter Hollys død ved et flystyrt i 1959, donerede Anka sine royalties for sangen til Hollys enke.

Se også: Nancy Sinatra: Slut med at være fars søde pige

Kæmpehittet

Anka var hurtigt et af de største talenter på den amerikanske popscene. Han blev hyret til at skrive tv- og filmmusik og skrev bl.a. den kendte titelmelodi til filmen ”The Longest Day” fra 1962, som blev nr. 1 på hitlisten med Mitch Millers orkester. Også i Europa, Asien og Australien nåede han hitlisterne, og i lande som Italien, Tyskland og Frankrig havde han et helt eksklusivt repertoire på de respektive sprog. Specielt i Italien havde han millionsælgere som ”Ogni Volta”, som knap nok blev kendt andre steder, men som gjorde ham til et af de hotteste navne på den italienske scene.

Det var under et koncertophold i Frankrig i slutningen af 60’erne, at han hørte nummeret ”Comme D’habitude”, og af sangskriveren Claude Francois fik kontrakt på at måtte skrive sin helt egen tekst frem for bare at oversætte den franske.

På det tidspunkt havde Anka netop haft et møde med Frank Sinatra, som derefter fik tilbudt at lancere den amerikanske udgave – og resten er historie.

Resten af karrieren brugte Sinatra den som sin signatursang. Og den er indspillet i utallige udgaver derefter – af bl.a. Elvis Presley.

Veletableret musiker

Paul Anka fik etableret sig så stærkt i branchen, så der også i perioder, hvor han selv var knap så ofte på hitlisterne som solist, var bud efter ham og hans orkester. Men 70’erne blev en ny opgangsperiode, hvor han både cementerede sine musikalske kvaliteter og fik en helt ny generation af fans via duetter med Odia Coates som bl.a. ”One Man Woman/ One Woman Man”.

Samtidig begyndte hans hit fra 50’erne og 60’erne at blive genbrugt af bl.a. Donny Osmond, f.eks. ”Puppy Love”. Senere i karrieren lavede han også duetter, bl.a. ”Diana” i en super 2006’er-udgave med italienske Adriano Celentano på italiensk/amerikansk. Og for nylig et populært album, ”Duets”, med stjerner som Celine Dion, Barry Gibb, Dolly Parton, Willie Nelson samt en optagelse fra samarbejdet med Michael Jackson og trickduetten ”My Way” med Frank Sinatra.

Se også: Skandale stoppede stor karriere for Birthe Wilke

Private forviklinger

Anka-familien blev regnet for en af de mest stabile og sammentømrede i amerikansk showbiz, men alligevel forliste ægteskabet efter næsten 40 år mellem Paul Anka og hans ungdomskæreste Anne de Zogheb i 2001. De fik fem døtre.

I 2003 hyrede Anka svensk/polske Anna Åberg som personlig træner, og kort efter var der romantik i luften, der endte med en søn og ægteskab.

Men lige så stille ægteskabet med Zogheb havde formet sig, lige så stort fokus blev der på ægteskabet med Åberg. Først var alt idyl, og Anna medvirkede i den svenske TV3-serie ”Svenske Hollywood fruer”, hvor hun agerede husmor og passede sine to børn – Ellie fra første ægteskab og sønnen Ethan med Paul Anka.

Men talrige højtråbende skænderier senere førte til opkald til politiet, hvor Anna anklagede sin mand for at true med en brødkniv. Politiet så optagelser fra installerede kameraer igennem fra parrets hjem, men kunne ikke finde Anka med en brødkniv.

Skilsmissen kom kort efter, og efter en del tumult om forældreretten over Ethan, var det Paul, der i 2017 fik den – uden forpligtelse til at lade Anna se Ethan regelmæssigt. Anna hedder stadig Anna Anka. Om hun ser sin nu 14-årige søn vides ikke.

I 1996 blev Paul Anka gift med den noget yngre og noget højere Lisa Pemberton, han er 77 år og stadig i fuld gang som entertainer.

Sponsoreret indhold